Plan: | Schollevaar |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0502.BP10Schollevaar-5001 |
Bevolking
Het plangebied telt op 1 januari 2008 circa 17.349 inwoners (bron: Buurtmonitor 2008, gemeente Capelle aan den IJssel). Dit is circa 26,5% van het totaal aantal inwoners van de gemeente Capelle aan den IJssel (65.272 inwoners). De bevolkingsopbouw van de wijk kent in vergelijking met omliggende wijken een naar verhouding jonge leeftijdsopbouw.
Wonen
De wijk Capelle Schollevaar is grotendeels in de periode 1980-1985 planmatig gebouwd. In het kader van het groeikernenbeleid uit deze periode is de wijk als 'satellietwijk' van Rotterdam gepland. Het plangebied telt op 1 januari 2008 8.029 woningen,waarvan 48% koopwoningen en 52% huurwoningen. In vergelijking met de overige omliggende woonwijken kent de wijk een hoog aandeel aan vrije sectorkoopwoningen. Verspreid in de wijk zijn tevens verschillende wooncomplexen met bijzondere woonvormen gelegen. Het betreft onder meer woonvormen voor ouderen waaronder gemeenschappelijke en zelfstandige wooncentra alsook woon-zorgcomplexen. De gemeente telt op 1 januari 2009 29.301 woningen, waarvan 49% koopwoningen en 51% wordt verhuurd (particuliere verhuur 11%, sociale verhuur 40%).
Werken
De wijk Capelle Schollevaar heeft voornamelijk een woonfunctie. Bedrijvigheid is hoofdzakelijk geconcentreerd in het gebied ten noorden van de wijk, in het Hoofdweggebied. De in het plangebied aanwezige kantoren zijn geconcentreerd op enkele (zicht)locaties, zoals langs doorgaande wegen, langs de spoorlijn Rotterdam-Gouda en in de directe omgeving van het station.
Verspreid over de wijk is kleinschalige bedrijvigheid in de vorm van aan-huis-gebonden beroeps- of bedrijfsmatige activiteiten aanwezig. In het plangebied zijn enkele zogenaamde 'woon-werkwoningen' gebouwd. Menging van kleinschalige en milieuvriendelijke bedrijvigheid met woningbouw is een gewenste, passende ontwikkeling, welke in onderhavige bestemmingsplanregeling mogelijk wordt gemaakt.
Voorzieningen
In het centrumgebied van de wijk, nabij het NS-station, zijn in het winkelcentrum 'De Scholver' een aantal commerciële voorzieningen (winkels) en overige voorzieningen (bibliotheek, apotheek) geconcentreerd. Het winkelcentrum is overdekt en gelegen boven een parkeergarage. Het winkelcentrum fungeert als het wijkverzorgende winkelcentrum voor Schollevaar. De Scholver is planmatig ontwikkeld en geopend in 1983. Het bruto vloeroppervlak van het winkelcentrum is 6.600 m² (4.200 m² bruto winkeloppervlak). Typerend voor wijkwinkelcentra is dat het aanbod zich vooral richt op dagelijkse goederen en niet-dagelijkse goederen met een hoge aankoopfrequentie. Het aanbod in de Scholver weerspiegelt dit: de belangrijkste publiekstrekkers in het winkelcentrum zijn supermarkten en dergelijke. In totaal bevinden zich ruim 20 winkels in het winkelcentrum. Op zaterdag is er bij het winkelcentrum een (kleine) warenmarkt.
De overige voorzieningen zijn planmatig geconcentreerd in een centraal in de wijk gelegen zone. Het betreft detailhandel, commerciële dienstverlening en verschillende maatschappelijke voorzieningen, waaronder een kerk en scholen. Aan de noordzijde van de spoorbaan is tevens een aantal voorzieningen gelegen.
Recreatie
In de directe woonomgeving zijn allereerst de in de wijk gelegen groen- en waterzones van grote waarde. De recreatie voor kinderen en bewoners is in de nabijheid van de woningen gelegen. Door de stedenbouwkundige opzet van de gehele wijk is er ruimte voor spelen op pleinen en in het groen. De groene gebieden vormen de uitlopers van het 'Schollebos', een stadsdeelpark. Dit is een groot semi-natuurbos dat aan de zuidzijde van de wijk ligt. In het bos zijn verschillende functies als speeltuinen en in de nabije toekomst ook sportvoorzieningen (rugby, cricket en jeu de boules) beschikbaar. Verder is er in en in de directe omgeving van Schollevaar een aantal sportvoorzieningen. In de wijk zijn ondermeer een sporthal en sportscholen. Tot slot ligt er in de zuid-westhoek van het Schollebos ook nog een volkstuinencomplex.
Water is voor geheel Capelle aan den IJssel een beeldbepalend onderdeel, zo ook voor Schollevaar. Een watergang uit de periode van de drooglegging van de Prins Alexanderpolder, de Nieuwerkerkse Tocht vormt de overgang van de woon- en werkwijk naar het 'Schollebos'. Het water van de wetering, het water in het 'Schollebos' en van de watergangen in de wijk Schollevaar zijn de basis voor hengelsport, kanoroutes, water (speel)pleinen, waterkunstwerken en natuurwaarde (paai- en opgroeigebieden, ondermeer voor snoek en ruisvoorn).
Aan de zuid-westzijde van de wijk Schollevaar ligt het sportpark Schenkel. Via dit sportpark en het Prinsenpark in de deelgemeente Prins Alexander is ook het recreatiegebied Kralingse Plas te bereiken.
Aan de zuid-oostzijde van de wijk Schollevaar ligt het recreatiegebied Hitland en de Groene Zoom (gemeente Zuidplas) dat mede als buiten recreatiegebied dienst zal gaan doen voor de bewoners uit de wijk Schollevaar. Ook ligt ten zuiden van deze woonwijk in het verlengde van het Schollebos het golfterrein van de golfclub Golf&Country Club Capelle. Aan de westzijde van dit terrein en door dit terrein loopt de noord-zuidelijke fietsroute. Door de opzet van de wijk en de verbondenheid met het 'Schollebos' ontstaat een netwerk van recreatiegebieden vanaf de Krimpenerwaard, via het recreatiegebied Hitland, de Groene Zoom naar het Rottemerengebied.
Sociale veiligheid en waardering
De wijk Capelle-Schollevaar kent, in vergelijking met de andere wijken van Capelle, enkele buurten met een relatief hoog aantal politiemeldingen bij sociale problemen (bron: Buurtmonitor 2008). Tevens blijkt uit een gehouden bewonersenquête (meetdatum: november 2009) dat de wijk, met name ten zuiden van de spoorbaan, een relatief laag algemeen waarderingscijfer heeft. Uit dezelfde enquête blijkt eveneens dat een aantal buurten van de wijk, zowel in het noordelijk als het zuidelijk deel, laag scoort met betrekking tot sociale cohesie.