direct naar inhoud van 4.9 Verkeer
Plan: Kadijkselaan-West
Status: vastgesteld
Plantype: wijzigingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0491.1231KDW01-va01

4.9 Verkeer

Autoverkeer

Het plangebied ligt ten noorden van de kern Bergambacht. De ontsluiting van de woningen zal plaatsvinden op de Kadijkselaan. Deze weg is in beheer en onderhoud bij het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. In het verkeersstructuurplan van de gemeente Bergambacht is deze weg omschreven als 'lokale verkeersweg', een weg van lagere orde met overwegend een verblijfsfunctie. Ter hoogte van het plangebied ligt deze weg buiten de bebouwde kom en geldt een maximum snelheid van 60 km/h. Er zijn geen fietsvoorzieningen aanwezig. Direct ten zuiden van het plangebied ligt de komgrens. Binnen de bebouwde kom geldt op de Kadijkselaan een maximum snelheid van 30 km/h en ligt aan beide zijden van de weg een fietssuggestiestrook. De percelen van de te realiseren woningen zullen elk (of per paar) met een brug over de langs de Kadijkselaan gelegen sloot naar de Kadijkselaan worden ontsloten. Dan ontstaat eenzelfde wegbeeld als ten zuiden van de locatie. Aan de overzijde van de Kadijkselaan is – recht tegenover de planlocatie – eveneens een concrete bouwontwikkeling voorzien.

Aan de noordzijde sluit de Kadijkselaan via de Kadijk, ook een lokale verkeersweg, aan op de N207. Deze provinciale weg verbindt Bergambacht met Gouda. Ten zuiden van de kern Bergambacht sluit de N207 aan op de N210 richting Rotterdam (westelijke richting) en Utrecht (oostelijke richting). Deze twee provinciale wegen verzorgen zo de ontsluiting van het gehele gebied richting de belangrijkste bestemmingen. Er geldt op beide wegen een maximum snelheid van 80 km/h en een verbod voor langzaam verkeer. Vanuit het plangebied zijn de twee wegen gemakkelijk te bereiken.

Aan de zuidzijde sluit de Kadijkselaan aan op de Molenlaan/Tussenlanen. Deze weg heeft deels een ontsluitende functie voor de kern Bergambacht. In westelijke richting (Molenlaan) kan de N207 bereikt worden en in oostelijke richting (Tussenlanen) Schoonhoven en enkele kleinere kernen. In het verlengde van de Kadijkselaan ligt ten zuiden van de Molenlaan/Tussenlanen de Hoofdstraat die toegang geeft tot het centrum van Bergambacht.

De ontsluiting voor het autoverkeer is goed.

Langzaam verkeer

Primair wordt het plangebied voor langzaam verkeer ontsloten over de Kadijkselaan. Het deel van deze weg dat buiten de bebouwde kom ligt, beschikt niet over voorzieningen voor langzaam verkeer (geen fietsvoorzieningen en trottoir). Gezien de functie van de weg en het lage aantal motorvoertuig-bewegingen op een dag (318 mvt/etmaal) is dit ook niet noodzakelijk. In noordelijke richting voert de verdere ontsluiting via de N207, waarlangs een vrijliggende (brom)fietsvoorziening aanwezig is. In zuidelijke richting loopt de ontsluiting voor fietsers via de Hoofdstraat, gelegen in het verlengde van de Kadijkselaan. Deze weg met overwegend een verblijfsfunctie is niet voorzien van fietsvoorzieningen. Dit is conform de verkeersveiligheidrichtlijnen.

De ontsluiting voor het langzaam verkeer is voldoende.

Openbaar vervoer

Er is een bushalte gesitueerd op ongeveer 350 meter van het plangebied, ter hoogte van het kruispunt Kadijk – N207. Deze halte wordt bediend door de lijndiensten 193 (Gouda – Rotterdam) en 197 (Gouda – Schoonhoven). Deze lijnen rijden met een frequentie van respectievelijk één en twee keer per uur per rijrichting. Beide diensten halteren tevens bij het busstation in Bergambacht. Dit is gelegen op ongeveer 1.200 meter van het plangebied. Vanuit hier rijden aanvullende lijndiensten richting Rotterdam en Utrecht, waaronder een sneldienst.

De ontsluiting van het plangebied met het openbaar vervoer is goed. Er is een bushalte aanwezig op korte afstand en daarnaast is ook het busstation van Bergambacht makkelijk bereikbaar. Vanaf de halte en het station vertrekken voldoende bussen richting de belangrijkste bestemmingen in de omgeving. De ontsluiting per openbaar vervoer is voldoende.

Verkeersveiligheid

De wegen rondom het plangebied zijn ingericht conform de richtlijnen van Duurzaam Veilig. Op wegen waar overwegend een verblijfsfunctie geldt (Kadijkselaan) hoeven geen voorzieningen voor langzaam verkeer aanwezig te zijn. Het aantal motorvoertuigbewegingen per etmaal is hier laag en hier is een relatief lage maximum snelheid van kracht (30 km/h binnen de kom en 60 km/h buiten de kom). De verkeersveiligheid rond het plangebied is voldoende gewaarborgd.

Parkeren

In de wijzigingsregels van het plangebied is opgenomen dat per kavel in het plangebied moet worden voldaan aan vaste parkeernormen. Deze zijn afhankelijk van het prijssegment waarin de woningen vallen. De geldende normen zijn opgenomen in onderstaande tabel. Parkeren ten behoeve van bezoekers is in deze normen verwerkt.

Tabel 4.7 parkeernormen

Prijssegment woning   Parkeernorm per woning  
Duur   2,2  
Middelduur   1,9  
Goedkoop   1,7  

Bij het berekenen van de parkeerbehoefte is uitgegaan van vrijstaande woningen in het dure segment (worstcase). Uitgaande van zes nieuwe woningen, dient dan uitgegaan te worden van in totaal 13,2 parkeerplaatsen.

Uitgangspunt van de planvorming is dat per kavel drie parkeerplaatsen op eigen terrein gerealiseerd zullen worden. In totaal komt dit neer op 18 parkeerplaatsen, welke ook zijn voorzien voor bezoekersparkeren. Hiermee wordt voldaan aan de gemeentelijke parkeereisen.

Verkeersgeneratie en verkeersafwikkeling

In het plangebied worden zes kavels uitgegeven. Om de verkeersgeneratie voor deze nieuwe woningen te bepalen is gebruik gemaakt van kencijfers uit CROW publicatie 317 (2012). Uitgaande van gebiedstype 'centrum dorps' bedraagt de verkeersgeneratie per vrijstaande woning 8,6 mvt/etmaal en 8,2 mvt/etmaal voor een twee-aaneen gebouwde woning (weekdag). De verkeersgeneratie van onderhavige ontwikkeling zal derhalve circa 51 mvt/etmaal bedragen. Dit verkeer zal verdeeld worden over het noordelijk en zuidelijk deel van de Kadijkselaan. Gezien het beperkte verkeersaanbod in de huidige situatie zal de toename van het aantal verkeersbewegingen niet leiden tot een verslechtering van de verkeersafwikkeling.

Verkeersgegevens

De verkeersgegevens die ten grondslag liggen aan het onderzoek met betrekking tot wegverkeerslawaai staan vermeld in onderstaande tabel. De gegevens uit het basisjaar zijn ontleend aan eerder uitgevoerd akoestisch onderzoek door AV Consulting B.V. en geverifieerd bij de gemeente Bergambacht. In 2011 bedroeg de verkeeromvang 266 mvt/etmaal. De intensiteiten zijn met een jaarlijkse autonome groei van 1,5% doorgerekend naar het prognosejaar 2023. In 2023 bedraagt de verkeersomvang 318 mvt/etmaal.

Voor de Kadijk zijn geen verkeersgegevens beschikbaar. Rekeninghoudend met de aanwezigheid van landbouwpercelen, maar de afwezigheid van een ontsluitende functie voor het landelijk gebied, wordt in aansluiting op de verkeersintensiteit op de Kadijkselaan, voor de Kadijk uitgegaan van een verkeersomvang van 350 mvt/etmaal in 2023.

Voor de gehanteerde voertuigverdeling wordt zowel voor de Kadijkselaan als Kadijk uitgegaan van een standaardvoertuigverdeling voor een plattelandsweg. Deze is op genomen in tabel 4.8. Verder is voor beide wegen uitgegaan van een snelheidsregime van 60 km/h en standaard Dicht Asfaltbeton (DAB, referentiewegdek)

Tabel 4.8 voertuigverdeling Kadijkselaan en Kadijk

wegcategorie   PLW (plattelandsweg)          
categorie duurzaam veilig   erftoegangsweg type II        
             
    dag   avond   nacht   etmaal  
licht   91,44%   91,44%   91,44%   91,44%  
middelzwaar   6,74%   6,74%   6,74%   6,74%  
zwaar   1,82%   1,82%   1,82%   1,82%  
etmaalverdeling   7,00%   2,60%   0,70%      

Voor de N207 wordt uitgegaan van de verkeersgegevens 12.212 mvt/etmaal in 2023. Voor de gehanteerde voertuigverdeling wordt verwezen naar tabel 4.9 (standaardvoertuigverdeling voor provinciale wegen). Verder is uitgegaan van een snelheidsregime van 80 km/h en standaard Dicht Asfaltbeton (DAB, referentiewegdek).

Tabel 4.9 voertuigverdeling N207

wegcategorie   PRW (provinciale weg)          
categorie duurzaam veilig   gebiedsontsluitingsweg type 1/type 2  
             
provincie Zuid-Holland   dag   avond   nacht   etmaal  
licht   88,75%   88,75%   88,75%   88,75%  
middelzwaar   8,46%   8,46%   8,46%   8,46%  
zwaar   2,79%   2,79%   2,79%   2,79%  
etmaalverdeling   6,70%   2,70%   1,10%