direct naar inhoud van 6.1 Algemene uitgangspunten
Plan: De Gors e.o. 2010
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0439.BPGORS2010-va01

6.1 Algemene uitgangspunten

Het plangebied van De Gors en omgeving bestaat voor het grootste deel uit woongebied met circa 5.200 woningen en voor een deel uit centrumgebied. De noordzijde van het plangebied bestaat uit Het Nieuwe Centrum. Wonen maakt onderdeel uit van de centrumfuncties.

Het zuidelijk en westelijk deel van het plangebied bestaat uit gebieden waar de functie wonen prevaleert. De karakters van de verschillende woongebieden verschillen sterk. De tijdgeest van de ontwikkeling van de gebieden is zeer herkenbaar. Het belangrijkste uitgangspunt voor het plangebied is het behoud en de versterking van de ruimtelijke structuur, de woonfunctie en de nieuwe functie met stedelijke voorzieningen.

Enerzijds dient de heldere hoofdstructuur van het plangebied, die voornamelijk bepaalt wordt door de waterlopen, het groen en de belangrijkste infrastructuurlijnen, behouden te blijven. Anderzijds zijn juist de verschillen in de ruimtelijke structuur van de te onderscheiden (woon)gebieden kenmerkend en dienen ook deze te worden bewaard.

Binnen het plangebied zijn voornamelijk eengezinswoningen gebouwd. Doordat in het plangebied woningbouw uit verschillende perioden bestaat, komen de verschillen tot uiting in zowel de architectuur, met name van kap- en gevelvormen, alsmede de ruimtelijke structuur waarin de woningen zijn opgezet. Hierdoor zijn de buurten zeer herkenbaar. Deze verschillen in architectuur en ruimtelijke opbouw binnen de deelgebieden dienen dan ook te worden behouden.

Om de duidelijke verschillen in kapvormen en daarmee de herkenbaarheid van de buurten te behouden, is de bouw van dakopbouwen aan de straatzijde niet gewenst. Dakopbouwen aan de achterzijde van de woningen met asymmetrische kappen zijn toegestaan, mits de goothoogte zoals op de kaart is aangegeven niet wordt overschreden.

Bij realisatie van dakkapellen dient ervoor te worden gezorgd dat de dak- en kapvorm herkenbaar blijft. Bovendien dienen dakkapellen per buurt zoveel mogelijk eenduidig te worden vormgegeven en aan te sluiten bij de architectuur van de woning.

De gemeente Purmerend heeft een Welstandsnota vastgesteld. Ten behoeve van de bewaking van de ruimtelijke kwaliteit is een belangrijke functie weggelegd voor het welstandstoezicht.