direct naar inhoud van 2.1 Gebruik
Plan: De Leck en De Bergen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0453.BP1600LECKBERGEN1-R001

2.1 Gebruik

Het plangebied is in hoofdzaak in gebruik voor agrarische en recreatieve doelen. In samenhang daarmee zijn aan het plangebied bepaalde waarden voor natuur en landschap toegekend.

Natuur en landschap

Het weidegebied ten oosten van Santpoort-Zuid is een mooi voorbeeld van een nog goed herkenbare strandvlakte. Met een maaiveldhoogte van enkele decimeters beneden NAP contrasteert het met de randzone van de oude duinzandgronden die zich enkele meters hoger bevinden. Direct aangrenzend aan het zuidelijke deel van de Wüstelaan is zand afgegraven waardoor de geleidelijke overgang naar de strandvlakte verdween en een steilrand met een hoogteverschil van circa drie meter ontstond.

De lager gelegen strandvlakte werd vanaf de 16e eeuw gebruikt door blekerijen. De gegraven duinrellen en het kwelwater zorgden voor de toevoer van schoon water. In de strandvlakte zijn vanwege hun reliëf de voormalige gietsloten van de bleeknijverheid herkenbaar.

De toenmalige droogbergen (het Burgemeester Rijkenspark), waar de gebleekte lakens te drogen werden gehangen, bestaat uit oud duinzand. Op deze hogere duingronden zijn waardevolle cultuurhistorische structuren en objecten aanwezig, waaronder landgoed Spaarnberg. Het Burgemeester Rijkenspark en landgoed Spaarnberg zijn 'restanten' van de 17e en 18e eeuwse zogenaamde lustwarande op de hoger gelegen duingronden. Het huidige wegen- en verkavelingspatroon is nog sterk geënt op de in de Middeleeuwen gegraven duinrellen.

De ecologische waarde van de graslanden is (potentieel) hoog door de aanwezigheid van het schone drangwater vanuit de duinen. De kwel is door de beëindiging van de drinkwaterwinning in de duinen verder toegenomen. Deze omstandigheden zorgen voor een goede leefomgeving voor zeldzame planten- en diersoorten van weidegebieden en oevers (weidevogels, reptielen en amfibieën). De parken en bossen van de (voormalige) buitenplaatsen zijn waardevolle leefgebieden voor soorten uit bos- en parkmilieu (zangvogels, vleermuizen, kleine zoogdieren) en vormen stepping stones in de verbinding tussen de duinen en Spaarnwoude.

In het groengebied komen plaatselijk waardevolle graslandvegetaties voor en goed ontwikkelde duinrelvegetaties. De groene lijnvormige elementen zijn een jacht en migratiegebied voor fauna, waaronder vleermuizen. De natte milieus zijn van belang voor amfibieën. Er zijn ecologische relaties met het duingebied en met het Burgemeester Rijkenspark.

Landbouw

De graslanden in het oosten en zuiden van het plangebied zijn uitsluitend bedoeld en in gebruik om vee te houden. Intensieve vormen van veehouderij komen niet voor, evenmin als bollenteelt en andere tuin- en akkerbouwfuncties.

Sport en Recreatie

Het Burgemeester Rijkenspark is geheel ingericht voor extensieve dagrecreatie, zoals wandelen en paardrijden. Intensieve vormen van sport en recreatie komen voor in het gebied tussen de agrarische gronden. Hier zijn volkstuinen en sportvelden gelegen. Op de volkstuinen is minimale bebouwing toegestaan. Op de sportvelden zijn op twee velden lichtmasten toegestaan.

Wonen

In het plangebied is een beperkt aantal woningen aanwezig. Op de grens van het agrarisch gebied en het burgemeester Rijkenspark staat een wooncomplex met 32 appartementen. De overige woningen bevinden zich met name langs de Hoofdstraat, langs de Wüstelaan en het Terras. Een deel van de woningen behoorde vroeger tot agrarische bedrijven.

Maatschappelijke voorzieningen en horeca

Er zijn in het plangebied enkele maatschappelijke functies aanwezig, zoals een kinderopvang, een kerk en een biljartclub. Het Orthopedagogisch Centrum Kennemerland “Het Spalier” ligt ook in het plangebied. Tevens wordt met dit bestemmingsplan voorzien in de nieuwbouw van het in 2007 afgebrande multifunctionele accommodatie “Het Terras”. Aan de Wüstelaan is één horecavoorziening gelegen.