Plan: | Landelijk Gebied Weesp |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0457.BP0200LG-oh01 |
De voornaamste bedrijvigheid binnen het plangebied wordt gevormd door agrarische bedrijvigheid en daaraan verwante bedrijvigheid. Algemene tendensen zijn een afname van het aantal agrarische bedrijven en schaalvergroting. Het overgrote deel van de bedrijven binnen het plangebied bestaat uit rundveehouderijbedrijven. Bij drie bedrijven is er sprake van een neventak met intensieve veehouderij (zie paragraaf 3.2).
Alle agrarische bedrijven in het plangebied zijn ontsloten en bereikbaar voor vrachtverkeer. Wel is een aantal ontsluitingswegen (zoals de Utrechtseweg, Lage Klompweg, Aetsveldseweg, De Horn, 's Gravenlandseweg, Lange Muiderweg en de Keverdijk) nogal smal en bochtig. Daarbij komt, dat ook ander verkeer, zowel autoverkeer als fietsers en wandelaars, van de wegen gebruik maakt, waardoor de bereikbaarheid van de meeste bedrijven niet optimaal is.
De niet agrarische (verwante) bedrijvigheid binnen het plangebied betreft onder andere een kantoor, een installatiebureau/loodgieterbedrijf, een kinderopvang en enkele loonbedrijven.
Met betrekking tot de woonfunctie in het plangebied kan de volgende onderverdeling worden aangebracht:
De agrarische bedrijfswoningen liggen verspreid door het plangebied. Overige woonfuncties concentreren zich langs de hoofdwegen.
In deelgebied A, zijn zowel burgerwoningen als woonschepen aanwezig. In het westelijk deel bevinden zich overwegend kleinere woningen in een wat hogere bebouwingsdichtheid. Het oostelijk deel van dit gebied wordt gekenmerkt door een villa-achtige bebouwing in een lage bebouwingsdichtheid. Mede door de grote tuinen en erven kan dit deel van de Zuidelijke Vechtoever worden aangemerkt als een van de fraaiste woongebieden in de gemeente.
In deelgebied B zijn langs de Utrechtseweg naast burgerwoningen ook (voormalige) agrarische bedrijfswoningen aanwezig.
In deelgebied C zijn de woningen voornamelijk geconcentreerd in het buurtschap De Horn, nabij de Lage Klompweg. Over het algemeen zijn dit kleine, wat oudere woningen. Ruimtelijk gezien vormt deze buurtschap een eenheid. Ook binnen deelgebied C, aan de Horn, ligt het overgrote deel van de woonschepen. Er is hier sprake van een nagenoeg aaneengesloten lint.
In deelgebied D zijn enkele burgerwoningen, voornamelijk langs de Vecht gesitueerd. Langs de Lage Klompweg is sprake van een aaneengesloten lint van woonschepen.
In deelgebied E is de woonfunctie geconcentreerd aan de Lange Muiderweg langs de Vecht. Verder liggen verspreid langs de Keverdijk, naast burgerwoningen ook enkele (voormalige) agrarische bedrijfswoningen. In deelgebied F is de woonfunctie langs de Dammerweg en Gooilandseweg gelegen.
Waterrecreatie
De Vecht is een zeer afwisselende rivier, die daardoor aantrekkelijk is voor de watersport. Door het tamelijk gesloten karakter van de oevers is de Vecht niet geschikt als zeilwater. Des te meer echter voor de met een motor aangedreven vaartuigen. De functie van de Vecht als doorvaarroute is niet alleen van regionale, maar ook van nationale betekenis. Het is één van de belangrijke vaarwegen die verbinding geeft tussen de watersportgebieden in het westen en zuiden van het land met de randmeren en de watersportgebieden in het noorden. Watersportverenigingen zijn binnen het plangebied niet aanwezig. Het Amsterdam-Rijnkanaal heeft overwegend betekenis voor de beroepsvaart maar ook voor de recreatievaart als verbinding tussen noord en zuid.
Oeverrecreatie
Het gebruik van de Vechtoevers voor vissen, verpozen en dergelijke is in het plangebied binnen deelgebieden E en F goed mogelijk, maar binnen deelgebieden A t/ D niet. Vooral op plaatsen waar woonschepen zijn afgemeerd zijn de Vecht en haar oevers niet goed bereikbaar en beleefbaar, deze oeverstroken zijn immers in gebruik bij de woonschipbewoners. Daar waar geen woonschepen of overige privé-bebouwing is, bestaat de oever grotendeels uit natuurgebied (riet, verlandingsvegetaties), zodat betreding daar niet mogelijk en niet wenselijk is.
Stedelijke recreatie
In de Aetsveldsepolder komt een aantal recreatieve voorzieningen voor, te weten een zwembad en een volkstuincomplex. Ten noorden daarvan is een golfbaan. In de Nieuwe Keverdijkse polder liggen een volkstuincomplex aan de Lange Muiderweg en een aantal recreatieve voorzieningen langs de 's-Gravelandseweg, waaronder een hockeyvereniging, een handbalvereniging, een manege, een speeltuinvereniging en een tafeltennisvereniging.
In het plangebied ligt een aantal fiets- en wandelroutes. Een fietspad langs het Amsterdam-Rijnkanaal vormt een alternatief voor de route langs de Vecht naar Nigtevecht.
Verblijfsrecreatieve voorzieningen
In deelgebied A is een recreatiewoning aanwezig en op het volkstuinencomplex Van Houten staan 10 recreatieverblijven. De gebruiksperiode loopt van maart tot en met oktober en permanente bewoning is niet toegestaan.
Door verbrede landbouw toe te staan wordt het voor agrariërs mogelijk om in beperkte mate verblijfsrecreatieve voorzieningen te verzorgen. In de juridische planopzet en de planregels wordt hier concreet op ingegaan.
Wegen
De Gooilandseweg, de Kanaaldijk-Oost en de Dammerweg zijn de belangrijkste wegen in het plangebied. In deelgebieden A t/m D komen verder vijf wegen voor, namelijk de Utrechtseweg, De Lage Klompweg, De Horn, de Aetsveldseweg en de Basisweg. Deze wegen hebben allen een functie voor het bestemmingsverkeer. Al eerder is melding gemaakt van het over het algemeen zeer bescheiden profiel van deze wegen. Het fietspad Blijwaterpad vormt de langzaamverkeersverbinding tussen het zwembad aan de Basisweg en de woonwijk Aetsveld.
In de Nieuwe Keverdijkse Polder (deelgebied E) zijn de Lange Muiderweg, de Keverdijk en de 's-Gravenlandseweg de belangrijkste ontsluitingen. Verder liggen in dit deelgebied nog de Kreugerlaan, de Reaalspolderweg en het Honswijkerpad met een functie voor recreatief- en bestemmingsverkeer.
Deelgebied F wordt omsloten en ontsloten door de eerder genoemde Gooilandseweg en Dammerweg. De Dammerkade ligt aan de zuidzijde en ontsluit de Ankeveense Plassen.
Waterwegen
Een deel van de Vecht ligt binnen het plangebied. Voor de beroepsvaart heeft de Vecht nauwelijks meer een functie. Zoals eerder is aangegeven bij het onderdeel recreëren, vervult de Vecht wel een belangrijke functie voor de recreatievaart. Het Amsterdam-Rijnkanaal is één van de, voor de beroepsvaart, belangrijkste waterwegen van Nederland.
Spoorlijnen
Door de Keverdijkse Polder lopen de spoorlijn Amsterdam - Hilversum, de Flevolijn en de Gooiboog die beide spoorlijnen met elkaar verbindt.
Overige verbindingen
Door het plangebied en dicht in de buurt van het plangebied lopen enkele hogedrukaardgasleidingen.
In het plangebied is een hoofdtransportwaterleiding aanwezig, die globaal gezien van het noordoosten naar het zuidwesten door het plangebied loopt.
In het plangebied is voor een deel door archeologisch waardevol gebied en het aardkundige monument de nationale leidingzone geprojecteerd, globaal van noordoost naar zuidwest door het plangebied, parallel aan de hoofdtransportwaterleiding.
In deelgebied D heeft de NUON een opslagplaats en een bovengronds 50 kV-schakelstation en ondergrondse leidingen. Ten slotte zijn in het plangebied bovengrondse hoogspanningsleidingen aanwezig.