direct naar inhoud van 4.3 Ontwikkeling Fort Uitermeer
Plan: Landelijk Gebied Weesp
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0457.BP0200LG-oh01

4.3 Ontwikkeling Fort Uitermeer

Fort Uitermeer in Weesp maakt deel uit van de Hollandse Waterlinie én de stelling van Amsterdam. De Provincie Noord Holland heeft voor het Fort Uitermeer als doelstelling het geheel voor een breder publiek toegankelijk en bruikbaar te maken met behoud van de aanwezige natuur, landschappelijke en cultuurhistorische waarden en het militair historische karakter. Naar aanleiding van een open inschrijving heeft een groep burgers de stichting Uiteraard Uitermeer opgericht en een ontwikkelingsplan gemaakt voor het fortterrein. De stichting heeft als doel het behoud van het Fort Uitermeer als cultureel erfgoed, met natuur en recreatieve waarde, in de meest uitgebreide zin.

afbeelding "i_NL.IMRO.0457.BP0200LG-oh01_0014.png"

Afbeelding 4.1. Inrichtingsplan Fort Uitermeer

Het Fort Uitermeer heeft grote landschappelijke en ecologische waarden. Beide aspecten zijn uitgebreid geanalyseerd en in beeld gebracht door de Stichting. Hetzelfde geldt voor de cultuurhistorische waarden en de recreatieve functie die het geheel in potentie biedt. Het spreekt voor zich dat het inrichtingsvoorstel van de stichting daarop is afgestemd.

Landschap en natuur

Het inrichtingsvoorstel gaat uit van een herstel van oorspronkelijke zichtlijnen, het herstel van de gracht rondom het torenfort (inmiddels uitgevoerd) en uiteindelijk een uitplaatsing van het provinciale wegensteunpunt. De natuurwaarden in het gebied zijn in het bijzonder geconcentreerd in de omliggende grachten, oeverwallen en ter plaatse van het Torenfort. Laatste is in het bijzonder van belang voor de vleermuizen. Het inrichtingsplan laat de oevers en gracht intact. Deze zijn in eigendom van Natuurmonumenten. De aanwezige voormalige kanonremisie zal verder geschikt worden gemaakt als winterslaapplaats voor de vleermuizen. De remisie wordt aan drie zijden ingepakt in een zandlichaam, waardoor sprake zal zijn van een goede en constante temperatuur en een geschikte overwinteringslocatie voor de vleermuizen.

Cultuurhistorische waarden en het militair historische karakter

Het cultuurhistorische element is versterkt door de restauratie van de plofhuisjes uit de jaren 50-60, de consolidatie van de oorspronkelijke keersluis (die vroeger de verbinding tussen de Naardervaart en de Vecht verzorgde) en de realisering van een vestingswal aan de zuidkant. Laatste volgt de oorspronkelijke wal uit de zestiende eeuw.

Recreatie

Het inrichtingsvoorstel heeft respect voor de omgeving en biedt bezoekers een prachtige nieuwe ontmoetingsplaats. De pleisterplaats is te voet en per fiets goed bereikbaar en ligt langs belangrijke wandel- en fietsroutes door Weesp en de regio. De bereikbaarheid per boot is via de Vecht en de aanlegsteiger optimaal (20 minuten per boot over de Vecht van het NS station Weesp). Het plan voorziet in een horeca-uitspanning.