direct naar inhoud van 3.6 Waterschapsbeleid
Plan: Zeezicht
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0453.BP0100ZEEZICHT1-R002

3.6 Waterschapsbeleid

Het is vaste rechtspraak dat ge- en verboden in een bestemmingsplan uit een andere bron dan de ruimtelijke ordening, niet thuishoren in de planregels van een bestemmingsplan. Voor begrenzing van gebruiksmogelijkheden van bijvoorbeeld strandexploitanten heeft hebben de waterschappen regels gesteld die niet één op één in het bestemmingsplan (mogen) worden opgenomen. Gebruikers van het strand en gronden in de directe omgeving van de kust en primaire waterkeringen wordt aangeraden om naast de gebruiksmogelijkheden die het bestemmingsplan biedt bij het betreffende Hoogheemraadschap informatie in te winnen over het gebruik.

In het gebied zijn 3 bevoegde gezagen als het om water gaat. De waterschappen Hollands Noorderkwartier en Rijnland voor respectievelijk de noord- en zuidkant van het Noordzee kanaal en Rijkswaterstaat voor het Noordzee kanaal. Het is de taak van het waterschap om, volgens landelijk vastgestelde normen, veiligheid te bieden aan het achterland. De norm voor de vereiste veiligheid tegen overstroming is de gemiddelde kans per jaar op overschrijding van de hoogwaterstand waartegen de primaire waterkering bestand moet zijn. Voor dijkringgebied 13 (grofweg het gebied achter de Reyndersweg boven het Noordzee kanaal) geldt een norm van 1:10.000 jaar. Dijkring 14, het gebied van het Hoogheemraadschap Rijnland kent tevens een overstromingsnorm van 1:10.000 jaar.

3.6.1 Hoogheemraadschap Rijnland

Het beleid van het Hoogheemraadschap Rijnland met betrekking tot de kust is verwoordt in de Kustnota. Hierin is het volgende opgenomen.

Naar verwachting zullen door stijging van de zeespiegel en door bodemdaling in de toekomst hogere eisen aan de waterkeringen worden gesteld, resulterend in een groter ruimtebeslag. De keur van het hoogheemraadschap voorziet hier reeds in door naast de kernzone ook een beschermingszone en een buitenbeschermingszone te onderscheiden

afbeelding "i_NL.IMRO.0453.BP0100ZEEZICHT1-R002_0003.png"

De grenzen hiervan liggen vast in de legger van Rijnland.

  • Kernzone: de zone die de minimale vereiste veiligheid moet bieden;
  • Beschermingszone: de zone die een ruimtereservering aangeeft behorende bij een mogelijke zeespiegelstijging over 200 jaar;
  • Buitenbeschermingszone: de zone waarin geen activiteiten mogen plaatsvinden die de stabiliteit van de waterkering kunnen aantasten.

Het hier beschreven bouwbeleid van het hoogheemraadschap is gericht op:

Alle bouwactiviteiten in de kern- en (buiten-)beschermingszone van de primaire waterkeringen.

Via het bouwbeleid streeft het hoogheemraadschap naar een situatie

waarin:

  • Bestaande constructies niet van invloed zijn op het waterkerend vermogen en de stabiliteit van de kering.
  • Nieuwe constructies niet van invloed zijn op het waterkerend vermogen van een harde kering en, in geval van de duinen, de natuurlijke processen van verstuiving, erosie en afslag niet nadelig beïnvloeden.
  • Bestaande en nieuwe constructies toekomstige en wenselijke geachte versterkingen van de waterkering niet in de weg staan.
  • Constructies geen belemmering vormen voor het uitoefenen van de dagelijkse zorg voor de kering.
  • In alle bestemmingsplannen aan de gebieden behorend tot een kernen beschermingszone de functie ‘waterstaatswerk’ is toegekend.

Het beheer van het hoogheemraadschap is er dan ook op gericht:

  • In brede duingebieden de minimaal benodigde hoeveelheid zand in het duinprofiel te handhaven.
  • Ruimte te geven aan processen die van nature voorkomen in het duingebied, zoals verstuiving, aangroei en afslag van de duinvoet en de eerste duinenrij in brede duingebieden.
  • Beperkte groei en afslag ter hoogte van kustplaatsen en smalle duinenrijen de ruimte te geven.
  • Activiteiten die hierop een inbreuk maken zoveel mogelijk tegen te gaan.

Bij toepassing hiervan is het mogelijk dat:

  • De waterkeringen, mits verenigbaar met het veiligheidsbelang, ruimte bieden voor wonen, werken, natuur en recreatie;
  • De huidige LNC-waarden (Landschappelijke, Natuur en Culturele waarden) van de kering in stand gehouden worden

In bijlage 4 Beleidsregels Rijnland zijn alle beleidslijnen van Rijnland voor het strand opgenomen

3.6.2 Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

De bovenstaande doorsnede is ook van toepassing en vastgesteld in de legger "Zandige Kust" van het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.