4.2 Uitgangspunten per polder
Elk deelgebied heeft verschillende economische, sociale en ruimtelijke kwaliteiten en daarmee een eigen samenhang en karakter. Aan de hierna beschreven gewenste kwaliteiten en doelen moeten nieuwe ontwikkelingen en bedrijfsplannen bijdragen. De kwaliteiten en doelen zijn de basis om mee te denken en te toetsen. En belangrijk: het gaat er om dat ze zijn 'verbonden' in het plan van initiatiefnemer, dat ze door de initiatiefnemer worden opgepakt. Het buitengebied Alphen Zuid bestaat vooral uit agrarisch gebied, met tevens een belangrijke recreatieve functie. Tijdens de looptijd van het nieuwe bestemmingsplan worden hier vooralsnog geen grote bouwplannen voorzien. Wel is de agrarische sector volop in beweging. Sommige agrarische bedrijven kiezen voor schaalvergroting of een andere manier van bedrijfsvoering. Andere bedrijven willen nevenactiviteiten ontwikkelen, passend bij het karakter van het buitengebied. Per polder wordt hieronder kort uiteen gezet wat de gewenste kwaliteiten zijn, zowel op ruimtelijk als ook op economisch en sociaal gebied. De kwaliteitsgidsen werken dit nader uit.
4.2.1 Polder Steekt (ten zuiden van de N11)
Keuze: Ruimte bieden aan industriële of grootschalige melkrundveehouderij.
In dit gebied krijgt de melkveehouderij volop ruimte om op een duurzame manier (door) te groeien.
Gewenste kwaliteiten van dit gebied zijn:
Economie
- Optimale inrichting als goed verkaveld landbouwgebied voor de melkveehouderij zonder doelstelling voor andere agrarische bedrijfstakken zoals sierteelt, en met mogelijkheid voor agrarische takken in de grondgebonden veehouderij (paarden, schapen) of akkerbouw (veevoeder, energie).
Sociaal
- Ondernemerschap is gericht op vernieuwing en agrarische ontwikkeling.
Ruimtelijk
- Bestaande bedrijven kunnen verder ontwikkelen vanuit de huidige locaties (nummer 1 op onderstaande kaart).
- (Vracht)verkeer richten op een goede ontsluiting naar de N11.
- Beplanting van Hoogendoornlaan zorgt voor herkenbaarheid in de polder (2).
- Relatief hoge botanische natuurwaarde van sloot en slootoevers en enige betekenis van graslanden voor weidevogels zijn nu het gevolg van agrarisch gebruik. De landbouwkundige bedrijvigheid staat voorop; extra inspanningen voor natuurwaarden zijn welkom maar geen eis.
Figuur: ruimtelijke kwaliteiten van de polder Steekt, ten zuiden van de N11 (zie tekst voor verklaring nummers).
Aanvullende gewenste kwaliteiten zijn:
- Ruimte voor ondernemerschap die aanhaakt op de veehouderij of akkerbouw. Ruimte voor agrarische energie-, afval-, water- of milieudiensten voor de stad.
Ruimtelijk:
- Bebouwing op/bij de bestaande bedrijven. Open houden van de polder.
- Realisatie ecologische stapstenen (compensatieplicht landinrichting Boskoop/Reeuwijk en OTA) aan de oostzijde van gebied.
- Bijzondere graskade op de grens met Boskoop aan de zuidzijde met mogelijkheid van het doortrekken wandelpad over Toegangskade en verbinding Toegangskade met Hoogendoornlaan.
- Vasthouden scherpe begrenzing tussen grasland en sierteelt in Boskoop.
Foto: wandelpad Toegangsekade.
4.2.2 Polder Zaanse Rietveld
Keuze: Ruimte voor combinaties van agrorecreatie, (nieuwe) natuur en weidebouw.
Het Zaanse Rietveld is een kleine agrarische enclave tussen de wijk Kerk en Zanen en de agrarische omgeving met Boskoopse teelten dat kan uitgroeien naar een gebiedspoort, waarin landbouw, recreatie en natuur- en landschapsbeheer en belangrijke rol spelen.
Gewenste kwaliteiten van dit gebied zijn:
Economie
- Agrorecreatie ontwikkelen die voortbouwt op bestaande agrarische exploitatie. Nieuwe mix van agrorecreatie, nieuwe natuur en weidebouw.
- Bedrijvigheid is divers, gericht op continuïteit en duurzaamheid.
Sociaal
- Bewoners en ondernemers dragen zorg voor de kwaliteit van dit gebied met belangrijke 'ontvangstfunctie' (gastheer/gastvrouw). De authentieke kwaliteit en de wijze van gastheerschap bepalen het succes van ondernemerschap.
Ruimtelijk
- Klein landbouwgebied met veel agrarisch natuurbeheer. Weidegebied met belangrijke natuurwaarden voor weidevogels, vissen en oeverplanten.
- Het gebied heeft sterke identiteit door het redelijk authentiek polderlandschap van smalle en lange kavels, van elkaar gescheiden door sloten. Rietveldsepad is karakteristieke boerderijweg met verspreid gelegen, streekeigen boerderijen met cultuurhistorische waarde.
- Recreatief uitloopgebied voor wijk Kerk en Zanen. Unieke ligging dichtbij de stad. Vanuit polder is buitengebied van Boskoop en Rijnwoude goed te bereiken voor fietsrecreatie. Er is fijnmazig netwerk van paden voor recreatief gebruik; wandelen, fietsen, skeeleren, mentochten en/of paardrijden.
Figuur: ruimtelijke kwaliteiten van de polder Zaanse Rietveld (zie tekst voor verklaring nummers).
Aanvullende gewenste kwaliteiten zijn:
- Behoud van de bestaande agrarische bedrijven door ontwikkeling van combinaties van weidebouw met recreatie, (nieuwe) natuur en verbreding, zo mogelijk via zogenoemde groene en blauwe diensten.
- Recreatieve functies goed richten op de nabijheid van de stad zoals kaasboerderij, huisverkoop, infocentrum, kinderboerderij of kleinschalige agro-horeca.
- Verkeersontsluiting is kwetsbaar dus uitsluitend functies die zich richten op fiets- en wandelrecreatie. Afwikkeling autoverkeer kan uitsluitend via Rietveldsepad. Ontwikkelingen zijn hier in principe verkeersluw vanwege de geringe wegcapaciteit en het belang van de weg voor recreatie.
- Gebied versterken als 'gebiedspoort' naar buitengebied van aansluitende gemeenten.
- Toegankelijkheid vanuit Kerk en Zanen ruimtelijk aantrekkelijker maken.
Foto: agrorecreatie.