direct naar inhoud van Hoofdstuk 8 Economische uitvoerbaarheid
Plan: De Leck en De Bergen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0453.BP1600LECKBERGEN1-R002

Hoofdstuk 8 Economische uitvoerbaarheid

In dit hoofdstuk wordt de economische uitvoerbaarheid beschreven. Voor de verschillende ontwikkelingen die meegenomen zijn in dit plan is reeds door de gemeenteraad een economische afweging gemaakt.

Er is overwegend sprake van een bestaand gebied met reguliere uitbreidingsmogelijkheden. Hoewel er sprake is van uitbreidingsmogelijkheden (met name op basis van bestaande bouwrechten) is er geen sprake van kosten. Met uitzondering van enkele ontwikkelingslocaties zijn er geen financiële consequenties verbonden aan de vaststelling van het bestemmingsplan “De Leck en De Bergen”.

Net als het Burgemeester Rijkenspark is de Bosbeekschuur eigendom van de gemeente Velsen. In het kader van het bestemmingsplan zijn er geen kosten om te verhalen voor een ontwikkeling ervan met een anterieure overeenkomst of een exploitatieplan. Hetzelfde geldt voor de ontwikkelingen rond Het Terras.

Voor wat betreft de verplaatsing van de boerderij en woningbouw op de vrijkomende locatie aan de Litslaan, zal er een anterieure overeenkomst gesloten worden met de ontwikkelaar. Dit zal worden gedaan wanneer gebruik wordt gemaakt van de wijzigingsbevoegdheid en de details verder zijn uitgewerkt en duidelijk is wie de woningen gaat bouwen. Verder betreft dit een private ontwikkeling waarbij de gemeente geen partij is. De gemeente heeft wel in het verleden toegezegd dat de planschade voor rekening van de gemeente komt. Voor de aanleg nieuwe ontsluitingsweg geldt dat de te dempen sloot aan de westzijde van Schoterkerkpad 8 reeds in eigendom is bij NS Vastgoed BV en Railinfratrust BV. Hiervoor hoeft in het kader van het bestemmingsplan geen overeenkomst gesloten of exploitatieplan opgesteld te worden.

Kosten voor uitbreidingen die mogelijk zijn op basis van wijzigingsbevoegdheden, kunnen nog middels een aparte overeenkomst bij het toepassen van de wijzigingsbevoegdheid verhaald worden. Gelet hierop is er geen noodzaak tot het opstellen van een exploitatieplan, zoals bedoeld in de Wet ruimtelijke ordening.

Tegemoetkoming in planschade.

Eventuele financiële schade die voort zou komen uit planologische situaties die worden mogelijk gemaakt door middel van dit bestemmingsplan kan worden verhaald door eigenaren door het indienen van een verzoek tot tegemoetkoming in planschade. De gemeente zal een onafhankelijke commissie aanstellen die eventuele verzoeken beoordeelt.

Het is vervolgens aan de gemeente of deze schade weer wordt verhaald op een derde partij. Hiermee is de economische uitvoerbaarheid van dit plan gewaarborgd. Dit geldt met name voor de ontwikkeling van de boerderijverplaatsing zoals genoemd in hoofdstuk 6.2.