direct naar inhoud van 4.4 Gemeentelijk beleid
Plan: Delft Oost (Delftse Hout)
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0503.BP0007-2002

4.4 Gemeentelijk beleid

Gemeentelijk beleid, Ruimtelijke Structuurvisie Ontmoetingen met Delft 2030 (2009)

Ontmoetingen met Delft 2030 is de gemeentelijke visie op de gewenste (ruimtelijke) ontwikkeling van Delft op de langere termijn en een beeld van de voorgenomen ruimtelijke maatregelen in de komende jaren.

De Structuurvisie is voor de gemeente ook de grondslag voor het verhalen van kosten op basis van de Grondexploitatiewet. De ruimtelijke consequenties van de relevante sectorale beleidsvisies zijn geïntegreerd in de Structuurvisie. Voor de periode tot 2030 is de Structuurvisie daarmee kaderstellend.

Gelaagde stad

Delft is een gelaagde stad, die zich op drie schaalniveaus presenteert: op stedelijke niveau, op het niveau van de buurten en wijken en op regionaal niveau binnen de Zuidvleugel van de Randstad. Elk schaalniveau kent zijn eigen kwaliteiten, dynamiek en verbondenheid met de omgeving. Dit is van belang voor de gewenste toekomstige ontwikkeling van de stad. De visie op Delft 2030 wordt in drie perspectieven verbeeld en verwoord:

1. Delft: verbonden stad met eigen identiteit

  • Nieuw centrumstedelijk gebied
  • Boulevards
  • Groene vingers

2. Delft: veelkleurig palet van buurten

  • Aantrekkelijke woon- en leefmilieus
  • Kris-kras netwerk

3. Delft: veelzijdig knooppunt in de randstad

  • Technologische Innovatiecampus Delft
  • Cultuurhistorische binnenstad
  • Delft in de regio

Voor dit bestemmingsplan zijn de Groene vingers, het Kris-kras netwerk en Delft in de regio (de groene gordel) van belang.

afbeelding "i_NL.IMRO.0503.BP0007-2002_0005.jpg" Figuur 4.4: Ruimtelijke Structuurvisie: Groene vingers

Groene vingers

Delft is vanouds met groene vingers in en door de stad verbonden met het omliggende landschap. Voor de leefbaarheid van Delft is het van essentieel belang dat deze groene structuur met nieuwe parken en brede groenstroken verder wordt versterkt. Het groen verbindt de wijken en buurten van Delft, zorgt voor rust en ruimte in de stad en biedt een aangename omgeving voor sport, spel en ontmoetingen.

In het plangebied zijn de Korftlaan en Aan 't Verlaat groene vingers. Het versterken van deze groene vingers is mogelijk binnen de bestemmingen in dit bestemmingsplan.

Kris-kras netwerk

De verdeling van Delft in buurten wordt door parkstroken, bermen, oevers en taluds vormgegeven. Deze groene verbindingsroutes vormen een kris-kras netwerk dat Delft een groenblauwe uitstraling geeft en een aangename omgeving biedt om dicht bij huis fietsend of lopend door de buurten te bewegen en voorzieningen te bereiken.

Voor de Delftse Hout is de ambitie het netwerk van kris-kras routes fijnmaziger te maken. De kris-krasroutes zoals weergegeven in figuur 4.5 geven een indicatie weer van de bestaande en gewenste verbindingen. In de deelstudie interne ontsluiting is onderzocht of en waar het bestaande netwerk van paden en routes kan worden geoptimaliseerd.

afbeelding "i_NL.IMRO.0503.BP0007-2002_0006.jpg"

Figuur 4.5: Ruimtelijke Structuurvisie: Kris-kras netwerk

De groene gordel

Rondom Delft ligt een bijna continu doorlopende groene gordel. Deze groene ruimte waarborgt een aantrekkelijk panorama op het historische en hedendaagse Delft en biedt een aantrekkelijke setting voor de ontwikkeling van de stedelijke randen van Delft. De groene gordel is via de groene vingers goed verbonden met de stad en met het groenblauwe kris-kras netwerk in de buurten en wijken. De groengordel biedt ruimte aan recreatie, natuur en agrarische bedrijvigheid. De inrichting is duurzaam, ecologisch en klimaatbestendig.

De Delftse Hout is onderdeel van de groene gordel.

afbeelding "i_NL.IMRO.0503.BP0007-2002_0007.jpg"

Figuur 4.6: Ruimtelijke Structuurvisie: Groene gordel

Sleutel opgaven

  • Delft stad aan de Schie
  • Een verbindend centraal stedelijk gebied
  • Delft, stad in het groen
  • Provincialeweg en Kruithuisweg: kansen voor de stad

De Delftse Hout is onderdeel van één van de sleutelprojecten uit de Ruimtelijke structuurvisie. Daarmee is het belang van dit stedelijk groengebied hoog op de agenda gezet. Dit is conform het regionaal en provinciaal beleid.

Nota Groen Delft 2012 - 2020

Het doel van de “Nota Groen 2012 - 2020” is om een groene, attractieve en duurzaam woon- en leefmilieu te creëren waarin – bewoners, ondernemers en bezoekers zich prettig voelen, elkaar kunnen ontmoeten en zichzelf kunnen ontplooien; - waarin flora en fauna kansen krijgen om tot volle wasdom te komen; - waarin groen en water een positieve bijdrage leveren aan klimaatadaptatie en omgevingskwaliteit; - en waarin alle waarden van groen in de besluitvorming worden meegenomen.

Het groene raamwerk bestaat uit vlakken, lijnen en punten. Hierin worden de waarden van groen benaderd vanuit vijf perspectieven, die worden ingezet als instrument om alle waarden van groen in projecten, plannen en beheer tot hun recht te laten komen. De vijf perspectieven zijn:

1. Groen Delft in ruimtelijk perspectief gericht op de karakterisering van de stad en cultuurhistorische waarden;

2. Groen Delft in sociaal perspectief, gericht op recreatie, cultuur, educatie, esthetiek, participatie, maatschappelijk draagvlak en educatie.

3. Groen Delft ecologisch perspectief, gericht op bomen, biodiversiteit, gebieden en verbindingen, duurzaamheid, maatschappelijk draagvlak en educatie;

4. Groen Delft in fysisch perspectief, gericht op luchtkwaliteit, waterhuishouding, windkanalen, geluidswering, klimaatadaptatie en energie; en

5. Groen Delft in economisch perspectief, gericht op ecosysteemdiensten, gezondheid, veiligheid, gunstig vestigingsklimaat en baten van groen.

De doelen van de nota 'Ecologieplan Delft 2004-2015, een groen netwerk, de groene aders van Delft' (gemeente Delft, 2004) om een goede ecologische structuur te realiseren met een kwaliteit die een terugkeer van uit Delft verdwenen planten en dieren mogelijk maakt en om de biodiversiteit in de stad te waarborgen blijven van kracht. Uitgangspunt is dat ontwikkelingen in het plangebied geen negatief effect mogen hebben op het functioneren van het ecologisch netwerk en een achteruitgang in biodiversiteit. Bij ontwikkelingen waarbij het netwerk wel is gegarandeerd maar waarbij wel een kwalitatieve achteruitgang optreedt, dienen er naast mitigerende maatregelen tevens compenserende maatregelen getroffen te worden. Hierbij kan financiële compensatie tot de mogelijkheden behoren door een bijdrage te storten in de ecologiereserve. Deze reserve wordt gebruikt om de ecologische structuren in Delft te versterken.

Gebiedsvisie Delftse Hout

Voor de Delftse Hout is de gebiedsvisie Delftse Hout opgesteld. Deze visie is op 16 oktober 2008 vastgesteld door de gemeenteraad en geldt als kompas voor de toekomst. De visie is een afwegingskader voor (ruimtelijke) ontwikkelingen en veranderingen in het gebied. De visie is gericht op het verbeteren van de (ruimtelijke) kwaliteit en samenhang van het gebied. Deze visie ligt (mede) ten grondslag aan dit bestemmingsplan en is als bijlage bij dit bestemmingsplan gevoegd (bijlage 7). In paragraaf 5.2 is de visie nader toegelicht.

Lijst van Bedrijfsactiviteiten

Met behulp van de Lijst van Bedrijfstypen wordt aangegeven welke milieubelastende activiteiten in een gebied wel of niet toelaatbaar zijn. De Lijst van Bedrijfstypen, die de gemeente Delft hanteert bij het bepalen van de milieucategorie, is de lijst afkomstig uit de publicatie 'Bedrijven en milieuzonering' van de VNG. In deze publicatie staat ook de methodiek van milieuzonering in bestemmingsplannen uitgelegd.