direct naar inhoud van 3.4 Bestemmingsregeling
Plan: HMS-terrein
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0450.BPHMSterrein-VS01

3.4 Bestemmingsregeling

In het hoofdstuk Bestemmingsregels zijn in de planregels alle bestemmingen opgenomen met de daarbij behorende bestemmingsomschrijving. Waar noodzakelijk is gebruikgemaakt van aanduidingen om toegestaan gebruik nader te specificeren. In het bestemmingsplan komen de onderstaande bestemmingen voor.

Groen

Het groen in het plangebied is bestemd als Groen. Binnen deze bestemming zijn groenvoorzieningen mogelijk, alsmede voet- en fietspaden, speeltoestellen, geluidswerende voorzieningen en nutsvoorzieningen. In het oostelijk deel van het plangebied is de bestemming Groen voorzien van de aanduiding 'water'. In dit deel dient een minimale oppervlakte van 1.500 m2 aan water gerealiseerd te worden, als compensatie van het water dat binnen het plangebied wordt gedempt. Zie ook paragraaf 5.10.

Tuin

De voor Tuin aangewezen gronden zijn bestemd voor de voortuinen of zijtuinen bij de woningen. Hier zijn uitsluitend bouwwerken, geen gebouwen zijnde, toegestaan. Daarnaast is er een bouwregeling opgenomen om beperkt mogelijkheid te bieden aan erkers, luifels en balkons en andere ondergeschikte bouwdelen ten behoeve van de bij de aangrenzende bestemming Wonen behorende hoofdgebouwen.

Verkeer

De nieuwe provinciale weg wordt mogelijk gemaakt middels de bestemming Verkeer. De gronden binnen de bestemming zijn bestemd voor wegen, met daarbij opstelstroken, busstroken en voet- en fietspaden. Daarnaast zijn bij de bestemming behorende voorzieningen mogelijk, zoals geluidswerende voorzieningen, groen, parkeervoorzieningen, nutsvoorzieningen, reclame-uitingen, kunstuitingen en water.

Verkeer - Verblijfsgebied

Het openbaar gebied in het nieuw te realiseren woongebied heeft een verblijfs- en verplaatsingsfunctie. Deze gronden zijn bestemd als Verkeer - Verblijfsgebied. Binnen deze bestemming is een aantal daarin passende gebruiksvormen toegestaan zoals parkeren, groen- en waterpartijen, nutsvoorzieningen en speeltoestellen.

Water

De (bestaande) watergang langs de spoorlijn heeft in dit bestemmingsplan de bestemming Water. Bruggen, kunstwerken en andere bouwwerken, geen gebouwen zijnde, zijn binnen deze bestemming mogelijk.

Wonen

Voor het woongebied is de bestemming Wonen opgenomen. Binnen deze bestemming zijn naast wonen, onder meer ook parkeervoorzieningen, verhardingen, groenvoorzieningen en water toegestaan. Ter plaatse van de aanduiding 'verkeer' is een toegangsweg toegestaan ten behoeve van de ontsluiting van het binnenterrein.

Hoofdgebouwen

Het te bouwen aantal woningen bedraagt niet meer dan 145. Dit kunnen zowel gestapelde als grondgebonden woningen zijn. De hoofdgebouwen mogen uitsluitend worden gerealiseerd binnen het op de verbeelding aangegeven bouwvlak. Binnen dit bouwvlak is voor de grondgebonden woningen een maximale goot- en nokhoogte opgenomen. Op de verbeelding is tevens aangegeven in welk bouwvlak de gestapelde woningen gerealiseerd mogen worden. In principe mogen de bouwvlakken geheel bebouwd worden. Omdat voor één appartementengebouw nog flexibiliteit gewenst is ten aanzien van de uiteindelijke configuratie, is hier een groter bouwvlak opgenomen waarbinnen een maximaal bebouwingspercentage van toepassing is.

De bouwvlakgrens mag binnen de bestemming Wonen worden overschreden ten behoeve van balkons, mits de overschrijding niet meer bedraagt dan 3 m.

Omdat de geluidsbelasting op bepaalde gevels van de woningen hoger is dan de maximale te ontheffen waarde, dienen deze woningen middels dove gevels te worden uitgevoerd. In de regels is opgenomen dat ter plaatse van de aanduiding 'specifieke bouwaanduiding - 1' de oostgevel van het hoofdgebouw dient te worden uitgevoerd met een dove gevel.

Erfbebouwing

De gronden achter en, indien relevant, naast het hoofdgebouw c.q. de woning, zijn te gebruiken voor uitbreiding van het hoofdgebouw of voor de bouw van bijgebouwen. De regeling, zoals opgenomen in de bestemming Wonen, bevat bepalingen met betrekking tot oppervlakte en hoogte van erfbebouwing. Deze regeling sluit aan op het huidige beleid van de gemeente Uitgeest.

De aan-, uit- en bijgebouwen mogen in totaal niet meer dan 50% van het zij- en achtererf bedragen tot een maximum van 50 m2. In het bestemmingsplan worden op deze manier voldoende erfbebouwingsmogelijkheden geboden, terwijl de ruimtelijke kwaliteit niet onevenredig wordt aangetast. De bouwhoogte van aan-, uit- en bijgebouwen bedraagt ten hoogste 4 m.

Aan-huis-gebonden beroepen

Aan-huis-gebonden beroepen zijn, bij direct recht, als ondergeschikte functie bij de hoofdfunctie wonen toegestaan. Deze mogen alleen uitgevoerd worden zolang de omvang niet meer dan 25% van de gezamenlijke vloeroppervlakte van de bebouwing bedraagt. Dit geldt tot een maximum van 40 m² per woning.

Nadere eisenregeling

In de regels is tevens een nadere eisenregeling opgenomen waarmee burgemeester en wethouders nadere eisen kunnen stellen aan de situering en afmetingen van de te bouwen gebouwen, ten behoeve van een samenhangend straat- en bebouwingsbeeld, de verkeersveiligheid, de milieusituatie, de sociale veiligheid, de leefbaarheid en de gebruiksmogelijkheden van de aangrenzende gronden.

Leiding - Gas

De gasleiding die in het zuiden van het plangebied ligt, is planologisch beschermd middels de dubbelbestemming Leiding - Gas. Op deze gronden worden extra regels gesteld aan het bouwen en uitvoeren van werken ter bescherming van de aanwezige gasleiding.

Leiding - Hoogspanning

De hoogspanningsleiding die tussen de ontwikkeling en de N203 wordt aangelegd, is planologisch beschermd middels de dubbelbestemming Leiding - Hoogspanning. Op deze gronden worden extra regels gesteld aan het bouwen en uitvoeren van werken ter bescherming van de aanwezige hoogspanningsleiding.

Leiding - Water

De waterleiding die in het noorden van het plangebied wordt aangelegd, is planologisch beschermd middels de dubbelbestemming Leiding - Water. Op deze gronden worden extra regels gesteld aan het bouwen en uitvoeren van werken ter bescherming van de aanwezige waterleiding.

Waarde - Archeologie

Op basis van de landelijke archeologische verwachtingskaart is op de verbeelding een gebied aangeduid met de dubbelbestemming Waarde - Archeologie. Op deze gronden worden extra regels gesteld aan het bouwen en uitvoeren van werken ter bescherming van de eventueel aanwezige archeologische waarden.