direct naar inhoud van 2.2 Europees beleid
Plan: Havengebied IJmuiden
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0453.BP0500HAVENGEBIED1-I001

2.2 Europees beleid

Beslissingen over het grondgebruik in Nederland worden tot op zekere hoogte in Brussel genomen. Zoals alle andere lidstaten heeft Nederland immers beloofd de Europese wet- en regelgeving en richtlijnen volledig, nauwkeurig, bindend en tijdig te implementeren.

2.2.1 Natura 2000

De Europese Unie heeft zich ten doel gesteld in 2010 de achteruitgang van de biodiversiteit te stoppen. In 2002 zijn de Vogelrichtlijn en de Habitatrichtlijn opgenomen in de Flora- en faunawet. In Velsen ligt een deel van het Nationaal Park Zuid Kennemerland dat onderdeel uitmaakt van het Natura 2000 netwerk.

afbeelding "i_NL.IMRO.0453.BP0500HAVENGEBIED1-I001_0003.jpg"

Afbeelding 2.2.1.1 Natura 2000

Het Natura 2000 valt buiten het plangebied van dit bestemmingsplan. Er moet gestreefd worden naar behoud van de waarden binnen het Natura 2000 gebied door de mogelijke milieuoverlast van het havengebied tot een minimum te beperken. Dit wordt echter geregeld binnen de milieuvergunningen of nbwetvergunning. Aangezien het bestemmingsplan niet voorziet in hogere milieucategorieën is het niet noodzakelijk hier onderzoek naar te verrichten in het kader van dit plan.

2.2.2 De Kaderrichtlijn Water

De Europese Kaderrichtlijn Water heeft tot doel landoppervlaktewater, overgangswater, kustwateren en grondwater te beschermen. Het bestemmingsplan is in overeenstemming met de Europese Kaderrichtlijn Water.

2.2.3 Het Verdrag van Malta

Op basis van diverse Europese, rijks- en provinciale beleidsregels, met name het Europese Verdrag inzake de bescherming van het archeologisch erfgoed (Verdrag van Malta, bij wet 26 februari 1998) is onder andere bepaald dat het archeologisch belang wordt meegewogen bij de besluitvorming rond ruimtelijke ordeningsaspecten. Een belangrijk punt in het verdrag van Malta is dat vooraf aan iedere ingreep in het bodemarchief (door nieuwbouw, wegenaanleg etc.) archeologisch onderzoek plaats moet vinden. Daarmee kan worden bepaald hoe eventueel aangetroffen archeologische waarden in de plannen kunnen worden ingepast. Mocht dit niet kunnen en is een opgraving onvermijdelijk geworden om de archeologische informatie veilig te stellen, dan dienen de kosten daarvan in het ontwikkelingsproces meegenomen te worden.

Het Verdrag van Malta is provinciaal verwerkt in de Informatiekaart Landschap en Cultuurhistorie. Het plangebied is voor een deel aangegeven als een gebied met 'Archeologische verwachten'. De verbeelding wordt hier op aangepast.

afbeelding "i_NL.IMRO.0453.BP0500HAVENGEBIED1-I001_0004.png"

Afbeelding 2.2.3.1 Informatiekaart

Voor ontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld nieuwbouw passend in het bestemmingsplan, zal eventueel in het kader van de omgevingsvergunning archeologisch onderzoek moeten worden verricht.