Plan: | Poelenburg |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0479.STED3767BP-0301 |
In november 2009 heeft het College van Hoofdingelanden van het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier een nieuwe Keur 2009 vastgesteld die sinds 1 januari 2010 van kracht is. Hierin zijn een aantal wijzigingen ten opzichte van de vorige Keur. Een belangrijke wijziging is de verplichting tot het uitvoeren van compenserende maatregelen bij verhardingstoenames groter dan 800 m2.
Voorts hanteert het hoogheemraadschap het beleidskader ten aanzien van de waterkeringen zoals vastgelegd in het Beheersplan Waterkeringen 2006-2010. Het Beheersplan Waterkeringen beschrijft het beleid en de randvoorwaarden voor het dagelijks beheer van de primaire en regionale waterkeringen van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Met dit plan geeft het hoogheemraadschap eenduidige doelstellingen en richtlijnen. Het vormt een richtinggevend document voor de uitvoering van de waterkeringstaak.
Het rijk draagt zorg voor landelijke regel- en wetgeving voor waterhuishoudingen en heeft het hoofdsysteem van de Nederlandse waterhuishouding in beheer. Het algemeen toezicht op de waterhuishouding berust bij de provincie Noord-Holland.
Het waterkwaliteit- en waterkwantiteitbeheer binnen het bestemmingsplangebied wordt uitgevoerd door het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.
Het rioolbeheer wordt uitgevoerd door de gemeente Zaanstad.
Het plangebied maakt, waterhuishoudkundig gezien, onderdeel uit van de Polder Oostzaan. De twee watergangen De Gouw en De Watering zijn twee oorspronkelijke veenriviertjes die bij het inrichten van Zaandam Oost als woonwijk in de jaren 60, zijn behouden. Direct ten zuiden van het bestemmingsplangebied aan de Westkolkdijk staat het gemaal De Waker. Het watersurplus van de Polder Oostzaan wordt door dit gemaal verpompt naar het Noordzeekanaal. In het plangebied liggen geen dijken.
Er bevinden zich geen dijken binnen het plangebied.
Het waterpeil in de Polder Oostzaan is N.A.P.-1.45 m. Via deze watergangen kan het te veel aan regenwater naar het gemaal stromen. De watergangen worden daarvoor op een diepte gehouden van ongeveer 1 meter. Verder zorgt het oppervlakte aan water er voor, dat bij ernstige regenval het waterpeil niet te veel stijgt.
Het dempen van oppervlaktewater c.q. het wijzigen van de loop van watergangen is niet toegestaan zonder watervergunning van het hoogheemraadschap. Verder beïnvloedt nieuwe bebouwing en het veranderen van groen in verharding ook de waterhuishouding. Een eventuele toename van verharding moet, in overleg met het hoogheemraadschap, gecompenseerd worden door het graven van extra oppervlaktewater.
De waterkwaliteit voldoet aan de norm voor stedelijk oppervlaktewater. Ter verbetering van de (chemische) kwaliteit en de watergebonden ecologie zijn de oevers van de Gouw en een deel van de oevers van Weer natuurvriendelijk ingericht. De waterkwaliteit kan nog verder verbeteren als de aanleg van gescheiden rioolstelsels voltooid is.
Bij het bouwrijp maken van Zaandam Oost in de jaren zestig is het voormalige weiland opgespoten met zand. De hoogteligging was voldoende om geen last te hebben van het grondwater.
Door zetting van het veen onder de ophoog laag, is het hele gebied gezakt en komen er incidenteel grondwaterklachten voor in deze wijk. Het huidige maaiveld ligt ongeveer op een peil van N.A.P.- 0,40 m. Naar huidige maatstaven van techniek is de drooglegging minimaal.
De zettingen worden gecompenseerd door ophoging met zand, en daar waar dat niet mogelijk is (bv een park met bomen), door de aanleg van drainage. Bij de renovatie van het riool in 2011 en 2012 wordt, om het openbare gebied voldoende te kunnen ontwateren, een drainagestelsel aangelegd Bij herinrichting na de aanleg van het riool wordt het openbare gebied opgehoogd.
In het algemeen kan gesteld worden dat de bestemmingen van percelen niet beïnvloed worden door de grondwaterstand.
De kwaliteit van het grondwater wordt niet bemeten. De kwaliteit van het grondwater beïnvloedt de bestemmingen ook niet.
In het bestemmingsplangebied is oorspronkelijk een gemengd rioolstelsel aangelegd. Bij het vervangen van dit rioolstelsel in 2011 en 2012 wordt ook een regenwaterstelsel gelegd. Daarmee wordt regenwater van verhardingen, en daar waar mogelijk van gebouwen, direct afgevoerd naar het oppervlaktewater.
Bij de renovatie van het riool wordt ook een drainagestelsel gelegd.
Het afvalwater uit het gebied wordt via rioolgemalen en persleidingen afgevoerd naar de rioolwaterzuivering Zaandam Oost. Deze zuivering ligt direct ten zuiden van het plangebied. Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier exploiteert deze zuivering.
Op 15-03-2012 heeft er in het kader van de watertoets een overleg plaatsgehad met Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. In het verlengde van dit overleg heeft het Hoogheemraadschap geen wijzigingen aangebracht in de conceptwaterparagraaf. De overige opmerkingen zijn verwerkt in het bestemmingsplan en het verslag van deze bijeenkomst is opgenomen in een Bijlage.