Plan: | Huizermaat Zuidwest 2010 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0406.BPHZRMTZW2010-OH01 |
Normstelling en beleid
Bij ruimtelijke plannen dient ten aanzien van externe veiligheid naar verschillende aspecten te worden gekeken, namelijk:
In het externe veiligheidsbeleid wordt doorgaans onderscheid gemaakt tussen het plaatsgebonden risico (PR) en het groepsrisico (GR). Het PR is de kans per jaar dat een persoon op een bepaalde plaats overlijdt als rechtstreeks gevolg van een ongeval met gevaarlijke stoffen, indien hij onafgebroken (dat wil zeggen 24 uur per dag en gedurende het gehele jaar) en onbeschermd op die plaats zou verblijven. Het PR wordt weergegeven met risicocontouren rondom een inrichting of langs een vervoersas. De norm voor het GR is een oriëntatiewaarde. De gemeente heeft een verantwoordingsplicht als het GR toeneemt en/of de oriëntatiewaarde overschrijdt.
Begin 2010 zal het Basisnet vervoer gevaarlijke stoffen over water, wegen en spoorwegen worden vastgesteld. In dat basisnet worden zones langs hoofdinfrastructuur opgenomen waarbinnen geen nieuwe kwetsbare objecten mogen worden gerealiseerd.
Vervoer van gevaarlijke stoffen
In augustus 2004 is de Circulaire Risiconormering Vervoer Gevaarlijke Stoffen (RVGS) gepubliceerd. In deze Circulaire is het externe veiligheidsbeleid voor het vervoer van gevaarlijke stoffen over water, wegen en spoorwegen opgenomen. Op basis van de Circulaire geldt voor bestaande situaties de grenswaarde voor het PR ter plaatse van kwetsbare en beperkt kwetsbare objecten van 10-5 per jaar en de streefwaarde 10-6 per jaar. In nieuwe situaties is de grenswaarde voor het PR ter plaatse van kwetsbare objecten 10-6 per jaar. Voor beperkt kwetsbare objecten geldt deze waarde als een richtwaarde.
Op basis van de Circulaire geldt bij een overschrijding van de oriëntatiewaarde voor het GR of een toename van het GR een verantwoordingsplicht1. Deze verantwoordingsplicht geldt zowel in bestaande als nieuwe situaties. De Circulaire vermeldt dat op een afstand van 200 m vanaf het tracé in principe geen beperkingen hoeven te worden gesteld aan het ruimtegebruik.
Risicovolle inrichtingen
Op 27 oktober 2004 is het Besluit externe veiligheid inrichtingen (hierna: Bevi) in werking getreden. Met het besluit wordt beoogd een wettelijke grondslag te geven aan het externe veiligheidsbeleid rondom risicovolle inrichtingen. Het doel van het besluit is de risico's waaraan burgers in hun leefomgeving worden blootgesteld vanwege risicovolle inrichtingen tot een aanvaardbaar minimum te beperken. Op basis van het Bevi geldt voor het PR rondom een risicovolle inrichting een grenswaarde voor kwetsbare objecten en een richtwaarde voor beperkt kwetsbare objecten2. Beide liggen op een niveau van 10-6 per jaar. Bij de vaststelling van een bestemmingsplan moet aan deze normen worden voldaan, ongeacht of het een bestaande of nieuwe situatie betreft.
Het Bevi bevat geen grenswaarde voor het GR; wel geldt op basis van het Bevi een verantwoordingsplicht ten aanzien van het GR in het invloedsgebied rondom de inrichting. De in het externe veiligheidsbeleid gehanteerde norm voor het GR (zie hieronder) geldt daarbij als buitenwettelijke oriëntatiewaarde. Deze verantwoordingsplicht geldt zowel in bestaande als nieuwe situaties.
Onderzoek en resultaten
Inrichtingen
In het plangebied zijn geen inrichtingen gelegen die vallen onder het Besluit externe veiligheid inrichtingen. Ook zijn geen (beperkt) kwetsbare objecten gelegen binnen het invloedsgebied of de PR 10-6-risicocontour van Bevi-inrichtingen in naastgelegen gebieden. (Het dichtstbijzijnde, buiten het plangebied, gelegen bovengrondse lpg-reservoir (PR 10-6 = 120 m, invloedsgebied 150 m) aan de Ambachtsweg 20 is gelegen op circa 190 m van de dichtstbijzijnde woning en op circa 150 m van de grens van het plangebied). Er zijn dus geen Bevi-inrichtingen relevant in het kader van dit bestemmingsplan.
Buisleidingen
In het plangebied zijn evenmin buisleidingen gelegen. De hogedrukaardgasleiding die door Huizen loopt is op grote afstand van het plangebied gelegen, op het dichtstbijzijnde punt is dit circa 250 m. De leiding vormt geen relevante risicobron in het kader van dit bestemmingsplan.
Wegtransport gevaarlijke stoffen
De gemeente Huizen heeft een transportroute voor gevaarlijke stoffen vastgesteld. Deze route loopt vanaf de ontsluiting van de A27 via de Randweg, Het Merk, Huizermaatweg en Zuiderzee naar het bedrijventerrein 't Plaveen. Over de route vindt transport van lpg en enkele andere (voor externe veiligheid minder relevante) routeplichtige stoffen plaats. Het transport van lpg gebeurt met een frequentie van 200 vrachtbewegingen per jaar. De Huizermaatweg en Zuiderzee (onderdeel van de route) grenzen aan het plangebied.
Voor een nabijgelegen ontwikkeling (ten zuiden van de Huizermaatweg) is in 2009 een QRA (kwantitatieve risicoanalyse) opgesteld naar het risico van dit transport ('Toetsing van Bp Kom-Oost aan de circulaire RNVGS, 203976, 4 december 2009', zie bijlage 4). Uit deze QRA blijkt dat de PR 10-6-contour niet buiten de weg is gelegen, met andere woorden deze contour is verwaarloosbaar klein. Het groepsrisico blijft voor het onderzochte gebied, waarin ook de in het plangebied Huizermaat Zuidwest 2010 gelegen woningen zijn meegenomen, ruim beneden de oriënterende waarde voor het groepsrisico.
Conclusie
De externe veiligheidssituatie levert geen belemmeringen op voor dit bestemmingsplan.