Plan: | buitengebied Oostzaan |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0431.BP2012003001-0401 |
Een bestemmingsplan doorloopt verschillende fases voordat het in werking treedt.
Fase 1 Voeren Inspraak en overleg
Allereerst wordt het voorontwerpbestemmingsplan en de startnotitie MER door het college van Burgemeester en wethouders vrijgegeven voor inspraak en bestuurlijk vooroverleg ex art. 3.1.1 Besluit ruimtelijke ordening (Bro).
In kader van de Inspraakverordening wordt het Voorontwerp voor een periode van 6 weken ter inzage gelegd en kunnen hiertegen door een ieder mondeling of schriftelijk reacties wordt ingediend. Begin september zullen 1 of meer een inloop-/inspraakavonden georganiseerd worden op locatie. Op deze avond kan informatie over het plan verkregen worden en kunnen mondelinge inspraakreacties naar voren worden gebracht. De datum zal later bekend worden (zie verder bij onderdeel Communicatie).
Het bestuurlijk overleg wordt gevoerd met onder meer het Rijk, de provincie Noord-Holland, het hoogheemraadschap en met de buurgemeenten.
Na afloop van de periode van ter inzage legging zal een eindverslag worden gemaakt, waarin een overzicht van de inspraak- en overlegreacties en waarin de reacties van commentaar worden voorzien. De planning is erop gericht dat deze fase eind januari 2013 is afgerond.
Fase 2 Zienswijze procedure bestemmingsplan
Na verwerking van de binnengekomen reacties uit de inspraak en het wettelijk vooroverleg leggen burgemeester en wethouders het ontwerpbestemmingsplan inclusief de ontwerp Milieu-effectrapportage (PLanMER) gedurende zes weken ter inzage. Een ieder kan in deze periode schriftelijk of mondeling een zienswijze kenbaar maken. Vervolgens stelt de gemeenteraad binnen twaalf weken na het aflopen van de termijn van ter inzage legging het bestemmingsplan al dan niet gewijzigd vast.
De planning is erop gericht de raad in juni 2013 het ontwerpbestemmingsplan inclusief de PlanMER ter vaststelling aan te bieden. Hiermee is voldaan aan de wettelijke deadline van 1 juli 2013.
Fase 3 Beroepsfase
Ook het vastgestelde bestemmingsplan wordt vervolgens ter inzage gelegd. Gedurende deze terinzagelegging kan beroep worden ingesteld bij de Raad van State. Dit kan uitsluitend indien ook een zienswijze tegen het ontwerpbestemmingsplan is ingediend, of tegen de onderdelen die de gemeenteraad gewijzigd heeft vastgesteld. Indien het rijk en/of de provincie van mening zijn dat het (gewijzigd) vastgestelde bestemmingsplan in strijd is met rijks- dan wel provinciaal belang, hebben zij de mogelijkheid om in te grijpen in de vorm van een reactieve aanwijzing, nog voordat de beroepstermijn ingaat. Het onderdeel waar deze aanwijzing betrekking op heeft maakt dan geen onderdeel meer uit van het bestemmingsplan.
Het bestemmingsplan treedt in werking de dag nadat de beroepstermijn is afgelopen en geen schorsingsverzoek is ingediend. Het plan is onherroepelijk als er door de Raad van State een uitspraak is gedaan over het eventueel ingestelde beroep.