direct naar inhoud van 2.6 Te beschermen waarden
Plan: Poelenburg
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0479.STED3767BP-0301

2.6 Te beschermen waarden

2.6.1 Monumenten en beeldbepalende panden

Er bevinden zich in het plangebied geen monumenten of beeldbepalende panden, zoals aangegeven op de Cultuurhistorische Waardenkaart Zaanstad.

2.6.2 Historisch-geografische waarden

Volgens de Cultuurhistorische Waardenkaart Zaanstad zijn in Poelenburg de volgende gebieden van historisch-geografisch belang:

De Gouw
Eén van de twee overgebleven, in een noord-zuid richting lopende, doorgaande vaarsloten op de oostelijke Zaanoever. De Gouw loopt van de Zuidervaart, dwars door de bebouwing naar de Nagouw in 't Kalf. Als oorspronkelijke waterloop is deze van lokaal belang.

De Pieter Jelles Troelstralaan en het Weerpad
Behoort tot de oorspronkelijke oost-west verbinding en was het Kerkepad naar Oostzaan. Als zodanig zijn ze van regionaal belang.

De Watering in Oost-Zaandam

Eén van de twee overgebleven, in een noord-zuid richting lopende, doorgaande vaarsloten op de oostelijke Zaanoever. Deze ten oosten van de Gouw gelegen vaarsloot loopt van de Zuidervaart, langs de rand van de bebouwing naar de Prins Bernhardweg. Als oorspronkelijke waterloop van lokaal belang.

De Watering en de Gouw moeten in hun huidige vorm behouden blijven als laatste overblijfselen van het veenweidelandschap met vaarsloten.

De Troelstralaan en het Weerpad vormden vroeger het Kerkepad van Oostzaan en het dorpje Oost-Zaandam (nu: Zaandam-Oost). In de jaren '60 is deze doorgaande weg door de nieuwbouwwijk Poelenburg onderbroken. Getracht moet worden, bij herinrichting van het bestemmingsplangebied, de Troelstralaan en het Weerpad weer in een rechte lijn met elkaar te verbinden tot één doorgaande weg van Zaandam-Oost naar Oostzaan. Dit in het kader van herstel van de cultuurhistorische waarden van het plangebied.

2.6.3 Archeologische waarden

Van archeologisch belang zijn de oevers van de Gouw en de Watering en wat stukken groen daartussen. Hier zijn in het verleden resten van boerderijen aangetroffen uit de Middeleeuwen en resten van molens uit de 17e en 18e eeuw.