direct naar inhoud van 4.9 Waterhuishouding
Plan: Hoofdwinkelcentrum
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0406.BPHWC2011-VG02

4.9 Waterhuishouding

Waterbeheer en watertoets

In het Besluit ruimtelijke ordening is de 'watertoets' opgenomen. Deze heeft tot doel om ruimtelijke ontwikkelingen te toetsen aan het vigerende waterbeleid en de wateraspecten volwaardig mee te laten wegen bij de besluitvorming omtrent een goede ruimtelijke ordening. Dit proces komt in samenwerking tussen de gemeente en waterbeheerder tot stand.

Het binnendijkse plangebied ligt in het beheersgebied van het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht, Waternet neemt daarbij de uitvoering van het waterbeheer voor zijn rekening. Het waterbeheer in het Gooimeer wordt gevoerd door de waterbeheerders, vervolgens zijn de aandachtspunten en opmerkingen van de waterbeheerders verwerkt in het plan.

Beleid

Europees beleid

De Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) is sinds 2000 van kracht en schrijft voor dat in 2015 alle waterlichamen een 'goede ecologische toestand' (GET), en voor sterk veranderde/kunstmatige wateren een 'goed ecologisch potentieel' (GEP) moeten hebben bereikt. De chemische toestand moet voor alle waterlichamen (natuurlijk en kunstmatig) in 2015 goed zijn.

Rijksbeleid

Het Nationaal Bestuursakkoord Water-actueel (NBW-actueel, 2008) is een actualisatie van het oorspronkelijke NBW uit 2003. Het betreft een overeenkomst tussen het Rijk, de provincies, het InterProvinciaal Overleg (IPO), de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Unie van Waterschappen. Het beleid van WB21 en KRW zijn belangrijke peilers van het akkoord. Het NBW heeft tot doel om in 2015 het watersysteem op orde te hebben en daarna op orde te houden anticiperend op veranderende omstandigheden zoals onder andere de verwachte klimaatverandering, zeespiegelstijging, bodemdaling en toename van verhard oppervlak. In de actualisatie uit 2008 is meer nadruk gelegd op klimaatveranderingen, de stedelijke wateropgave, ontwikkelingen in de woningbouw en infrastructuur en de implementatie van de Kaderrichtlijn Water.

Provinciaal beleid

In het Provinciaal Waterplan Noord-Holland 2006-2010, Bewust omgaan met water wordt de provinciale visie weergegeven op het waterhuishoudingsbeleid. Het plan beschrijft op hoofdlijnen de functies van het oppervlaktewater en onderscheidt de grondgebruikcategorieën die de waterschappen moeten faciliteren. Door de ontwikkelingen in het nationale en Europese beleid, is de beleidsaanpak wezenlijk veranderd. Klimaatverandering, zeespiegelstijging en bodemdaling hebben steeds meer invloed op het beheer van ons water. Veiligheid, wateroverlast en -tekort, waterkwaliteit en grond- en drinkwater zijn de vier waterthema's.

Inwoners en bedrijven dienen te allen tijde optimaal beschermd te zijn tegen overstromingen en wateroverlast. Uiterlijk in 2015 moet het watersysteem op orde zijn zodat het in staat is om de neerslaghoeveelheden op te vangen. Daarnaast mag de waterkwaliteit zeker niet meer verslechteren. De waterkwaliteitsdoelen worden gesteld conform de Europese Kaderrichtlijn Water. Daarnaast worden kosteneffectieve 'altijd goed'-maatregelen uitgevoerd gericht op het voorkomen van verslechtering en het behalen van de waterkwaliteitsdoelen.

Beleid Hoogheemraadschap

Het Hoogheemraadschap streeft naar 'droge voeten en schoon water op peil', zoals geformuleerd in het Waterbeheerplan Amstel, Gooi en Vecht 2010-2015. Het Hoogheemraadschap maakt in de betreffende periode een omschakeling naar een nieuwe manier van werken. Daarbij wordt de Europese Kaderrichtlijn Water geïmplementeerd, worden acties opgezet om klimaatsverandering en de wateroverlastproblemen als gevolg daarvan het hoofd te kunnen bieden en wordt gestreefd naar kosteneffectieve maatregelen voor de afvalwaterketen.

In de Handreiking Watertoets (2009) van de Rijksoverheid zijn de uitgangspunten aangegeven voor het afstemmen van ruimtelijke plannen op het watersysteem.

Tot slot geldt vanaf 1 december 2011, de Keur 2011 van het Hoogheemraadschap.

Gemeentelijk beleid

Het stedelijk Waterplan Huizen 2006-2015 (2005) biedt een visie op het watersysteem in de planperiode. In het Waterplan is de huidige watersituatie vastgelegd en zijn verbeterpunten benoemd. Dit heeft geleid tot een aantal maatregelen, die door de gemeente en AGV binnen de planperiode tot uitvoer zullen worden gebracht. Het streven is een goed functionerend stedelijk watersysteem en een vergroting van de ecologische waarde en daarmee de belevings- en gebruikswaarde van het water.

De gemeente Huizen stelt momenteel een gemeentelijk rioleringsplan op. In dit plan wordt aangegeven hoe om te gaan met bestaande aansluitingen en aansluitingen bij nieuwbouw. Bij nieuwbouw dient zoveel mogelijk van een gescheiden stelsel te worden uitgegaan. Voor particulieren geldt dat zij hemelwater op eigen terrein verwerken.

Huidige situatie water

Het plangebied bestaat uit het centrumgebied van Huizen. Het plangebied bestaat uit bebouwing, verharding, tuinen en openbaar groen. In het plangebied zijn geen afzonderlijke watergangen aanwezig.

Bodem en grondwater

Het plangebied ligt niet in een grondwaterbeschermingsgebied. In deze gebieden beschermt de provincie de kwaliteit van het grondwater. Dit gebeurt door het stellen van regels aan landgebruik of door risicovolle vormen van landgebruik te verbieden. Er gelden in het plangebied geen bijzondere beperkingen c.q. aanvullende regels met betrekking tot bescherming van het grondwater.

De gemiddeld hoogste grondwaterstand ligt ter plaatse meer dan 3,20 m beneden maaiveld en de gemiddeld laagste grondwaterstand ligt meer dan 4,00 m beneden maaiveld.

Waterkwantiteit

Er lopen geen watergangen door het plangebied en overig oppervlaktewater is evenmin aanwezig.

Waterkwaliteit

Binnen het plangebied bevinden zich geen KRW-waterlichamen.

Veiligheid en waterkeringen

Binnen het plangebied bevinden zich geen primaire of secundaire waterkeringen.

Afvalwater en riolering

Binnen het plangebied is sprake van een gemengd rioleringsstelsel.

Toekomstige situatie

Het bestemmingsplan is hoofdzakelijk consoliderend van aard. Dit met uitzondering van de uitbreiding van het hoofdwinkelcentrum aan de Keucheniusstraat. In de bestaande situatie is dit gebied grotendeels verhard met uitzondering van tuinen en de locatie waar in het verleden het kaaspakhuis heeft gestaan. Die locatie mag overigens op grond van het vigerende bestemmingsplan wel bebouwd worden.

Bij ruimtelijke ontwikkelingen is het uitgangspunt dat de waterhuishoudkundige situatie niet mag verslechteren. Toename van het verharde oppervlak en/of dempingen binnen het gebied moet worden gecompenseerd conform waterschapsbeleid. Er is sprake van een toename van het verhard oppervlak met circa 2500 m². Bij een toename van meer dan 1000 m² in stedelijk gebied geldt er een vergunningsplicht op grond van de Keur en dient de toename aan verharding te worden gecompenseerd. In het plangebied is geen oppervlaktewater aanwezig voor het opvangen en vasthouden van hemelwater. Voor compensatie wordt gedacht aan het toepassen van waterpasserende bestrating in het aanpalende gebied ter plaatse van de Trompstraat en de Ruyterstraat over een oppervlak van 3700 m². Daarnaast worden in 2012 enkele straten in de Zeeheldenbuurt heringericht waarbij een oppervlak van ca 4500 m² aan open verharding wordt gerealiseerd. Een dergelijke bestrating is recent toegepast in de Arie de Waalstraat over een oppervlak van 2000 m². Met deze gerealiseerde en uit te voeren herinrichtingsmaatregelen wordt voldaan aan de compensatieplicht.

Verder is het van belang om bij eventuele ontwikkelingen diffuse verontreinigingen te voorkomen door het gebruik van duurzame, niet-uitloogbare materialen (geen zink, lood, koper en PAK's-houdende materialen), zowel gedurende de bouw- als de gebruiksfase.

De aanleg van de parkeergarage is mogelijk van invloed op het grondwater. Dit wordt nog onderzocht. Indien noodzakelijk worden er passende maatregelen genomen om ongewenste effecten tegen te gaan. De eventueel te nemen maatregelen worden in overleg met het Hoogheemraadschap besproken.

Beheer en onderhoud

Voor aanpassingen aan het bestaande waterhuishoudingsysteem dient bij het Waterschap op basis van de Keur een watervergunning te worden aangevraagd. Dit geldt bijvoorbeeld voor het graven van nieuwe watergangen, het aanbrengen van een stuw of het afvoeren van water naar het oppervlaktewater.

Conclusie

De realisatie van het voorgenomen plan leidt tot een toename van het verhard oppervlak met circa 2500 m². Hiervoor is een keurvergunning van het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht nodig. Hemelwater wordt op eigen terrein opgevangen en afgevoerd naar een gemengd rioolstelsel. Compensatie voor toename van het verhard oppervlak wordt ondervangen door de aanleg van open verharding in de directe omgeving. De parkeergarage is mogelijk van invloed op het grondwater. Dit wordt nog onderzocht. Eventueel te nemen maatregelen vinden plaats in overleg met het Hoogheemraadschap.