Plan: | Buitengebied Aarlanderveen |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0484.B085buitengeboost-0003 |
Het is van belang om niet alleen per polder de gewenste ontwikkelingen weer te geven. Ook de afzonderlijke functies verdienen aandacht. Deze zijn hieronder uitgewerkt.
In alle polders wordt gewoond, veelal gaat het om een woning bij een (agrarisch) bedrijf. Doordat in de afgelopen jaren (agrarische) bedrijven zijn gestopt zijn er steeds meer zogenaamde burgerwoningen in het gebied bijgekomen; woningen zonder een bedrijf, soms nog met enkele schuren die hobbymatig worden gebruikt. De meeste 'burgerwoningen' zijn te vinden in het lint aan de Kortsteekterweg en de Lindehovestraat.
De belangrijkste bedrijfstak in het gebied is de melkrundveehouderij, waarvan sommigen een aantal nevenactiviteiten hebben zoals recreatiemogelijkheden. Daarnaast zijn er enkele intensieve veehouderijbedrijven (varkens), loonbedrijven en verspreid liggende sierteelt bedrijven. In de driehoek aan de Nieuwkoopseweg en Oostkanaalweg bevinden zich enkele glastuinbouwbedrijven. Aan de Kortsteekterweg zitten niet-agrarische bedrijven zoals een veehandelsbedrijf, kledingopslag en een aannemingsbedrijf.
Maatschappelijke voorzieningen zijn er in het gebied niet te vinden. Die bevinden zich vooral in de dorpen Aarlanderveen en Zwammerdam. Veelal wordt ook uitgeweken naar Alphen aan den Rijn zelf voor de maatschappelijke voorzieningen.
Het gebied kent geen specifieke voorzieningen ten behoeve van de landbouw.
Naast de doorgaande wegen Oostkanaalweg en Nieuwkoopseweg wordt het gebied ontsloten vanaf de Aarlanderveenseweg, Kortsteekterweg, en de Ziendeweg. De overige wegen in het gebied zijn met name voor bestemmingsverkeer. De wegen zijn overwegend smal en zijn nauwelijks geschikt voor de grote melkwagens en ander vrachtverkeer.
De ecologische waarden in het gebied zijn gemiddeld tot hoog. In de Nieuwkoopse Polder is de ecologische waarde lager dan in de andere polders omdat deze droger is.
De graslanden in de overige polders kennen hoge natuurwaarden van sloten, slootoevers en graslanden, zowel waarden voor flora als weidevogels (zoals Grutto, Zwarte stern). De waarde is het gevolg van medewerking door agrarische bedrijven aan beheer van sloten, slootoevers en graslanden voor doelstellingen als biodiversiteit.
Het plangebied bestaat uit meerdere polders. Uniek is de nog werkende Molenviergang die middels een getrapte opstelling het boezemwater pompt richting de Rijn. Ook is er een gemaal aan de Oostkanaalweg. Het gebied kent voorts een enorm slotenpatroon. De breedte van de sloten varieert hetgeen ook geldt voor de kwaliteit van het water.
Het gebied kent een rijke geschiedenis die zowel bovengronds als ondergronds is terug te vinden. Archeologische vondsten zijn vooral langs de Oude Rijn en bij het dorp Aarlanderveen bekend. Daarnaast kent het gebied nog vele cultuurhistorische elementen zoals boerderijen, sluisjes, kerkpaden en een voormalige spoorlijn. In de bijlagen bij de regels is een lijst opgenomen met monumenten en cultuurhistorische waardevolle elementen in het plangebied.
Het gebied is een aantrekkelijk gebied voor recreatief medegebruik. De smalle wegen nodigen uit om te fietsen door dit cultuurhistorische waardevolle gebied. De laatste jaren is een aantal paden voor wandelaars gerealiseerd. Er zijn meerdere verblijfsvoorzieningen zoals een camping en bed en breakfast. Verder kan er in het gebied worden geschaatst, gekanood en zijn er activiteiten zoals boerengolf.