Plan: | Oude Haven |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0479.STED3757BP-0404 |
De waterparagraaf heeft betrekking op oppervlaktewater en het afvalwater.
Het rijk draagt zorg voor landelijke regel- en wetgeving voor waterhuishoudingen en heeft het hoofdsysteem van de Nederlandse waterhuishouding in beheer. Het algemeen toezicht op de waterhuishouding berust bij de provincie Noord-Holland. Het waterkwaliteitsbeheer en -kwantiteitsbeheer wordt uitgevoerd door het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, evenals het beheer van de waterkeringen. Als beheerder zijn zij verantwoordelijk voor de veiligheid tegen overstromingen. Het rioolbeheer wordt uitgevoerd door de gemeente Zaanstad.
Het noordelijk deel van het bestemmingsplangebied (Czaar Peterbuurt) is gelegen in de Polder Westzaan. De Voorzaan en de Oude Haven maken, waterhuishoudkundig gezien, onderdeel uit van de Noordzeekanaal-, Amsterdamrijkanaalboezem (NZK/ARK-boezem). De Havenbuurt en het industriegebiedje nabij de Oude Haven zijn bij de realisatie in het begin van de vorige eeuw opgehoogd tot boven het boezempeil. Het Eiland is lange tijd in gebruik geweest voor houtoverslag. In de jaren negentig is het Eiland verder opgehoogd en als woonlocatie in gebruikgenomen. Het volkstuinencomplex achter de Havenbuurt ligt in de Hembrugpolder. De Hogendijk is de kering tussen de polder Westzaan en het NZK/ARK-boezem en heeft tevens een functie als primaire kering. De kering tussen de Hembrugpolder en het boezem is de Havenstraat.
De Hogendijk is een kering c.q. dijk met een dubbelfunctie. De kering moet peilverschil tussen de boezem en de Polder Westzaan instandhouden. Verder maakt de dijk onderdeel uit van dijkring 13, een dijkring rond Noord-Holland –Noord. De dijk moet ook het achterland beschermen tegen overstroming op het moment dat de zeekering nabij IJmuiden faalt.
Hoewel de hele Havenbuurt in fysieke zin bijdraagt aan de het instandhouden van het waterpeilverschil tussen boezem en polder is de Havenstraat aangemerkt als kering. Beperkingen t.a.v. bijvoorbeeld ontgravingen, doorvoer van kabels en leidingen en aanwezigheid van gastanks berusten op deze kade.
De dijklichamen hebben in het bestemmingsplan de bestemming Waterkering.
Voor het graven in een dijk, het oprichten van de bebouwing of anderszins de standzekerheid van een dijk beïnvloeden is ontheffing op de keur van het hoogheemraadschap noodzakelijk. Bedoelde regelgeving is van toepassing op het gehele dijklichaam en de invloedszones. Onderstaand is als voorbeeld voor een deel van de kering aangegeven wat als kering wordt aangemerkt.
Het waterpeil in de Polder Westzaan is NAP-1,04 m. De Polder Westzaan wordt bemalen door de gemalen Het Leven I en II en de hoofdgemaal Overtoom (gelegen buiten het plangebied) en het gemaal Soeteboom. Het gemaal Soeteboom heeft een belangrijke functie als doorspoelgemaal. En wel hierom. De waterkwaliteit in de Hogendijksloot is kwetsbaar omdat deze sloot doodlopend is (weinig waterverplaatsing) en de vuilbelasting zoals in op veel plekken in stedelijke gebied relatief hoog. Hoewel een groot deel van de vuilbelasting uit het riool is weggenomen door de bouw van een bergbezinkbassin is het noodzakelijk met het gemaal Soeteboom de Hogendijksloot regelmatig door te spoelen.
Het waterpeil in de Hembrugpolder wordt gehandhaafd op NAP-2,60m. Door een duiker onder de Den Uilweg wordt het watersurplus afgevoerd naar het poldergemaal nabij de Hempont.
Alle watergangen dienen voor de ontwatering en afwatering van de percelen, de berging van regenwater en de afvoer van het watersurplus naar de poldergemalen. Alle watergangen hebben in die zin de zelfde status en zijn van het zelfde belang.
Het dempen van oppervlaktewater c.q het wijzigen van de loop van watergangen is niet toegestaan zonder keurontheffing van het hoogheemraadschap. Verder beïnvloed de oprichting van bebouwing en het veranderen van groen in verharding ook de waterhuishouding. De toename van verharding moet, in overleg met het hoogheemraadschap, gecompenseerd worden door het graven van extra oppervlaktewater.
Het waterpeil in het NZK/ARK-boezem is NAP-0,40m. Het watersurplus uit dit watersysteem wordt afgevoerd via het maalcomplex IJmuiden van Rijkswaterstaat. Bij eb wordt gespuid via de spuisluizen. Als afvoer noodzakelijk is tijdens vloed of hoge zeewaterstanden tijden eb door bijvoorbeeld storm, wordt het gemaal IJmuiden in gezetQ.
Ook het dempen van oppervlaktewater in het boezem is niet toegestaan. Rijkswaterstaat zal daartoe vergunning moeten verlenen
De grondwaterstanden zijn voor het overgrote deel direct afhankelijk van het peil van het oppervlaktewater en de hoogteligging van het maaiveld ten zichten van het waterpeil. Overlast ontstaat door dat de hoogte ligging van het maaiveld (door zetting of minimale ophoging bij realisatie) ten opzichte van het waterpeil minimaal is en in de oudere gebieden het gebruikte ophoog wat geo-hydrologische slecht is .
Bovenstaand komt allemaal voor de in de Czaar Peterbuurt. Veel woningen hebben water in hun kruipruimte en 's zomers zakt de grondwaterstand tot onder het polderpeil. Dan is er een risico dat het funderingen aangetast worden door schimmels. In het Grondwaterbeleidsplan (2009) van de gemeente Zaanstad is vastgelegd dat in de Tsaar Peterbuurt nader onderzoek plaats zal vinden naar de grondwateroverlast en de mogelijkheden deze door maatregelen in de openbare ruimte weg te nemen.
De Havenbuurt staat bekend als een buurt met te hoge grondwaterstanden. Aannemelijk is dat indertijd opgehoogd is met slecht geo-hydrologisch materiaal (bagger en slib).
In de overige gebieden is geen overlast door grondwater.
In het algemeen kan gesteld worden dat de bestemmingen van percelen niet beïnvloed worden door de grondwaterstand.
De kwaliteit van het grondwater wordt niet bemeten. De kwaliteit van het grondwater beïnvloedt de bestemmingen ook niet.
In het overgrote deel van het plangebied ligt een gemengd rioolstelsel. Afval-, en regenwater worden door een buis naar de zuivering afgevoerd. Bij extreme regenval stort dit gemengde stelsel over naar het oppervlaktewater. Om het oppervlakte water niet te veel belasten met vervuiling is in de Tsaar Peterbuurt nabij de Jasykoffstraat een bergbezinkbassin gebouwd. Het rioolwater wordt via rioolgemalen en persleiding verpompt naar de zuivering in Amsterdam.
Alleen op het Eiland ligt een verbeterd gescheiden stelsel. Afvalwater en het eerste deel van een regenbui worden naar de zuivering afgevoerd. Het overige regenwater wordt geloosd in de Voorzaan. Van het Eiland wordt het afvalwater verpompt naar de zuivering in Zaandam-Oost.
Ook de woonboten in de Oude Haven zijn aangesloten op het riool.
Op 9 februari 2010 heeft er in het kader van de watertoets een overleg plaatsgehad met Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Het geleverde commentaar op deze waterparagraaf en andere ingebrachte opmerkingen door het schap zijn in het bestemmingsplan verwerkt. Het verslag van deze bijeenkomst is opgenomen in bijlage 4 van de toelichting.