Plan: | Lagewei-Vrouwenpolder |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0489.BPWGO20090004-VI01 |
Op basis van het gemeentelijk beleid, zoals vastgelegd in de Structuurvisie (2004), de Woonvisie 2006-2015 en de Herijking Woonvisie 2010, is rekening gehouden met een plancapaciteit van circa 1.000 woningen in het totale plangebied. Op basis van de uitkomsten van de gebiedsvisie en de exploitatieverkenning is het (berekende) totaal te realiseren aantal woningen teruggebracht tot 985. Er is immers meer ruimte gereserveerd voor maatschappelijke voorzieningen en werkgelegenheid. Om dit aantal te halen is tevens aangegeven dat het percentage stapeling niet op circa 25% kan worden gehandhaafd. De belangrijkste reden hiervoor is dat in Lagewei, door het wegvallen van een aanzienlijk gebied voor woningbouw (nu de Campus), het aandeel stapeling zal toenemen. Uitgaande hiervan zal het percentage stapeling voor de totale wijk zeker meer dan 30% bedragen. Dit geeft ruimtelijk bezien overigens nog steeds het beoogde beeld met de nadruk op grondgebonden woningen en sluit al beter aan op de uitgangspunten van de Herijking Woonvisie. Er wordt voorgesteld om niet uit te gaan van een (arbitrair) percentage, maar stapeling in te zetten waar dit een positieve bijdrage aan de structuur vormt. Dit is in de regeling vertaald door een relatief hoog aantal gestapelde woningen toe te staan in de nog uit te werken gebieden. Uitgangspunt voor het woonmilieu in Lagewei-Vrouwenpolder blijft de realisering van een groen (tuin)stedelijk beeld met een grote variatie in woningtypen en een passend aandeel gestapelde bebouwing. Het woningbouwprogramma gaat, uitgaande van de Herijking Woonvisie 2010, uit van een verdeling van 25% sociaal, 35% middelduur en 40% duur.
In de Woonvisie gemeente Barendrecht 2006-2015 en de herijking wordt extra aandacht gevraagd voor de starters op de lokale woningmarkt en vooral de grote groep ouderen. Dit resulteert in het volgende woningbouwprogramma.
Tabel 3.1 Woningbouwprogramma Barendrecht 2010-2020
De doelgroep voor het plangebied is gemengd, echter met een accent op gezinnen. Voor gezinnen betekent dit dat veel ruimte zal moeten worden gereserveerd voor grondgebonden woningen in met name de duurdere prijsklassen. Doorstromers vormen daarbij een belangrijke groep, omdat juist zij vaak weer een bereikbare woning achterlaten voor starters.
Het door Motivaction opgestelde gebiedsprofiel gaat uit van 'Barendrecht Duurzaam'. Identiteiten die hierbij horen zijn: zorgzaam groen, hightech duurzaam en comfortabel en beschut. Deze identiteiten sluiten goed aan op het meer algemeen geformuleerde uitgangspunt van een groene, tuinstedelijke opzet met veel ruimte voor gezinnen en buurtgevoel. Duurzaamheid is daarbij een duidelijke toevoeging 'om trots op te zijn'.
Uitgaande van realisering van de totale wijk in de periode 2006-2018, zal het woningbouwprogramma circa 80-120 woningen per jaar dienen te bedragen. Dit kan binnen het stedenbouwkundige raamwerk (zie Hoofdstuk 4) worden vertaald in afgeronde woonbuurtjes van een aantrekkelijke omvang.