direct naar inhoud van 7.5 Waterkeringen en dijken
Plan: Landelijk gebied Assendelft
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0479.STED3758BP-0301

7.5 Waterkeringen en dijken

Binnen de polder worden de waterstandsverschillen in stand gehouden door grondlichamen en stuwen. Het voert te ver een uitputtende beschrijving te geven van al deze voorzieningen. Aangezien er een sterke relatie is tussen het gebruik en de waterhuishoudkundige inrichting van deelgebieden, is het aannemelijk dat het hoogheemraadschap door middel van de keur en het bijbehorende ontheffingstelsel de waterhuishouding voldoende kan beschermen c.q. is het niet noodzakelijk alle objecten met een waterhuishoudkundig belang aan te geven binnen het bestemmingsplan.

De belangrijkste objecten voor de waterhuishouding zoals primaire en secundaire keringen en gemalen en sluizen zullen aangemerkt worden als waterstaatkundig werk.

De boezemkeringen liggen tussen de polders en de boezemwateren. Zij zijn meestal duidelijke herkenbaar als dijk in het landschap. Deze keringen zullen in het bestemmingsplan en bijbehorend kaartmateriaal bestemd worden als wateringkering.
Binnen het bestemmingplangebied ligt een voormalige zeekering. Deze kering stamt uit de tijd voor het Noordzeekanaal. De dijk loopt van Nauerna, naar aanlandplaats van pont Buitenhuizen en verder naar het noordwesten. Dit landschappelijke element heeft de status van monument. Dit dijklichaam tussen Nauerna en de pont en het dijklichaam gelegen onder de provinciale weg richting Beverwijk zijn onderdeel van de primaire kering dijkring 13.

Voor het graven in een dijk, het oprichten van de bebouwing of anderszins de standzekerheid van een dijk beïnvloeden is ontheffing op de keur van het hoogheemraadschap noodzakelijk. Bedoelde regelgeving is van toepassing op het gehele dijklichaam en de beschermingszones