Plan: | Achtersluispolder |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0479.STED3741BP-0302 |
Het rijk draagt zorg voor landelijke regel- en wetgeving voor waterhuishoudingen en heeft het hoofdsysteem van de Nederlandse waterhuishouding in beheer. Het algemeen toezicht op de waterhuishouding berust bij de provincie Noord-Holland.
Het waterkwaliteit- en waterkwantiteitbeheer en het keringbeheer van de polders binnen het bestemmingsplangebied wordt uitgevoerd door het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Het waterkwaliteit- en waterkwantiteitbeheer van de havens in het plangebied berust bij Rijkswaterstaat (directie Noord-Holland).
Het rioolbeheer wordt uitgevoerd door de gemeente.
Het industriegebied Achtersluispolder is geen polder meer. De voormalige landbouwpolder is opgehoogd tot boven het boezempeil. In de ophoging zijn havenbekkens gegraven. Rijkswaterstaat is de waterbeheerder van het Noordzeekanaal en de daarmee in openverbinding staande havenbekkens. De waterbeheerder van het noordelijk deel van het plangebeid (Begraafplaats, Park en Zuivering) is het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.
De Zuiddijk en de Noorder IJ- en Zeedijk maken onderdeel uit van de primaire dijkring rond Noord-Holland noord. De dijk is in beheer bij het Hoogheemraadschap. In het kader van WB21 is nieuwe normering voor dijken in ontwikkeling. De verwachting is dat primaire keringen verhoogd en verzwaard zullen moeten worden. Dit betekent dat er rekening mee moet worden gehouden dat de dijk aan beide zijden zal uitbreiden. Bij de ontwikkeling van nieuwe gebouwen zal hier rekening mee moeten worden gehouden. Voor het oprichten van nieuwbouw aan of in de omgeving van de dijk binnen de vrijwaringszone zoals opgenomen in de keur, moet een Watervergunning bij het Hoogheemraadschap worden aangevraagd.
Binnen het plangebied (oostelijk puntje) bevindt zich de uitstroomopening van het oppervlaktewater gemaal. Dit gemaal is het enige gemaal van de Polder Oostzaan. Het gemaal slaat uit op Zijkanaal H.
Het Noordzeekanaal heeft een peil van NAP-0,40m. Het peil wordt gehandhaafd door vrije lozing op zee of door bemaling door gemaal IJmuiden. Gezien de recente uitbreiding van gemaal IJmuiden kan aangenomen worden dat het NZK/ARK-boezem voldoet aan de normen voor WB21. Het dempen van oppervlaktewater is niet toegestaan zonder toestemming van Rijkswaterstaat, ook bij essentiƫle wijzigingen van onverharde oppervlakten in verharde oppervlakte moet met Rijkswaterstaat overleg gevoerd worden.
De watergangen rond de begraafplaats en in het Vijfhoekpark maken onderdeel uit van het watersysteem van de polder Oostzaan. Het waterpeil in deze polder is NAP-1,45m. De waterverbinding met de rest van de polder is minimaal. Er loopt een relatief smalle watergang vanaf het sluisje Hanenpadsloot naar het zuiden, het Vijfhoekpark heeft via een duiker onder de Thorbeckeweg een waterverbinding met de Zuidervaart. Deze watergang draagt zorg voor afwatering van het Vijfhoekpark en de Algemene Begraafplaats. De waterkwaliteit in het gebied is kwetsbaar omdat er geen doorstroming is door de smalle slootprofielen en door de doodlopende watergangen. Verdere demping van oppervlaktewater zal tot problemen leiden. Aan de noordoostzijde van het plangebied liggen de Zuidervaart en de maaltocht van het gemaal. Deze watergangen zijn van essentieel belang voor de waterhuishouding aangezien hier de toevoer naar het eerder genoemd gemaal doorheen moet.
In de Polder Oostzaan is voldoende oppervlaktewater aanwezig. Het dempen van oppervlaktewater is niet toegestaan mist er op een andere locatie dezelfde hoeveelheid opnieuw gegraven wordt. Toename van verhardoppervlakte moet gecompenseerd worden door het graven van extra water. Ook voor wijziging van de waterhuishouding zoals het vergraven van sloten moet een watervergunning bij het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier aangevraagd worden.
Het industrieterrein heeft een drooglegging van een meter en meer. In relatie tot het gebruik (het terrein is in hoge mate verhard en bebouwd) doen zich geen problemen voor. Dit is ook niet het geval bij de percelen in de polder door hun specifieke functies.
In het industrieterrein ligt een gescheiden rioolstelsel. Veel bedrijfsgebouwen en terreinen wateren direct af op de haven. Delen van het gemeentelijk riool zullen bij de herinrichting van het maaiveld vernieuwd worden of relined ( inbrengen van kunsthars kous). In het gebeid staan drie rioolgemalen, een op de hoek van Rusthoutstraat/ Kruisbaken (R104), een in het knikpunt van de Sluispolderweg (R103) en een op de hoek Zomerdijk/Vredeweg (R102). Het afvalwater wordt uit het gebied gepompt door een gemaal op de hoek van de Sluispolderweg en Noorder IJ en Zeedijk
In het noordelijk deel liggen verschillende stelsels. Langs de Zuiddijk enkele gemengde en gescheiden stelseltjes welke afgevoerd worden via persleidingen. In de Lieftinckweg ligt een gescheiden stelsel. Op het sportpark is een vuilwaterafvoer welke in beheer is bij de terreinbeheerder.
In de noord oosthoek ligt een Rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) van het Hoogheemraadschap. In deze zuivering wordt o.a. het afvalwater van Zaandam Oost, Het Kalf, de Zaanse Schans, Landsmeer en Oostzaan gezuiverd. Deze RWZI is gerenoveerd zodat voldaan gaat worden aan de eisen van Rijkswaterstaat. Tevens is bij deze renovatie de geuremissie verminderd.
20 april 2007 heeft er in het kader van de watertoets een overleg plaatsgehad met Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Het verslag van deze bijeenkomst is als bijlage toegevoegd aan de toelichting.