direct naar inhoud van 4.1 Functionele analyse
Plan: Binnenstad 2010
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0439.BPBS2010-VS03

4.1 Functionele analyse

Het plangebied heeft hoofdzakelijk een centrumfunctie waarin diverse functies aanwezig zijn zoals wonen, detailhandel, horeca enz. De verschillende functies liggen met name in het kerngebied. In deze paragraaf wordt aan de hand van bovenstaande gebiedsindeling een beschrijving gegeven van de functionele structuur van de verschillende deelgebieden..

1. Kerngebied

Het kerngebied kenmerkt zich door een intensieve menging van vrijwel alle functies: wonen, detailhandel, dienstverlening, kantoren, horeca, maatschappelijke doeleinden, cultuur en ontspanning etc. Deze functies liggen overal in elkaars nabijheid. De woonfunctie komt vrijwel uitsluitend voor op de verdieping en nauwelijks op de begane grond. De overige functies komen vooral voor op de begane grond en soms op de verdieping.

De intensieve menging van functies op een relatief kleine ruimte is een grote kwaliteit. De verticale menging van wonen en andere functies zorgt voor de levendigheid van het centrum, niet alleen overdag maar ook in de avond. In de Structuurvisie is opgenomen dat het beleid erop is gericht deze functiemenging te beschermen.

In het assenkruis liggen de drukst bezochte straten van het kerngebied. In deze straten treffen we vooral kleine winkels van lokale eigenaren aan. Deze winkels vertegenwoordigen een grote meerwaarde voor Purmerend want hiermee onderscheidt de stad zich van veel andere binnensteden waarin de filialen van grote winkelketens overheersen.

Daar waar de winkelstraten aansluiten op de centrumring nemen de passantenaantallen merkbaar af en dat geldt ook voor de andere aanloopstraten (Zuidersteeg, Koestraat, Kalversteeg en Kolkstraat). De ondergeschikte winkelstraten (zoals Schoolsteeg, Weeshuissteeg en Eggertstraat) functioneren als minder intensief bezochte winkelstraten.

Het meest belopen winkelcircuit wordt gevormd door de Dubbele Buurt/Breedstraat/Kaasmarkt, de Hoogstraat tot aan de passage die naar het Willem Eggert Centrum (WEC) leidt, de passage en het WEC en de Koestraat/Koemarkt. Op deze straten zijn bij passantentellingen in de laatste jaren de meeste bezoekers geteld.

Daarnaast is het WEC een druk bezochte winkellocatie in het kerngebied. Binnen het WEC bevinden zich winkelketens die veel bezoek trekken. De ontwikkeling tendeert naar een intensivering van de bezoekersaantallen binnen het WEC omdat de publiek aantrekkende winkels zich in dit winkelcentrum bevinden. Daarnaast is er een grote parkeergarage aanwezig.

Binnen het kerngebied liggen straten die een geringe bijdrage leveren wat betreft de interactie tussen de naastgelegen panden en de openbare ruimte (bijvoorbeeld Westersteeg, Kerkstraat en Zuidersteeg). Op de begane grond zijn in deze straten opslagruimten (Westersteeg), parkeerruimten of technische ruimten of gesloten wanden van winkels aanwezig. Van een directe functionele relatie tussen de ruimten op de begane grond en de straat die eigen is aan de binnenstad is hier nauwelijks sprake.

2. De schil

De buitenrand van de binnenstad, die voor een belangrijk deel gelegen is langs waterpartijen, is functioneel gezien een woongebied waarin andere ondergeschikte functies, zoals een restaurant of een klein bedrijf, gelegen zijn. Ook deze wat rustigere delen van de binnenstad vormen een kwaliteit juist omdat zij afwijken van de drukte van het centrum. Binnen de schil kan onderscheid worden gemaakt tussen de luwere delen aan de noord- en zuidkant van de binnenstad waarin de woonfunctie overheersend is en het deel aan de westkant waarin een sterkere functionele differentiatie in het oog valt.

3. Koemarkt en omgeving

De directe omgeving van de Koemarkt is wat betreft functie, een opvallend homogeen horecagebied. De Koemarkt manifesteert zich als het horecaplein van Purmerend waarin ook nachthoreca aangeboden wordt. Op de verdieping van veel panden zijn woningen gelegen.

De gebieden die liggen tussen het horeca-gebied en de centrum-ring zijn een stuk minder makkelijk te duiden wat betreft het functioneel karakter: de Plantsoenstraat ligt in de periferie van het winkelgebied en dat is te merken aan geringe omvang van de voetgangersbewegingen. Het oostelijk deel van de Nieuwstraat biedt vrijwel geen publieksfuncties aan, de Plantsoengracht laat zich zien als kantorenstrook, langs de Achterdijk liggen wel winkels die echter te weinig aantrekkingskracht uitoefenen om veel verkeer te genereren. Met deze onregelmatige functionele typering sluit het oostelijke deel van de centrum-ring aan op de boven beschreven karakteristiek van de ring rond het kerngebied.

4. Centrumring

De straatwanden langs de centrumring zijn op veel plekken ingevuld met functies die open staan voor het publiek. Tekenend voor de wanden langs de ring is de menging van allerlei functies en de aanwezigheid van grootschaliger functies die in het kerngebied niet present zijn (bijvoorbeeld verzorgingstehuis, bankkantoor etc.). Zoals genoemd toont dit gebied qua bouwstructuur en functie kenmerken van een overgangsgebied.

Een andere belangrijke functie van dit gebied waarmee rekening dient te worden gehouden is dat het de toegang vormt tot de historische kern van de binnenstad.

afbeelding "i_NL.IMRO.0439.BPBS2010-VS03_0004.jpg"

Figuur 5: Visie op de ontwikkeling van de binnenstad