direct naar inhoud van 1.4 Opzet van het plan
Plan: Limes
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0484.B088limes-0003

1.4 Opzet van het plan

Het bestemmingsplan Limes vormt een nieuwe planologische regeling voor het gebied van de Steekterweg en het dorp Zwammerdam. Het plan volgt de Oude Rijn vanaf de wijk Gouwsluis tot aan Bodegraven. Aan de zuidzijde sluit het gebied aan bij Steekterpoort I (met Overslagterminal Alphen). Naast Steekterpoort I en binnen dit bestemmingsplan Limes is de nieuwe ontwikkeling van het bedrijfsterrein Steekterpoort II opgenomen. Het plan maakt ook een fietsverbinding mogelijk tussen Zwammerdam en Alphen, het zogenaamde Limes-pad. Verder regelt het plan de ontwikkelingen op het terrein van Ipse De Bruggen (Hooge Burch) en de realisering van een zorgcomplex in een landgoedachtige omgeving aan de Rijksstraatweg 5. Ook zijn er op bescheiden schaal nieuwe ontwikkelingen mogelijk als die een meerwaarde hebben voor de ruimtelijke kwaliteit van het gebied. Het dorpse karakter van Zwammerdam blijft gehandhaafd.

Het plan gaat uit van een mix aan bestemmingen. Die zorgen enerzijds voor de benodigde flexibiliteit maar houden anderzijds ook voldoende rekening met ruimtelijke belangen.

Het bestemmingsplan bestaat uit drie delen. Dat zijn de toelichting, de regels en de verbeelding (plankaart). Van deze drie delen zijn de regels en de verbeelding juridisch bindend.

  • De toelichting bevat de achtergronden en het ruimtelijk beleid voor het gebied. Het geeft inzicht in de gekozen bestemming;
  • De regels geven per bestemming een omschrijving van de doeleinden, het gebruik en de bouwmogelijkheden;
  • De verbeelding geeft de bestemmingen weer van de betreffende gronden.

De toelichting bevat de volgende onderwerpen. Hoofdstuk twee gaat in op het huidige ruimtelijke beleid. Hoofdstuk drie is een ruimtelijke en functionele analyse van het plangebied. Hoofdstuk vier bevat de ontwikkelingsvisie. De aspecten op het gebied van milieu en planologie staan in hoofdstuk vijf. Een afzonderlijk hoofdstuk (zes) besteedt aandacht aan water. De juridische- en bestuurlijke aspecten staan in hoofdstuk zeven. Hoofdstuk acht besteed aandacht aan de economische uitvoerbaarheid van het plan. Inspraak en vooroverleg komen in hoofdstuk negen aan de orde.