Plan: | Zaandam Noord |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0479.STED3773BP-0401 |
De gemeente Zaanstad is bezig het bestemmingsplan voor het plangebied Zaandam Noord te actualiseren. Het plangebied Zaandam Noord wordt globaal begrensd door het spoortraject 450 Zaandam- Enkhuizen in het zuiden, de rijksweg A7 in het oosten, De Zaan in het westen en de Leeghwaterweg, Pinksterdrie en de Braaksloot in het Noorden.
Het plangebied bestaat uit woongebieden zoals “t Kalf en de Kogerveldwijk”, Jagersveld, gebieden met functiemenging zoals Slachthuisbuurt, recreatiegebieden en bedrijfsterreinen zoals de bedrijfsterreinen aan de Poeldijk, aan weerszijden van de Paltrokstraat, en aan weerszijden van de Jonge Abrahamstraat.
Het bestemmingsplan vervult in dit plangebied voor een deel een beheers- en gebruiksfunctie en voor een deel staat het nieuwe ontwikkelingen toe. Dat wil zeggen dat de nu bestaande situaties in het bestemmingsplan positief worden bestemd. De nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen waarvan nu al bekend is, dat die binnen de planperiode worden gerealiseerd en die voldoende zijn uitgekristalliseerd, worden in het bestemmingsplan opgenomen.
In het plangebied is een aantal nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen, zoals woningbouw op de locatie Kalf nr. 21-27, transformatie van De Hemmes en transformatie van de Slachthuisbuurt. Met uitzondering van Kalf 21-27, zijn de nieuwe ontwikkelingen binnen het plangebied nog niet voldoende uitgekristalliseerd om direct op te nemen in het ontwerpbestemmingsplan. Voor Kalf 21-27 is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen. De concrete uitwerking van de andere ontwikkelingen tot bouwplannen moet nog plaatsvinden. Dit betekent dat de nieuwe ontwikkelingsplannen nu nog niet zo concreet zijn, dat ze in het ontwerpbestemmingsplan kunnen worden opgenomen. Hierdoor kan in deze fase van het bestemmingsplan de milieukwaliteit van de plannen nog niet worden onderzocht. Zodra de plannen concreet zijn uitgewerkt, zal de milieukwaliteit van de plannen nader worden onderzocht.
Voor dit plangebied is door de gemeente Zaanstad een milieuonderzoek uitgevoerd. In dit onderzoek zijn milieuaspecten geluid, beperkingengebied Schiphol, externe veiligheid, geur, luchtkwaliteit, bodem, duurzaam bouwen, natuurwaarden en bedrijven onderzocht. In het milieuonderzoek is een beeld van de huidige en te verwachten milieusituatie van de bestaande bestemmingen en de nieuw te bestemmen ontwikkelingen gegeven. Voor bestemmingsplannen geldt, als zichtjaar voor de toekomstige situatie, tien jaar na het jaar, waarin het plan wordt vastgesteld. In deze paragraaf zijn de resultaten en conclusies van het milieuonderzoek opgenomen. Het volledige milieuonderzoek is als bijlage toegevoegd. De aanvullende informatie over de Wet- en regelgeving per aspect is opgenomen in bijlage 1A van het milieuonderzoek.