Plan: | Westzanerdijk |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0479.STED3755BP-0307 |
In de startnotitie zijn een aantal aandachtspunten genoemd waar bij het opstellen van het ontwerpbestemmingsplan bijzondere aandacht aan besteed moet worden. In dit hoofdstuk zijn de aandachtspunten die betrekking hebben op locaties waar verandering van functies mogelijk c.q. gewenst zijn opgenomen met als titel ontwikkellocaties.
Per ontwikkellocatie is aangegeven welke ontwikkeling ter plaatse spelen. Tevens is aangegeven of ten tijde van het opstellen van dit bestemmingsplan aannemelijk is of deze ontwikkeling op hoofdlijnen uitvoerbaar is waardoor verdere doorvertaling in het bestemmingsplan mogelijk is. In dit deze paragraaf wordt een onderscheid gemaakt in ontwikkellocaties binnen en grenzend aan het plangebied.
Voor elke ontwikkelingslocatie geldt dat wanneer zij tot ontwikkeling komen onderzocht moet zijn of zij aan de geldende wetgeving voldoen.
Rond de Aris van Broekweg bevindt zich een concentratie van bedrijven. De aanwezige bedrijfspanden zijn in vergelijking tot de overige bedrijfspanden in het plangebied van grotere omvang met uitzondering van het bedrijf Hordijk aan de Westzanerdijk. Het betreft hier zowel commerciële als niet commerciële bedrijven.
De Aris van Broekweg en omgeving wordt in de ruimtelijke structuurschets "Dansen op het veen" aangemerkt met de gebiedstypering 'Centrumgebied'. Momenteel wordt door economische zaken aan een Uitvoeringsprogramma Bedrijventerreinen gewerkt.
Ten tijde van het opstellen van het bestemmingsplan is het Uitvoeringsprogramma Bedrijventerreinen niet concreet geworden. Voor nu is het te vroeg om hierover richtinggevende en/of ruimtelijke uitspraken met inachtneming van de milieubeperkingen, te weten het industrielawaai vanuit onder meer Amsterdam - te doen, daarom blijft ter plaatse de bestemming huidige bestemming 'Bedrijf' gehandhaafd en is zoveel mogelijk aangesloten bij de bestaande mogelijkheden.
Het bedrijf Hordijk werd omstreeks 1950 gevestigd aan de Westzanerdijk 388 te Zaandam, als onderdeel van een groep Hordijk-bedrijven. Het eerste bedrijf van Hordijk was een kistenfabriek en werd in 1922 opgericht in Berkel en Rodenrijs door G. Hordijk.
Hordijk Verpakkingsindustrie Zaandam bv is een dochteronderneming van Hordijk Holding bv in Delft. Hordijk Verpakkingsindustrie Zaandam bv is een grote producent van thermogevormde éénmalige verpakkingen voor de voedingsindustrie en voor de tuinbouw. In 2002 is een tweede fabriek Hordijk Verpakkingsindustrie Zaandam bv aan de Daalderweg opgericht. Er zijn plannen geweest om de bedrijfsactiviteiten van Hordijk Verpakkingsindustrie Zaandam bv aan de Westzanerdijk te beëindigen en te verplaatsen naar de vestiging aan de Daalderweg, waardoor er een transformatie naar woningbouw plaats zou kunnen vinden. Deze ontwikkeling is gestrand op de economische uitvoerbaarheid ervan. Voor dit moment blijft de vigerende bestemming 'Bedrijf' gehandhaafd. De gemeente staat niet onwelwillend tegenover een nieuw initiatief op dit perceel.
Hordijk Verpakkingsindustrie Zaandam bv aan de Westzanerdijk 388 te Zaandam
Het Parera terrein ligt in het oosten van het plangebied, ten noorden van de Westzanerdijk en naast de Aldi. Het Parera terrein ontleent zijn naam aan het heibedrijf Parera uit Amsterdam die dit terrein in gebruik had. Ook na het vertrek van het heibedrijf Parera, heeft dit terrein deze naam behouden.
Het Parera terrein is onderdeel van een locatiestudie die erop gericht is te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om te voldoen aan de ruimtebehoefte voor basisonderwijs in de wijk Nieuw-West.
In Nieuw West zijn drie basisscholen gevestigd die in totaal over 5.244 m² aan permanente onderwijsruimte beschikken. Als gevolg van enerzijds de leerlingontwikkeling in de wijk en anderzijds de ontwikkeling van Inverdan, ontstaat een aanvullende ruimtebehoefte voor het onderwijs van ruim 3.700 m² aan permanente huisvesting. Deze aanvullende ruimtebehoefte is van dusdanige omvang dat deze niet kan worden opgelost bij de bestaande schoollocaties. Bovendien liggen de bestaande schoollocaties te afgelegen van de te ontwikkelen woningbouw in Inverdan West. Derhalve is het nodig dat de uitbreiding van de noodzakelijke ruimte voor basisonderwijs én aanvullende voorzieningen zoals voor gymonderwijs, kinderopvang en Buiten Schoolse Opvang (BSO) in de (nabije) omgeving van de woningbouw van Inverdan West worden gesitueerd én gerealiseerd.
Op dit moment zijn alle noodzakelijke onderzoeken als ook de bestuurlijke besluitvorming over de locatiekeuze voor de onderwijsvoorzieningen nog niet afgerond. Daarnaast zijn voorbereidende onderzoeken die aannemelijk moeten maken dat het voorgenomen plan uitvoerbaar is nog niet beschikbaar. Om deze redenen kan de schoollocatie op het Parera terrein nog niet verder worden opgenomen in het bestemmingsplan, daarom blijft de vigerende bestemming 'Groen' op deze gronden rusten.
Parera terrein (groen) met de Aldi op de achtergrond
In 1908 is Schipper Kaas begonnen als kaasgroothandel. Na een verwoestende brand in 1921 werd een nieuw pakhuis gebouwd aan de Westzanerdijk 309 te Zaandam. Na vele investeringen groeide Schipper Kaas uit tot een belangrijke speler in de kaassector. In 1982 werd begonnen met de bouw van een nieuwe fabriek aan de Ringweg 330 te Zaandam. In de nieuwe vestiging vindt de productie plaats en in de vestiging aan de Westzanerdijk zijn de groothandel en kantoren gevestigd.
Er zijn plannen om alle activiteiten van Schipper Kaas onder te brengen in één vestiging. Dit zou betekenen dat de activiteiten die plaatsvinden in de vestiging aan de Westzanerdijk verplaatst zullen worden naar de vestiging aan de Ringweg 330. De vrijkomende locatie aan de Westzanerdijk zou dan in aanmerking komen voor wijziging van de vigerende bedrijfsbestemming. Deze plannen bevinden zich in een initiatieffase, waarbij de grondeigenaar nog geen definitieve beslissing heeft genomen omtrent het verhuizen van zijn bedrijfsactiviteiten op de Westzanerdijk naar de Ringweg toe. Hierbij speelt tevens een rol dat de nieuwe locatie aan de Ringweg eerst uitgebreid zal moeten worden om de activiteiten die op de Westzanerdijk plaatsvinden te kunnen huisvesten waardoor de ontwikkeling mogelijk niet economisch uitvoerbaar is.
Terrein Schipper Kaas Westzanerdijk + locatie aan Ringweg
Op het terrein van de voormalige fabriek van Lange Vingers en ijswafels "Vicomte" aan de Overtoom 30 in Westzaan wil een projectontwikkelaar het fabriekspand gedeeltelijk slopen en verbouwen tot vijf woningen en het nieuw bouwen van zeven woningen aan de Overtoom 30 te Westzaan. Het college heeft op 2 maart 2010 ingestemd met het voeren van een planologische procedure ingevolge de oude WRO ter realisatie van dit bouwplan. In de bijlagen bij de toelichting (bijlage 10 en volgende) is het voornoemde collegebesluit - met daarbijbehorende stukken als ook de onderzoeksrapporten opgenomen - waarbij vanuit oogpunt van een goede ruimtelijke ordening, het recht en zorgvuldigheid geen bezwaren bestaan tegen de realisatie van dit bouwplan.
De ontwikkellocatie wordt aan de noordzijde begrensd door het landelijk gebied van Westzaan en aan de zuidkant door de Ringsloot. Het pakhuis "De Dekker" is de blikvanger op het terrein en staat op de gemeentelijke monumentenlijst. "De Dekker" is een houten zaadpakhuis uit 1791 en verkeert in originele staat. Ook de in 1925 aangebouwde stenen fabriek aan de zuidkant is behouden gebleven. De gemeente waardeert het dat een projectontwikkelaar bereid is om het ensemble zo te restaureren dat de karakteristieke uitstraling behouden blijft, want de zorg voor het cultuurhistorische erfgoed is van groot belang voor het behoud van de specifieke Zaanse identiteit.
Stenen fabriek Vicomte
Voor de wijk Nieuw-West, waar een deel van het plangebied onderdeel van uitmaakt, is in 2011 de Gebiedsvisie Nieuw West gemaakt. Voor een locatie tussen Houtveldweg en de braak het Wiel wordt voorgesteld een appartementengebouw (de Waterboog) te realiseren dat de Houtveldweg als wand zou moeten begeleiden en samen met de stationsoverbouwing de entree van Nieuw West zou moeten gaan vormen. Gedacht wordt verder de ontsluiting vanaf de Houtveldweg te realiseren, het parkeren in de plint op te lossen en aan de kant van het Wiel openbare steigers te realiseren.
Vooralsnog is dit plan nog niet ver genoeg uitgewerkt om in dit bestemmingsplan op te nemen.
Ook is er een aanvraag binnengekomen met betrekking tot het vergroten van het volume van de snackbar bij de Aldi. Tevens is er een aanvraag binnengekomen met betrekking tot een aantal bedrijfsunits tussen de westzanerdijk en de ringweg.
Het perceel Westzanerdijk 150 ligt aan de rand van het stedelijk gebied van Zaandam en aan het veenweidegebied. De locatie is gelegen aan het recreatieve fietspad (Westerwindpad) dat langs het open veenweidegebied van de Westzanerdijk naar Westerkoog loopt. Door de ligging, aan een recreatief pad en nabij het centrum van Zaandam, heeft de locatie een grote potentie voor herontwikkeling.
Op dit perceel is een vervallen boerderij gelegen met diverse opstallen. Deze ontwikkeling bevindt zich buiten de begrenzing van het plangebied. Aangezien de situering van het perceel op zodanige wijze is verbonden met en aansluit op de bestaande bebouwing binnen het plangebied, kan worden gesteld dat deze ontwikkeling opgemerkt moet worden bij het opstellen van het bestemmingsplan en vermeld moet worden in de toelichting, ondanks het feit dat de ontwikkeling zich nog in de onderzoeksfase bevindt.
Momenteel is op het perceel wonen toegestaan, maar het bestemmingsplan staat slechts één woning toe. De gemeente is eigenaar van de grond en heeft lange tijd de gronden verhuurd. Na de huurbeëindiging ter plaatse, heeft de gemeente het idee opgevat om een nieuwe invulling aan dit perceel te geven en op het perceel aanvullende woningbouw toe te staan. Vooralsnog wordt gedacht aan het uitgeven van drie (woon)kavels, al dan niet in particulier opdrachtgeverschap.
De ontwikkellocatie is van monumentale waarde. In dit licht onderzoekt de gemeente of de voormalige agrarische bedrijfsopstallen inclusief de boerderijwoning (woning, aangebouwde koestal en aangebouwde houten kapberg) beschermd moeten worden als gemeentelijk monument. Indien de opstallen de monumentale status zullen verkrijgen, dan zal bij het formuleren van de (stedenbouwkundige) randvoorwaarden hiermee rekening gehouden worden.
Voormalig agrarisch bedrijf aan de Westzanerdijk 150
Op deze locatie is een officieuze kinderboerderij aanwezig die door buurtbewoners zeer op prijs wordt gesteld. Wanneer deze locatie tot ontwikkeling komt waarbij het handhaven van de kinderboerderij niet meer mogelijk is, dan wordt gestreefd om de kinderboerderij zo dicht mogelijk bij/in de wijk te vestigen.