direct naar inhoud van 3.2 Provinciaal beleid
Plan: Parklaan Noord 2011
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0499.BPL11024HBD-OH01

3.2 Provinciaal beleid

3.2.1 Structuurvisie en Verordening Ruimte

De Wet ruimtelijke ordening (Wro) brengt een andere manier van sturen vanuit de provincie met zich mee, waarbij nieuwe beleidsdocumenten vastgesteld moeten worden. Daarom zijn op 2 juli 2010 door Provinciale Staten van Zuid-Holland de Structuurvisie en Verordening Ruimte Visie op Zuid-Holland vastgesteld. Beide documenten vervangen de vier streekplannen van Zuid-Holland, inclusief de Nota Regels voor ruimte. De provincie kiest ervoor om zoveel mogelijk voort te borduren op het bestaande ruimtelijke beleid. Dit wordt verwoord in onder meer het streekplan Zuid-Holland-Oost, vastgesteld in november 2003 en daaruit voortvloeiend de Nota Regels voor ruimte.

De structuurvisie -geldend voor de gehele provincie- bevat de ambities van provinciaal belang voor de periode tot 2020 met een doorkijk naar 2040. In de structuurvisie worden onder andere de provinciale belangen gedefinieerd en wordt een aanpak beschreven om samen met andere partijen de doelen te bereiken. Het betreft hier hoofdlijnen en meer abstractie.

De Verordening Ruimte sluit in grote mate aan op bestaand beleid. Er zijn in beperkte mate nieuwe regelingen opgenomen. De Verordening Ruimte wordt ingezet om de provinciale belangen te concretiseren zodat deze een directe doorwerking krijgen in (inter)gemeentelijke bestemmingsplannen.

De provinciale belangen van Zuid-Holland zijn:

    • 1. Concurrerend en aantrekkelijk internationaal profiel; behouden en aantrekken van bedrijvigheid en werkgelegenheid
    • 2. Duurzame en klimaatbestendige Deltaprovincie; verbeteren van de waterveiligheid, een robuust en veerkrachtig watersysteem, duurzame energievoorziening
    • 3. Divers en samenhangend stedelijk netwerk 2020; versterken van het stedelijk netwerk, optimaal benutten van bestaande ruimte voor economische clusters, verbeteren van interne en externe bereikbaarheid, voldoende aanbod in verschillende woonmilieus, voorzien in een gezonde leefomgeving
    • 4. Vitaal, divers en aantrekkelijk landschap; ontwikkelen en behouden van vitale en waardevolle landschappen, behoud van de Cultuurhistorische Hoofdstructuur, verbetering belevingswaarde en vermindering verrommeling, realiseren van een complete ecologische hoofdstructuur
    • 5. Stad en land verbonden; versterken van de recreatieve functie en het landschappelijk netwerk
3.2.2 Doorwerking

In het streekplan zijn contouren een bekend begrip. Aangezien het sturen op verstedelijking van groot provinciaal belang is, gelden ook in het geactualiseerde beleid voor geheel Zuid-Holland bebouwingscontouren. De bebouwingscontouren van Boskoop zijn ongewijzigd, zodat de gemeente Boskoop binnen de geldende wettelijke kaders een grote mate van vrijheid om woningbouw en andere stedelijke functies te realiseren binnen deze 'inbreidingslocaties'. Met het voornemen om binnen de kern een transformatie te realiseren, geeft de gemeente invulling aan het door de provincie gewenste ruimtelijke beleid om zoveel als mogelijk de stedelijke ambities ten aanzien van woningbouw en overige stedelijke functies te realiseren op inbreidingslocaties binnen de kernen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0499.BPL11024HBD-OH01_0003.png"

Bron: Streekplan Zuid Holland - Oost 2003

Dit plan is in zijn geheel geprojecteerd binnen de contouren van het gebied Parklaan en dus gelegen binnen de bebouwingscontour. Op de bovenstaande kaart uit het streekplan is terug te zien dat het gebied langs het spoor, waarvan de Parklaan deel uitmaakt, binnen het roze gebied en daarmee binnen de bebouwingscontouren van Boskoop is gelegen. Dit plan stemt daarom overeen met de beleidsuitgangspunten van de provincie.