direct naar inhoud van 4.2 Provinciaal beleid
Plan: Delft Oost (Delftse Hout)
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0503.BP0007-2002

4.2 Provinciaal beleid

Ten aanzien van het provinciaal beleid zijn de volgende beleidsnota's richtinggevend geweest bij het opstellen van het bestemmingsplan.

Provinciale Structuurvisie Visie op Zuid-Holland (2010)

afbeelding "i_NL.IMRO.0503.BP0007-2002_0002.jpg"

Figuur 4.1: Uitsnede functiekaart Provinciale Structuurvisie Visie op Zuid-Holland

De Provinciale Structuurvisie 'Visie op Zuid-Holland', Verordening Ruimte en de Uitvoeringsagenda zijn vastgesteld door Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland op 2 juli 2010. Provinciale Staten hebben de Actualisering 2011 op 29 februari 2012 vastgesteld. De Actualisering 2012 is momenteel in procedure. Zij vervangen het interim-beleid op basis van de vier streekplannen en de Nota Regels voor Ruimte. In de Visie op Zuid-Holland beschrijft de provincie haar ruimtelijke doelstellingen en provinciale belangen. De structuurvisie geeft de visie voor 2020 en een doorkijk naar 2040, met bijbehorende uitvoeringsstrategie.

Zuid-Holland is een dichtbevolkte provincie, met 3,5 miljoen mensen en veel economische bedrijvigheid. De beschikbare ruimte wordt intensief benut voor wonen, werken en ontspanning. Ook is ruimte nodig voor verkeer, voor dijken die beschermen tegen overstromingen, landbouw, natuur en water. Niet alles kan overal en daarom zijn er keuzes nodig. In de Provinciale Structuurvisie 'Visie op Zuid-Holland' staan de keuzes van de provincie over het gebruik van de beschikbare ruimte. De provincie maakt deze keuzes door op kaartbeelden te ordenen, vraagstukken te agenderen, programma's te ontwikkelen, en onderzoek uit te voeren. De provincie stuurt op hoofdlijnen, volgens de nieuwe stijl van besturen: 'lokaal wat kan, provinciaal wat moet'.

De vijf integrale ruimtelijke hoofdopgaven die de basis vormen van de structuurvisie zijn: een aantrekkelijk en concurrerend internationaal profiel; een duurzame en klimaatbestendige deltaprovincie; divers en samenhangend stedelijk netwerk; een vitaal, divers en aantrekkelijk landschap en stad en land verbonden. Met name de opgave vitaal, divers en aantrekkelijk landschap is van toepassing voor het plangebied. Hier wordt momenteel in gemeentelijk beleid aan gewerkt en is daarom niet direct zichtbaar in voorliggend consoliderend bestemmingsplan.

Met uitzondering van de bedrijventerreinen langs de snelweg valt het bestemmingsplangebied buiten de rode bebouwingscontour. Op de functiekaart van de structuurvisie heeft de Delftse Hout de hoofdfunctie recreatiegebied en geldt ter plaatse van de verschillende sportvelden de functie stedelijk groen. Het gebied rond de Tweemolentjesvaart is benoemd als natuurgebied en de bedrijventerreinen langs de A13 zijn als zodanig weergegeven op de functiekaart.

De bestemmingen in het bestemmingsplan sluiten aan op de legenda van de Provinciale Structuurvisie.

Verordening Ruimte

afbeelding "i_NL.IMRO.0503.BP0007-2002_0003.png"

Figuur 4.2: Uitsnede bebouwingscontourenkaart

De Provinciale Verordening Ruimte vervangt de Nota Regels voor Ruimte (2005). De verordening vormt met de structuurvisie en uitvoeringsagenda het beoordelingskader van Gedeputeerde Staten voor gemeentelijke ruimtelijke plannen. Ten aanzien van bestaand stedelijk gebied is de beleidsfilosofie van de provincie dat zuinig en efficiƫnt met de ruimte moet worden omgegaan. Verstedelijking moet zoveel mogelijk worden geconcentreerd in en rond de steden in het stedelijk netwerk; binnen de bebouwingscontouren (figuur 4.2). Belangrijke speerpunten van het provinciale beleid in de sfeer van de ruimtelijke ordening zijn dan ook: intensief benutten, meervoudig ruimtegebruik, herstructurering en transformatie. Verstedelijking buiten de bebouwingscontouren is in principe niet toegestaan, het zogenoemde 'nee, tenzij-beleid'.

Het bestemmingsplan is niet in strijd met de Provinciale Structuurvisie of Verordening Ruimte.