direct naar inhoud van 6.2 Wet algemene bepalingen omgevingsrecht
Plan: Zaanse Schans e.o.
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0479.STED3752BP-0303

6.2 Wet algemene bepalingen omgevingsrecht

Op 1 oktober 2010 is de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) in werking getreden. Het doel van deze wet is om te komen tot een samenhangende beoordeling in één procedure van verschillende activiteiten die invloed hebben op de fysieke leefomgeving.

De Wabo heeft tot gevolg dat verschillende vergunningen worden verleend in één besluit, de omgevingsvergunning. Ook de thans in de Wet ruimtelijke ordening opgenomen vergunningen en ontheffingen vallen onder de Wabo.

Voor het bestemmingsplan heeft dit gevolgen voor de gebruikte terminologie. Termen als 'bouwvergunning' en 'sloopvergunning' en zijn vervangen door omgevingsvergunning (indien noodzakelijk is deze term aangevuld ten behoeve van bouwen en/of slopen), de term 'aanlegvergunning' is vervangen door omgevingsvergunning voor het uitvoeren een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden en tenslotte de term 'ontheffing' is vervangen door afwijking van de bouwregels/gebruiksregels.

6.2.1 Voorgevelrooilijn ('gevellijn')

In het Besluit omgevingsrecht (Bor) wordt een relatie gelegd tussen de hoogte van vergunningvrije erf- en terreinafscheidingen en de voorgevelrooilijn als bedoeld in het bestemmingsplan. De omschrijving van het begrip voorgevelrooilijn is opgenomen in art.1 van de planregels.

6.2.2 Vergunningsvrij bouwen

Voor monumenten en van rijkswege aangewezen dorpsgezichten gelden afwijkende regels op het gebied van vergunningvrij bouwen.

6.2.3 Monumentenvergunning

Met de in werking treding van de Wabo zijn ongeveer 25 vergunningen op het gebied van ruimte, bouwen, natuur, milieu en monumenten geïntegreerd tot een omgevingsvergunning. Ook de monumentenvergunning is onder het stelsel van de omgevingsvergunning gebracht. Het apart aanvragen van de monumentenvergunning en bouwvergunning zal niet mogelijk zijn. Binnen de Wabo kan namelijk geen splitsing van vergunningen plaatsvinden in geval van een fysiek ondeelbaar bouwplan.

Procedureel verandert er voor monumenten ook het een en ander. Bij provinciale en gemeentelijke monumenten, waarvoor de reguliere procedure gevolgd kan worden, ontstaat een omgevingsvergunning van rechtswege, indien niet binnen de beslistermijn de omgevingsvergunning verleend of geweigerd is. Voor rijksmonumenten geldt dit niet. Daar zal de uniforme openbare voorbereidingsprocedure gevolgd worden met een beroepsprocedure bij daarvoor aangewezen gespecialiseerde rechtbanken.

Voor gemeentelijke monumenten en gemeentelijke beschermde dorpsgezichten zoals de Zaanse Schans gelden de algemene in het Besluit omgevingsrecht opgenomen regels voor vergunningvrij bouwen. Bij vergunningsplichtige activiteiten ten aanzien van monumenten of wanneer de activiteiten zich bevinden in een aangewezen beschermd stad- of dorpsgezicht moet tevens een monumentenvergunning worden aangevraagd waarover de gemeentelijke monumentencommissie zal adviseren. Voor van rijkswege beschermde monumenten en beschermde stads- en dorpsgezichten geldt per 1 januari 2012 dat er in een aantal gevallen vergunningsvrij kan worden gebouwd.