Plan: | Poelenburg |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0479.STED3767BP-0301 |
In 2012 telde de wijk Poelenburg 3.157 huishoudens, goed voor ongeveer 8.406 inwoners. Qua leeftijdsopbouw is het een jonge wijk, jonger dan het gemiddelde in Zaanstad. 29% van de 'Poelenburgers' is jonger dan 20 jaar en 58% heeft een leeftijd tussen de 20 en 65. Ten opzichte van Zaanstad als geheel is het aantal 65-plussers relatief laag, zo'n 13%.
Door de bevolkingsopbouw, met veel jonge mensen, is de gemiddelde woningbezetting relatief hoog (2,6 ten opzichte van het Zaans gemiddelde van 2,3).
Huishoudensamenstelling | % |
Gezin met kinderen | 29 |
Gezin zonder kinderen | 22 |
Eén-oudergezin | 13 |
Alleenstaand | 28 |
Overig | 8 |
Poelenburg is een levendige wijk waar meer dan 49 nationaliteiten samen wonen. Ruim 60% van de bewoners is van niet-westerse, allochtone afkomst (Zaanstad totaal 17%). Daarvan zijn de Turkse bewoners met 37% de grootste groep (Zaanstad totaal 7%). 36% van de niet-westerse allochtonen behoort tot de eerste generatie. Dat betreft zowel oudkomers als (vaak jonge) nieuwkomers.
Het plangebied Poelenburg heeft dezelfde grenzen als de wijk Poelenburg en omvat 3.236 woningen. Het is een typische jaren '60 wijk met veel sociale woningbouw (68%). In de wijk zijn veel flats (65%), de meeste in de vorm van middelhoogbouw. Aan de randen staat in de zuidoost hoek hoogbouw van woningcomplex de Oostdorsch uit de jaren '70 en in het noordwesten hoogbouw van het nieuwe complex Kronenburg uit 2010. De sociale woningen liggen in de oostkant van de wijk. In de Vennenbuurt aan de westkant en rondom het Darwinpark staat vooral laagbouw. Het zijn middeldure koopwoningen uit de jaren '60 en '70.
In Poelenburg zijn drie corporaties actief, te weten Parteon, Rochdale en ZVH. Om een meer gedifferentieerde wijk te realiseren zijn er plannen om het oostelijk deel van de wijk te herstructureren. Daarnaast wordt een deel van de sociale woningen gerenoveerd of verkocht. Gezien de economische crisis waar Nederland zich in bevindt en de gevolgen hiervan op onder andere de bestedingsmogelijkheden van de corporaties zijn deze plannen voor de korte termijn losgelaten. De ambities blijven bestaan en waar mogelijk worden de gemaakte plannen (al dan niet voor een deel) uitgevoerd.
Het verzorgingshuis Erasmushuis aan de Twiskeweg is in 2009 vervangen door een mix van woningen en zorgvoorzieningen voor jong en oud.
Het Erasmushuis
Het plangebied Poelenburg is een gemengd gebied, waarbij de nadruk ligt op wonen. De aanwezige bedrijvigheid concentreert zich vooral op het binnenstedelijk bedrijventerrein Smitsven/Blooksven en rondom de Bloemkorf, Lobeliusstraat en langs de straat Poelenburg. Er zijn in de wijk veel eenmansbedrijven: mensen die vanuit huis of een kleine bedrijfsruimte een bedrijf runnen. De (lichte) bedrijvigheid bestaat voornamelijk uit dienstverlening en aannemers- en bouwbedrijven. De grootste werkgevers zijn zorg- en onderwijsinstellingen. Binnen de wijk zijn bijna 1.100 arbeidsplaatsen verdeeld over 389 bedrijven.
Het binnenstedelijk bedrijventerrein Smitsven/Blooksven is een klein bedrijventerrein in het plangebied (Vennenbuurt).
Het terrein 'Weerpad' wordt met name gebruikt door Jachthaven de Hippert als opslagterrein en levert geen bijdrage meer aan de werkgelegenheid. Dit terrein kan op den duur dan ook voor een andere functie worden bestemd.
Bedrijventerrein Smitsven/Blooksven
Detailhandel
Binnen het plangebied bevindt zich een kleinschalig winkelcentrum aan de Lobeliusstraat met daarin o.a. een supermarkt, twee kledingwinkels, een aantal bakkers, een tabak-/gemakshop, maar ook een rijschool en een reisbureau. Verder is in de Bloemkorf, gelegen tussen de Dodonaeusstraat en de E. Heimansstraat, een supermarkt gevestigd. Verspreid door de wijk liggen diverse winkels, met name langs de straat Poelenburg. Daarnaast kan men voor dagelijkse boodschappen ook terecht in de nabijgelegen winkelcentra in Zaandam-Zuid, de Kleurenbuurt en Pelders-/Hoornseveld.
Horeca
Horeca is zeer beperkt aanwezig in de vorm van een snackbar en dönner-/shoarmazaken. Ook dit concentreert zich rond de Lobeliusstraat en de straat Poelenburg. Zo zijn hier onder andere gevestigd eethuis Sultan Ahmet (in de moskee), Melis pide & grillroom en theehuis Sisha Lange.
Zorg
Door het hele plangebied zijn verschillende huisartsen, tandartsen en fysiotherapeuten aanwezig, al dan niet in de vorm van een groepspraktijk. De apotheek is gevestigd aan de Dodonaeusstraat.
Verder ligt aan de Twiskeweg het Erasmushuis, een verzorgingshuis van Evean op humanistische grondslag.
Onderwijs en maatschappelijk
Vooralsnog zijn veel maatschappelijke voorzieningen, met name onderwijs en kinderopvang, geconcentreerd in de Vennenbuurt. Aan de Zuidervaart is de islamitische basisschool 'De Roos' gevestigd, met op dezelfde locatie kinderopvang en buitenschoolse opvang 'Anansi'. Het 'Pascal' college, de katholieke basisschool 'Paus Joannes' en peuterspeelzaal 'De Parel' zijn gevestigd aan de Weer en op de Noorderven zit basisschool 'de Gouw' in combinatie met een peuterspeelzaal plus gymlokaal 'Noorderven'. Aan de Schaarsven is verder nog gevestigd de christelijke basisschool 'de Tamarinde' met een peuterspeelzaal en gymlokaal 'Schaarsven/De Weer'.
Sport en vrije tijd
Naast de gymlokalen aan de Schaarsven en Noorderven, zijn in het plangebied de volgende sportvoorzieningen aanwezig:
In het, ten opzichte van het plangebied, noordelijk deel van het Darwinpark, globaal tussen De Weer, Twiskeweg en het Thijssehof, bevindt zich het complex van de Stichting Natuur & Milieu Educatie Zaanstreek (NME). Op deze plek bevinden zich de kinderboerderij, de schoolwerktuinen, het natuurmuseum E. Heimans en het kantoor van de Stichting, met daarin nog het Biologisch Lescentrum en het Zaans Natuur en Milieucentrum (ZNMC).1
In recreatief opzicht zijn de activiteiten van de Stichting NME belangrijk voor dit gebied. De kinderboerderij trekt ca. 80.000 bezoekers per jaar, het natuurmuseum ca. 8.500 en het schooltuinwerk bedient 500 kinderen per seizoen. De activiteiten zijn hoofdzakelijk, maar niet uitsluitend, gericht op kinderen en hun (groot-)ouders.
Speeltuintjes voor kinderen van diverse leeftijden zijn terug te vinden aan de achterzijde van de flats aan de straat Poelenburg.
Overzicht speeltuintjes in Poelenburg
Religie
In het plangebied zijn twee religieuze voorzieningen, te weten de 'Sultan Ahmet' moskee aan de Poelenburg en de Pinkstergemeente 'Stad van Sion' aan de Pauwenven. De 'Onze Lieve Vrouweparochie 'aan de Martin Luther Kingweg is niet meer als zodanig in gebruik.
Overig
Aan de Pauwenven is het muziekcentrum 'Soli Deo Gloria' gevestigd en de drumfanfare 'Czaar Peter' is gehuisvest aan de straat Poelenburg.
In het plangebied is een jachthaven aanwezig: Jachtwerf 'de Hippert' aan het Weerpad 2. Hier kan men terecht voor stalling, onderhoud, koop en huur van boten.