direct naar inhoud van Regels
Plan: Zeilenmakersstraat - fase 1
Status: vastgesteld
Plantype: wijzigingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0479.STED3780BP-0301

Regels

Hoofdstuk 1 Inleidende regels

Artikel 1 Begrippen

1.1 Wijzigingsplan

De geometrisch bepaalde planobjecten met de bijbehorende regels en de daarbij behorende bijlagen

1.2 Bestemmingsplan

Het bestemmingsplan 'Kerkbuurt Westzaan' met het identificatienummer NL.IMRO.0479.STED3759-0301 met bijbehorende toelichting, bijlagen en regels, zoals vastgesteld door de gemeenteraad van de gemeente Zaanstad bij besluit van 14 maart 2013.

1.3 Plan

Het wijzigingsplan Zeilenmakersstraat - fase 1 met het identificatienummer NL.IMRO.0479.STED3780BP-0301 van de gemeente Zaanstad.

1.4 Overige begrippen

Voor de overige begripsbepalingen wordt verwezen naar hoofdstuk 1 van de vigerende bestemmingsplanregels 'Kerkbuurt Westzaan', zoals bij besluit van 14 maart 2013 door de gemeenteraad van de gemeente Zaanstad is vastgesteld.

1.5 Wijze van meten

Voor de wijze van meten wordt verwezen naar hoofdstuk 2 van de vigerende bestemmingsplanregels 'Kerkbuurt Westzaan', zoals bij besluit van 14 maart 2013 door de gemeenteraad van de gemeente Zaanstad is vastgesteld.

Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels

Artikel 2 Tuin

Door toepassing van de wijzigingsbevoegdheid, als bedoeld in artikel 23.1 (Wro-zone - wijzigingsgebied - 1) van het bestemmingsplan, zijn de op de verbeelding met Tuin aangeduide gronden aangewezen als Tuin overeenkomstig artikel 8 van het bestemmingsplan, met uitzondering van sub c van dit artikel.

Artikel 3 Verkeer - Verblijfsgebied

Na toepassing van de wijzigingsbevoegdheid, als bedoeld in artikel 23.1 (Wro-zone - wijzigingsgebied - 1) van het bestemmingsplan zijn de op de verbeelding met Verkeer - Verblijfsgebied aangeduide gronden aangewezen als Verkeer - Verblijfsgebied overeenkomstig artikel 10 van het bestemmingsplan'.

Artikel 4 Wonen

Na toepassing van de wijzigingsbevoegdheid, als bedoeld in artikel 23.1 (Wro-zone - wijzigingsgebied - 1) van het bestemmingsplan zijn de op de verbeelding met Wonen aangeduide gronden aangewezen als Wonen overeenkomstig artikel 13 van het bestemmingsplan.

De onderdelen die door dit wijzigingsplan in artikel 13 (Wonen) worden gewijzigd zijn hieronder cursief weergegeven.

4.1 Bouwregels
4.1.1 Hoofdgebouwen

Aan artikel 13.2.1 van het bestemmingsplan wordt toegevoegd:

  • 1. Dakkapellen zijn toegestaan met dien verstande dat:
  • a. de hoogte niet meer dan 1,75 meter bedraagt;
  • b. de zijkant meer dan 0,5 meter van de erfafscheiding of zijkant van het dakvlak is gelegen;
  • c. de bovenkant zich minimaal 0,5 meter onder de nok bevindt;
  • d. een dakkapel vanuit de goot mag worden opgetrokken;
  • e. de breedte van een dakkapel in het voordakvlak een breedte van niet meer dan 50% van de voorgevel mag bedragen. De breedte in het zijdakvlak mag niet meer dan 70% bedragen van de zijgevel. De breedte in het achterdakvlak mag niet meer dan 80% van de achtergevel bedragen;
  • f. bij het woningtype 'dwarskap' mag het dak van de dakkapel aangekapt worden uitgevoerd aan het hoofddakvlak.
4.2 Afwijken van de bouwregels

Aan artikel 13 van het bestemmingsplan wordt toegevoegd:

4.2.1 Afwijken met betrekking tot hoofdgebouwen
  • 1. Wanneer dit noodzakelijk is voor de bouwkundige staat, danwel de architectonische uitvoering van de woning(en), mag van de maximum goot- en/of nokhoogte worden afgeweken met een maximum van 0,5 meter;
  • 2. Bij omgevingsvergunning kan worden afgeweken van het bepaalde in artikel 13.2.1 sub c van het plan ten behoeve van de vergroting van een vrijstaand hoofdgebouw in achterwaartse richting met inachtneming van de volgende bepalingen:
  • a. de diepte van het bouwvlak mag niet meer dan 10 meter bedragen;
  • b. in afwijking van het bepaalde onder a mag het bouwvlak met 10% van de diepte van het erf achter de achtergevel worden vergroot wanneer deze diepte van het erf meer dan 10 meter bedraagt tot een maximum van 12 meter, behalve wanneer het erf achter de achtergevel van de belendende percelen kleiner is dan 10 meter.
4.2.2 Voorwaarden

Bij toepassing van het bepaalde onder 1 en 2 van dit artikel wordt getoetst of geen onevenredige afbreuk wordt gedaan aan of geen onevenredige aantasting zal plaatsvinden van:

  • a. het bebouwingsbeeld van het aangrenzende gebied;
  • b. de bezonningssituatie op de aangrenzende percelen;
  • c. de gebruiksmogelijkheden van de aangrenzende percelen;
  • d. het openbare karakter van het aangrenzende gebied.

Artikel 5 Waarde - Archeologie 1

Na toepassing van de wijzigingsbevoegdheid, als bedoeld in artikel 23.1 (Wro-zone - wijzigingsgebied - 1) van het bestemmingsplan zijn de op de verbeelding met de dubbelbestemming Waarde - Archeologie 1 aangeduide gronden aangewezen als Waarde - Archeologie 1 overeenkomstig artikel 15, met uitzondering van sub c van het bestemmingsplan.

Artikel 6 Waarde - Cultuurhistorie

Na toepassing van de wijzigingsbevoegdheid, als bedoeld in artikel 23.1 (Wro-zone - wijzigingsgebied - 1) van het bestemmingsplan zijn de op de verbeelding met de dubbelbestemming Waarde - Cultuurhistorie aangeduide gronden aangewezen als Waarde - Cultuurhistorie overeenkomstig artikel 17 van het bestemmingsplan.

Hoofdstuk 3 Algemene regels

Artikel 7 Anti-dubbeltelregel

Grond die eenmaal in aanmerking is genomen bij het toestaan van een bouwwerk waaraan uitvoering is gegeven of alsnog kan worden gegeven, blijft bij de beoordeling van latere bouwplannen buiten beschouwing.

Artikel 8 Overige regels

8.1 Van toepassing verklaren van de regels

De regels behorende bij het bestemmingsplan zijn onverminderd van toepassing op onderhavig wijzigingsplan, met dien verstande dat indien in dit plan verwezen wordt naar de verbeelding, de bij het wijzigingsplan behorende verbeelding wordt bedoeld.

Hoofdstuk 4 Overgangs- en slotregels

Artikel 9 Overgangsrecht

9.1 Overgangsregels ten aanzien van bouwwerken
  • a. Een bouwwerk dat op het tijdstip van inwerkingtreding van het bestemmingsplan aanwezig of in uitvoering is, dan wel gebouwd kan worden krachtens een omgevingsvergunning voor het bouwen, en afwijkt van het plan, mag, mits deze afwijking naar aard en omvang niet wordt vergroot,
  • 1. gedeeltelijk worden vernieuwd of veranderd;
  • 2. na het teniet gaan ten gevolge van een calamiteit geheel worden vernieuwd of veranderd, mits de aanvraag van de omgevingsvergunning voor het bouwen, wordt gedaan binnen twee jaar na de dag waarop het bouwwerk is teniet gegaan.
  • b. Het bevoegd gezag kan eenmalig in afwijking van lid a, een omgevingsvergunning verlenen voor het vergroten van de inhoud van een bouwwerk als bedoeld in lid a, met maximaal 10%.
  • c. Lid a is niet van toepassing op bouwwerken die weliswaar bestaan op het tijdstip van
    inwerkingtreding van het plan, maar zijn gebouwd zonder vergunning en in strijd met het daarvoor geldende plan, daaronder begrepen de overgangsbepaling van dat plan.
9.2 Overgangsregels ten aanzien van het gebruik
  • a. Het gebruik van grond en bouwwerken dat bestond op het tijdstip van inwerkingtreding van het bestemmingsplan en hiermee in strijd is, mag worden voortgezet.
  • b. Het is verboden het met het bestemmingsplan strijdige gebruik, bedoeld in lid a, te veranderen of te laten veranderen in een ander met dat plan strijdig gebruik, tenzij door deze verandering de afwijking naar aard en omvang wordt verkleind.
  • c. Indien het gebruik, bedoeld in lid a, na het tijdstip van inwerkingtreding van het plan voor een periode langer dan een jaar wordt onderbroken, is het verboden dit gebruik daarna te hervatten of te laten hervatten.
  • d. Lid a is niet van toepassing op het gebruik dat reeds in strijd was met het voorheen geldende bestemmingsplan, daaronder begrepen de overgangsbepalingen van dat plan.

Artikel 10 Slotregel

Deze regels worden aangehaald als: 'Regels van het wijzigingsplan "Zeilenmakersstraat - fase 1" en dienen in samenhang te worden gelezen met de regels van het bestemmingsplan 'Kerkbuurt Westzaan'.

Aldus vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zaanstad d.d. 21-01-2014.

Secretaris Burgemeester