Plan: | Lagewei-Vrouwenpolder |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0489.BPWGO20090004-VI01 |
In de ESV 'Barendrecht investeert in ontmoeting' is de Focus op duurzaamheid een van de ankerpunten. Barendrecht kiest voor een duurzame toekomst, waarin de gemeente (beter dan nu het geval is) bewuste keuzes maakt door het milieu prioriteit te geven. Dit betekent het bij elkaar brengen van economische, sociale en ecologische belangen.
Uitgangspunt is om Lagewei-Vrouwenpolder te ontwikkelen tot een duurzame wijk. Duurzame ontwikkeling is ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen (aldus de definitie van de VN-commissie Brundtland uit 1987). Dit betekent voor de wijk; duurzaam denken in alle planfasen zowel bij de planontwikkeling, planuitvoering en beheer, maar daarnaast kansen benutten op alle schaalniveaus; op wijkniveau, buurtniveau, gebouwniveau en in de openbare ruimte.
We streven naar een CO2-neutrale wijk en hanteren de Cradle to Cradle-gedachte. Maar bovenal gaat het om het creëren van een prettige en gezonde leefomgeving voor de (toekomstige) bewoners en gebruikers.
Proces
Voor duurzame ontwikkeling is het belangrijk dat we onze keuzes kunnen verantwoorden. De gemeente heeft hier een enthousiasmerende rol en brengt partners bij elkaar om gezamenlijk de duurzaamheidambitie te realiseren.
Dit betekent dat duurzame ontwikkeling het proces stuurt en deel uitmaakt van ons dagelijks handelen. Duurzaamheid moet dan ook in alle stappen worden geborgd, te noemen:
Dit betekent dat we afspraken maken met alle partners in het proces over:
Duurzame wijk
Concreet betekent dit voor geheel Lagewei-Vrouwenpolder:
Duurzame Campus
De Campus kan een voorbeeld van duurzame ontwikkeling zijn:
In opdracht van de gemeente heeft Search Ingenieursbureau B.V. onderzocht welke duurzaamheidsmaatregelen voor de Campus de beste oplossing bieden. Daaruit is gebleken dat in het openbaar gebied vooral de groene randen met brede oeverzones een belangrijke bijdrage leveren aan ecologische en waterkwaliteit. Het eventueel halfverdiept parkeren bleek niet bijzonder te scoren, met name vanwege materiaal- en energieverbruik, flexibiliteit, beheer en veiligheid. Dit en de hoge realiseringskosten heeft geleid tot het collegebesluit om niet uit te gaan van die variant.
Op gebouwniveau zijn (individuele) warmtepompsystemen, als het meest kansrijk beoordeeld. Om de ambitie klimaatneutraal te halen zal verder op locatie elektriciteit moeten worden opgewekt. Voorgesteld wordt om PV-panelen toe te passen en de daken geschikt te maken voor plaatsing van (extra) panelen.
Voor zowel het openbaar gebied als voor de bebouwing wordt gebruik van 'grijswater' aanbevolen. Daarnaast ligt aansluiting bij de ambities van 'Frisse Scholen' voor de hand.