direct naar inhoud van 3.1 Rijksbeleid
Plan: Parklaan Noord 2011
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0499.BPL11024HBD-OH01

3.1 Rijksbeleid

De Nota Ruimte is februari 2006 in werking getreden. Hierin is de rijksvisie op de ruimtelijke ontwikkeling van Nederland omschreven. De nota is gericht op de inrichtingsvraagstukken die spelen tussen nu en 2020, met een doorkijk naar 2030. In de nota worden de hoofdlijnen van het beleid aangegeven, waarbij het kabinet kiest voor 'decentraal wat kan en centraal wat moet'. Meer dan voorheen focust het rijk zich op de ruimtelijke hoofdstructuur (RHS) van Nederland. De vier algemene doelen in de Nota Ruimte zijn:

  • Versterking van de internationale concurrentiepositie van Nederland;
  • Bevordering van krachtige steden en vitaal platteland;
  • Borging en ontwikkeling van belangrijke (inter)nationale ruimtelijke waarden;
  • Borging van de veiligheid.

Bovendien streeft het rijk in de Nota Ruimte naar een basiskwaliteit voor steden en dorpen en de bereikbaarheid daarvan. Hierbij beperkt het rijk zich, uitgaande van een algemene bundelingsstrategie, tot het aangegeven van kaders en normen op het gebied van veiligheid, bereikbaarheid, milieu, verstedelijking, groen en water. Bij de uitvoering hebben provincies en gemeenten meer vrijheid gekregen om op basis van eigen beleid ruimte in te richten.

3.1.1 Stedelijk gebied

Uitgangspunt is het optimaal benutten van het bebouwde gebied. Zowel hoogbouw als ondergronds bouwen kunnen daarbij een rol spelen. Het rijk acht het van groot belang dat voor de komende jaren wordt vastgehouden aan de ambitie een flink deel van de productie binnenstedelijk te realiseren. Ook bedrijventerreinen voldoen niet altijd meer aan de huidige eisen. Soms is revitalisering een optie, maar in geval van functieverlies (zoals bij verouderde spoorwegemplacementen, haven- en industriegebieden) kan transformatie in nieuwe woon- en werkgebieden een reële mogelijkheid zijn.

3.1.2 Gemeente Boskoop

In de Nota Ruimte is de gemeente Boskoop gelegen in een zogenaamde transformatiezone. Dit zijn gebieden die aan twee kanten onder druk staan: door de dynamiek vanuit het aangrenzend stedelijk gebied en door intensivering van de landbouw. In deze transformatiezones wordt buiten het bestaande stedelijke gebied gestreefd naar een robuuste herindeling van natuur, recreatie en waterbeheer, waarbij de groen-blauwe kwaliteiten worden vergroot. Bovendien is Boskoop in de nota aangewezen als zogenaamde "Greenport" voor de pot- en containerteelt. Het rijk streeft hier naar een bundeling van de niet-grondgebonden en kapitaalintensieve landbouw in duurzaam ingerichte en landschappelijk goed ingepaste landbouwontwikkelingsgebieden. Het ruimtelijke beleid is erop gericht de kracht van de bestaande landbouwontwikkelingsgebieden te versterken en de daarvoor benodigde ruimte te behouden. Het bouwplan is gelegen in het "Parklaangebied" in Boskoop en dit gebied is gelegen in het bestaande stedelijke gebied. De voorgenomen transformatie van het deels in onbruik geraakte bedrijvengebied Parklaan en het voornemen dit op een efficiënte wijze in te vullen met stedelijke voorzieningen, is in lijn met het Rijksbeleid voor stedelijke gebieden. Het (deel)plan is daarvan een concrete uitwerking. Daarnaast worden met de voorgenomen transformatie van bestaand stedelijk gebied geen ontwikkelingen voorzien die de Rijksbeleiddoelstellingen ten aanzien van de transformatiezone en de 'Greenport gedachte' schaden.