direct naar inhoud van 6.2 Beleidskaders voor water
Plan: Landelijk gebied Westzaan
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0479.STED3761BP-0301

6.2 Beleidskaders voor water

Op Europees-, rijks-, provinciaal, regionaal en gemeentelijk niveau is er vastgesteld beleid over water en waterwegen. De rode draad door al het beleid zijn de volgende thema's:

- ruimte maken voor water;
- inspelen op klimaatveranderingen;
- bescherming tegen overstromingen en bescherming waterkeringen;
- veiligstellen van strategische watervoorraden;
- waterkwaliteit: schoner water;
- een goede afweging van waterbelangen in ro-processen

Binnen de veelheid van beleid en wetten, zijn de (nationale) Waterwet uit 2009 en de Keur Hollands Noorderkwartier van het hoogheemraadschap, belangrijk om expliciet te noemen.


In de Waterwet zijn acht wetten samengevoegd. De Waterwet regelt het beheer van oppervlaktewater en grondwater, en verbetert ook de samenhang tussen waterbeleid en ruimtelijke ordening. De Waterwet richt zich op de zorg voor de waterkeringen, waterkwantiteit, waterkwaliteit en waterfuncties. Een belangrijk gevolg van de Waterwet is dat de huidige vergunningsstelsels uit de afzonderlijke waterbeheerwetten worden gebundeld. Dat resulteert in één vergunning, de Watervergunning.

De wet formuleert ook belangrijke taken voor gemeenten. Naast de verplichting tot het inzamelen van afvalwater en de afvoer van hemelwater, heeft de gemeente een zorgplicht voor grondwateroverlast. Voor die taken moeten gemeenten een nieuw verbreed gemeentelijk rioleringsplan opstellen.


Zaanstad valt voor waterbeheer onder het beheergebied van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en ligt in het deelstroomgebied Rijn-West. Het beheer van de waterkeringen berust bij het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK). Als beheerder is zij verantwoordelijk voor de veiligheid tegen overstromen.

In november 2009 heeft het College van Hoofdingelanden van het HHNK een nieuwe Keur 2010 vastgesteld die vanaf 1 januari 2010 van kracht is. Daarin zijn een aantal wijzigingen ten opzichte van de vorige Keur opgenomen. Een belangrijke wijziging is de verplichting tot het uitvoeren van compenserende maatregelen bij verhardingstoenames groter dan 800 m2.

In de Keur Hollands Noorderkwartier 2009 worden waterkeringen onderverdeeld in het zogenaamde waterstaatswerk en de aangrenzende beschermingszones. Op grond van de Keur zijn binnen de begrenzing van het waterstaatswerk en de beschermingszones bepaalde activiteiten verboden.

Voorts hanteert het hoogheemraadschap het beleidskader ten aanzien van de waterkeringen zoals vastgelegd in het Beheersplan Waterkeringen 2006-2010. Het Beheersplan Waterkeringen beschrijft het beleid en de randvoorwaarden voor het dagelijks beheer van de primaire en regionale waterkeringen van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Met dit plan geeft het hoogheemraadschap eenduidige doelstellingen en richtlijnen. Het vormt een richtinggevend document voor de uitvoering van de waterkeringstaak.

Het bestemmingsplan is vaak op hoofdlijnen; uitwerking vindt plaats door middel van een vergunning op basis van de Keur- en/of de Wet verontreiniging oppervlaktewateren. Het dagelijks bestuur van het hoogheemraadschap kan van deze verboden ontheffing verlenen.