Plan: | Hoofdwinkelcentrum |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0406.BPHWC2011-VG02 |
Ontsluiting gemotoriseerd verkeer
De primaire verkeersontsluiting van het plangebied vindt plaats via de Ceintuurbaan en de Naarderstraat. Deze straten liggen aan de westzijde van het plangebied en zijn gecategoriseerd als gebiedsontsluitingswegen met een maximumsnelheid van 50 km/h. Beide straten ontsluiten het centrumgebied met de woonwijken van Huizen en richting de omliggende autosnelwegen A1 en A27. Aan de oostzijde van het centrum, buiten het plangebied, liggen de Gooilandweg en de Eemlandweg. Deze wegen zijn eveneens gecategoriseerd als gebiedsontsluitingswegen met een maximumsnelheid van 50 km/h.
Interne ontsluiting
Het centrumgebied, tussen de Ceintuurbaan en de Gooilandweg, wordt gekenmerkt door een diffuus stratenpatroon, waarop voornamelijk éénrichtingsverkeer is ingesteld. Vanaf de Ceintuurbaan vormt de Tuinstraat de belangrijkste toegangsweg naar het centrum. Op de Meentweg die aansluit op de Gooilandweg, geldt éénrichtingsverkeer in oostelijke richting. De Melkweg/Havenstraat verzorgt de tegenovergestelde beweging vanaf de Eemlandweg via het centrum naar de Ceintuurbaan/Naarderstraat. De Langestraat, de Middenweg en de Lindenlaan verbinden de Tuinstraat/Meentweg aan de zuidzijde en de Melkweg/Havenstraat aan de noordzijde. Verder vormt de Havenstraat een belangrijke ontsluitingsroute naar diverse parkeervoorzieningen. Er zijn in de huidige situatie drie gebouwde parkeervoorzieningen binnen het plangebied aanwezig. Via de Kerkstraat en de Keucheniusstraat worden de parkeergarages onder de Albert Heijn en de Blokker bereikt voor zowel aankomend als vertrekkend verkeer. De gebouwde parkeervoorziening ter plaatse van de Hema wordt bereikt vanaf de Havenstraat.
Externe ontsluiting
De Ceintuurbaan sluit in zuidelijke richting aan op de Blaricummerstraat en de Randweg. De Randweg geeft aansluiting op de A27 (Almere – Utrecht). Via de Blaricummerstraat worden de kernen Blaricum en Laren bereikt. De Naarderstraat vormt de verbinding tussen de Ceintuurbaan en de Crailoseweg en biedt ontsluiting richting Naarden. De Nieuwe Bussummerweg vormt tevens een verbinding tussen de Ceintuurbaan en de Crailoseweg. De Crailoseweg biedt in zuidelijke richting aansluiting op de A1 (Amersfoort – Amsterdam) en ontsluit richting Crailo en Bussum. Ten oosten van het centrum vormt de Gooilandweg de belangrijkste ontsluiting in zuidelijke richting naar de Randweg en de Huizermaatweg de belangrijkste ontsluiting naar de woonwijken ten oosten van het gebied.
Verkeersstructuur centrumgebied
In verband met de ontwikkeling en uitbreiding van het hoofdwinkelcentrum, zal de verkeersstructuur rondom de Keucheniusstraat wijzigen. De belangrijkste wijziging betreft het autovrij maken van de Keucheniusstraat. Verder wordt de Keucheniusstraat verlegd, waardoor er geen verbinding meer is tussen de Kerkstraat en de Tuinstraat. De Keucheniusstraat wordt ingericht als een voetgangersgebied en zal vanaf de Kerkstraat middels een bocht afbuigen en aansluiten op de Lindenlaan. In verband met de nieuwe centrumontwikkeling wordt een nieuwe parkeervoorziening gerealiseerd. Deze parkeervoorziening bestaat uit een ondergrondse parkeergarage, die de bestaande parkeergarages onder de Albert Heijn en onder de Blokker met elkaar verbindt. De capaciteit wordt hierdoor vergroot met circa 305 parkeerplaatsen. Verder wordt een parkeerdek gerealiseerd met 70 parkeerplaatsen. Op dit parkeerdek wordt tevens een nieuwe supermarkt gerealiseerd. De parkeervoorzieningen worden in de nieuwe situatie bereikt vanaf de Ceintuurbaan. Tussen de Tuinstraat en de Havenstraat zal een nieuwe inrit worden gerealiseerd met hellingbanen naar het parkeerdek en naar de parkeergarage. Het uitrijden van de parkeergarage vindt plaats via de Kerkstraat zo dicht mogelijk bij de aansluiting met de Havenstraat. Het verkeer vanaf het parkeerdek rijdt uit via de Ceintuurbaan.
Bevoorrading
De winkelbevoorrading van de supermarkten vindt plaats op het parkeerdek. Vrachtverkeer bereikt het parkeerdek direct vanaf de Ceintuurbaan, waardoor de omliggende erftoegangswegen niet worden belast met extra vrachtverkeer. Een ander deel van de bevoorrading vindt plaats ter hoogte van het kruispunt Ceintuurbaan/Havenstraat/Naarderstraat. Er wordt voorzien in een aparte expeditieruimte, waarbij laden en lossen niet op de rijbaan plaatsvindt. Verder kan vertrekkend vrachtverkeer niet in zuidelijke richting de Ceintuurbaan oprijden, maar moet via de rotonde draaien, waardoor het verkeer op de Ceintuurbaan zoveel mogelijk kan doorstromen.
De bevoorrading leidt niet tot verkeersafwikkelingsproblemen.
Langzaam verkeer
Fietsverkeer wordt primair afgewikkeld langs de hoofdverkeersstructuur, waarbij de Ceintuurbaan en de Naarderstraat de belangrijkste routes vormen. Langs deze straten zijn conform de richtlijnen van Duurzaam Veilig vrijliggende fietspaden en/of parallelwegen aanwezig, waarop het fietsverkeer gescheiden van het doorgaande autoverkeer wordt afgewikkeld. Verder kan het fietsverkeer de verkeersstructuur binnen het centrum in beide richtingen berijden, waardoor het gehele hoofdwinkelcentrum goed per fiets bereikbaar is. De verkeersveiligheid voor fietsverkeer zal door realisatie van de rotonde Ceintuurbaan/Naarderstraat/Havenstraat verbeteren. Verder wordt het vrijliggende fietspad langs de Ceintuurbaan tussen de Tuinstraat en de Havenstraat verlegd naar de westzijde, waardoor geen conflicten ontstaan met in- en uitrijdend verkeer naar de parkeergarage en vrachtverkeer. De Keucheniusstraat wordt ingericht als voetgangersgebied.
Aandachtspunt in de afwikkeling van het langzaam verkeer is de nieuwe oversteek ter hoogte van de Arie de Waalstraat/Tuinstraat. Deze oversteek is noodzakelijk om fietsverkeer over te laten steken naar het nieuwe fietspad aan de westzijde van de Ceintuurbaan. De oversteek dient conform de richtlijnen van Duurzaam Veilig te worden uitgevoerd. Gezien de verkeersintensiteit is een gelijkvloerse oversteek acceptabel. Verder is het kruispunt Nieuwe Bussummerweg/Ceintuurbaan/Engweg aandachtspunt in de structuur voor langzaam verkeer. Op dit kruispunt is een verkeersregelinstallatie (VRI) aanwezig voor overstekende voetgangers. Het functioneren van deze VRI zal in de toekomst worden gemonitord en indien nodig zullen maatregelen worden getroffen. De verkeersafwikkeling voor langzaam verkeer is in voldoende mate gewaarborgd.
Openbaar vervoer
Er is een bushalte aanwezig langs de Naarderstraat op circa 150 tot 200 m van de Keucheniusstraat. Deze bushalte wordt bediend door een buslijn die de locatie 2x per uur per richting verbindt met Blaricum en het treinstation Naarden-Bussum. Aan de oostzijde van het centrum is op circa 800-900 m loopafstand het busstation van Huizen gelegen. Hier vertrekken diverse buslijnen die Huizen verbinden met de regio en de treinstations van Hilversum en Naarden-Bussum. De ontsluiting per openbaar vervoer is goed.
Parkeren
Voor het bepalen van de parkeerbehoefte wordt aangesloten bij landelijke kengetallen welke zijn opgenomen in publicatie 182 (CROW, 2008). Deze landelijke kengetallen kennen bepaalde marges en zijn afhankelijk van de stedelijkheidsgraad van de gemeente en de ligging van het plangebied binnen de kern. Voor Huizen wordt conform het CBS uitgegaan van een matig stedelijk gebied, ligging in het centrum. In deze categorie gelden de in onderstaande tabel opgenomen parkeerkengetallen voor de nieuwe functies (supermarkt/detailhandel en wonen).
Tabel 4.1 Parkeerkengetallen CROW
functie | minimaal | maximaal | per | ||
Supermarkt/detailhandel | 2,5 | 4,0 | 100 m² bvo | ||
Woningen – goedkoop | 1,2 | 1,3 | woning | ||
Woningen – middenduur | 1,3 | 1,5 | woning | ||
Woningen – duur | 1,5 | 1,7 | woning |
De keuze voor de minimale of de maximale parkeerkengetallen hangt samen met allerlei (locatiegebonden) factoren en is ook afhankelijk van de specifieke functie. In het algemeen geldt dat supermarkten een relatief hoog autogebruik kennen waardoor sprake is van een relatief hoge parkeerbehoefte. Daarom wordt voor de nieuw te realiseren supermarkt uitgegaan van het maximale parkeerkengetal op grond van publicatie 182 (CROW 2008) van 4,0 pp/100 m² bvo. De overige detailhandel en supermarktontwikkeling betreft voornamelijk een uitbreiding van het bestaande winkelareaal, waarbij veel dubbelbezoek plaatsvindt met bestaande winkels. Voor deze functies wordt niet aangesloten bij het maximale parkeerkengetal, omdat niet alle bezoekers 'nieuw' zullen zijn, maar reeds bestaande centrumfuncties bezoeken, waardoor de parkeerbehoefte zich in de huidige situatie reeds manifesteert. Wel is het mogelijk dat bezoekers langer in het winkelcentrum blijven, waardoor de parkeerduur toeneemt en er sprake is van een hogere parkeerbehoefte. Daarom zal niet aangesloten worden bij het minimale parkeerkengetal, maar wordt voor de overige winkelfuncties uitgegaan van een gemiddeld parkeerkengetal van 3,0 pp/100 m². Overwegingen daarbij zijn dat:
Geconcludeerd wordt dat de nieuwe detailhandel in eigen parkeerbehoefte moet voorzien, maar dat op basis van bovenstaande aangesloten mag worden bij een gemiddeld parkeerkengetal van 3,0 pp/100 m2.
De te realiseren appartementen zijn relatief klein (max 80 m² bruto vloeroppervlak) en vallen in de categorie middenduur. Hiervoor geldt een parkeerkengetal van minimaal 1,3 tot maximaal 1,5 parkeerplaatsen per woning. Om realisatie van grotere appartementen niet geheel uit te sluiten wordt gekozen voor een gemiddeld parkeerkengetal voor middendure en dure woningen van 1,5 parkeerplaats per woning. Daarmee wordt een balans gezocht tussen de hoeveelheid parkeerplaatsen, het aantal en type woningen en de ligging in het centrum. In tabel 4.2 is de parkeerbalans opgenomen.
Naast het feit dat nieuwe functies worden voorzien, zal ook een deel van de bestaande functies worden geamoveerd. Het gaat dan om het amoveren van 13 woningen, detailhandel, een kwekerij aan de Tuinstraat en bedrijfsruimte aan de Keucheniusstraat. Voor de 13 woningen is uitgegaan van het vervallen van 1,5 parkeerplaats per woning en voor de detailhandel is gerekend met 3,0 pp per 100 m2 bvo. Voor de kwekerij is gerekend met de parkeernormen voor bedrijven, zoals opgenomen in de regels van het bestemmingsplan van 2,0 pp/100 m2 bvo.
Daarnaast vervallen een aantal bestaande parkeerplaatsen. Deze bestaande parkeerplaatsen worden gebruikt door diverse functies die behouden blijven. De parkeerplaatsen zullen daarom in de nieuwe situatie teruggebracht moeten worden. Daarnaast moet het parkeerareaal dat in de bestaande parkeergarages aanwezig is ook na samenvoeging van de parkeergarages behouden blijven.
Op grond van bovenstaande onderbouwing is een parkeerbalans opgesteld, welke is weergegeven in tabel 4.2.
Tabel 4.2 Parkeerbalans
functie | omvang | parkeerkengetal | parkeerbehoefte | totaal | ||||
Supermarkt uitbreiding | 800 m² | 3,0 pp/100 m² bvo | 24,0 pp | |||||
Supermarkt nieuw | 1.500 m² | 4,0 pp/100 m² bvo | 60,0 pp | |||||
Detailhandel nieuw | 8.450 m² | 3,0 pp/100 m² bvo | 253,5 pp | |||||
Appartementen | 7 | 1,5 pp/woning bvo | 10,5 pp | |||||
Parkeerbehoefte nieuwe functies | 348 pp | |||||||
Vervallen bestaande parkeervoorzieningen | 66,0 pp* | |||||||
Bestaande parkeerplaatsen garages | 205,0 pp | |||||||
Compensatie bestaande parkeerplaatsen | 619 pp | |||||||
verdwijnen 13 woningen x 1,5 pp/woning | -20 | |||||||
verdwijnen 300 m2 detailhandel x 3 pp/100 m2 | -9 | |||||||
verdwijnen kwekerij 250 m2 x 2 pp/100 m2 | -5 | |||||||
verdwijnen bedrijfsruimte 300 m2 x 2 pp/100 m2 | -6 | |||||||
Parkeerbehoefte te amoveren functies | -40 | |||||||
Totale parkeerbehoefte | 579 pp | |||||||
Te realiseren parkeerplaatsen | 590 pp** | |||||||
Saldo | +11 |
* Dit aantal is samengesteld uit de volgende te vervallen parkeerplaatsen: vervallen boxen (6), plaatsen bij de boxen (8), parkeerplaatsen Ceintuurbaan (6), langsparkeerplaatsen Keucheniusstraat (11), Kerkstraat (14), achter Vershof (3), verdieping achter Blokker (18)
** 505 parkeerplaatsen in kelder en 85 parkeerplaatsen op dek
Geconcludeerd wordt dat de ontwikkeling volledig in de eigen parkeerbehoefte voorziet. De parkeerbalans resulteert in een overschot van 11 parkeerplaatsen. Naar verwachting zullen geen knelpunten ten aanzien van parkeren optreden.
Verkeersgeneratie en –afwikkeling
Ten behoeve van de verkeersgeneratie en de verkeersafwikkeling van de uitbreiding van het hoofdwinkelcentrum is door Arcadis een verkeersonderzoek uitgevoerd ('Verkeersafwikkeling centrumplan', Arcadis, 24 februari 2011). Hierin is de verkeersgeneratie van de ontwikkeling berekend en is de verkeersafwikkeling op de direct omringende wegenstructuur onderzocht. Tevens is onderzocht wat de effecten zijn op de belangrijkste kruispunten op de omliggende hoofdverkeersstructuur.
Verkeersafwikkeling parkeergarage
De verkeersafwikkeling van en naar de nieuwe parkeergarages is onderzocht. Het onderzoek is uitgevoerd op basis van microsimulatie. Tevens zijn voor de omliggende kruispunten capaciteitsberekeningen uitgevoerd. Uit de berekeningen blijkt dat de verkeersafwikkeling van en naar de parkeergarages gewaarborgd is, waarbij de volgende verkeersmaatregelen genomen dienen te worden:
In de rapportage van Arcadis zijn deze maatregelen doorgerekend voor het drukste uur, waarbij ervan uitgegaan is dat in het drukste uur 75% van het verkeer de parkeergarages in- of uitrijdt. Geconcludeerd wordt dat de verkeersafwikkeling gewaarborgd is.
Omliggende wegenstructuur
De verkeerseffecten op de omliggende wegenstructuur zijn inzichtelijk gemaakt, waarbij met name de kruispunten Engweg/Ceintuurbaan/Nieuwe Bussummerweg en Naarderstraat/Karel Doormanlaan/Crailoseweg zijn onderzocht. Deze kruispunten zijn van belang voor de verkeersafwikkeling van en naar de Ceintuurbaan, omdat het verkeer van en naar het centrum met name via de Ceintuurbaan wordt afgewikkeld. Het kruispunt Karel Doormanlaan/Naarderstraat/Crailoseweg kan geregeld worden met verkeerslichten zoals in de huidige situatie. Deelconflicten (waarbij conflicterende richtingen gelijk groen krijgen) moeten wel worden toegestaan, omdat de cyclustijd anders te hoog wordt. Op lange termijn kan gezocht worden naar maatregelen om de verkeersafwikkeling en de verkeersveiligheid op dit kruispunt te optimaliseren.
Geconcludeerd wordt dat de omliggende wegenstructuur de verkeerstoename als gevolg van de ontwikkeling kan opvangen. Voorwaarde is het realiseren van een rotonde op het kruispunt Havenstraat/Naarderstraat/Ceintuurbaan. Aandachtspunten in de verkeersafwikkeling zijn het kruispunt Ceintuurbaan/Nieuwe Bussummerweg/Engweg (met name voor langzaam verkeer) en het kruispunt Karel Doormanlaan/Naarderstraat/Crailoseweg. Het verkeer kan op deze kruispunten afgewikkeld worden, maar op termijn moet bekeken worden of maatregelen mogelijk zijn om de verkeersafwikkeling en –veiligheid op deze kruispunten te optimaliseren.
Verkeersgegevens
In het kader van het bestemmingsplan worden onderzoeken luchtkwaliteit en geluidshinder uitgevoerd. Hiervoor zijn verkeersgegevens noodzakelijk, met een tijdshorizon van 10 jaar (planperiode). Deze verkeersprognoses worden primair ontleend aan de Verkeers- en Milieukaart (VMK). In de VMK zijn verkeersgegevens voor 2009 en 2020 opgenomen. De VMK vormt het instrument waarmee milieuonderzoeken worden uitgevoerd. Op basis van de verkeersintensiteiten uit de VMK en de verkeersgeneratie van de ontwikkeling worden verkeersprognoses opgesteld voor het prognosejaar 2023. Deze prognoses worden gebruikt voor de milieuonderzoeken. Ondanks het feit dat de VMK tussen 2009 en 2020 uitgaat van een beperkte autonome verkeersgroei, blijkt op basis van verkeerstellingen uit het verleden dat er op het wegennet in Huizen geen sprake is van verkeersgroei. Daarom wordt voor het prognosejaar 2023 uitgegaan van de verkeersgegevens voor 2009, opgehoogd met de toename als gevolg van de ontwikkeling. In onderstaande tabel zijn de historische verkeerstellingen van de Ceintuurbaan en de Naarderstraat weergegeven. Hieruit blijkt dat er sprake is van een stabilisatie van de verkeersintensiteit. Het niet toepassen van een autonoom groeipercentage is daarom gerechtvaardigd. In de rapportage van Arcadis is eveneens geen rekening gehouden met een autonome verkeersgroei.
Tabel 4.3 Historische verkeersgegevens
2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | Verschil gemiddelde 2001-2007 versus 2009 | ||||||||||
Ceintuur-baan telpunt 17 |
9.850 | 8.880 | 8.830 | 9.150 | 7.440 | - | 8.890 | - | 8.610 | -230 mvt/etmaal | |||||||||
Naarder-straat telpunt 18 |
10.770 | 10.000 | 9.590 | 9.840 | 9.540 | 8.810 | 10.340 | - | 9.640 | -201 mvt/etmaal |
In onderstaande tabel zijn de verkeersgegevens weergegeven voor het prognosejaar 2023. Hierbij is rekening gehouden met de verkeersgeneratie van de ontwikkeling, welke op basis van de rapportage van Arcadis is bepaald op circa 3.000 mvt/etmaal en waarbij uitgegaan is van een verkeersverdeling van 30% via de Naarderstraat en 70% via de Ceintuurbaan.
Tabel 4.4 Verkeersgegevens
VMK 2009 zonder ontwikkeling (weekdag) | 2023 zonder ontwikkeling (weekdag) | 2023 incl. ontwikkeling (weekdag) | |||
Ceintuurbaan | |||||
Engweg – Tuinstraat | 7.330 | 7.330 | 9.430 | ||
Tuinstraat – Havenstraat | 8.505 | 8.505 | 10.605 | ||
Naarderstraat | 9.886 | 9.886 | 10.786 | ||
Havenstraat – De Ruyterstraat | |||||
Tuinstraat | 2.702 | 2.702 | 2.702* |
* De verkeersintensiteit op de Tuinstraat zal beperkt toenemen als gevolg van de nieuwe woonfuncties. Anderzijds verdwijnen bestaande functies langs de Tuinstraat en wordt de Keucheniusstraat niet meer op de Tuinstraat aangesloten. Hierdoor zal per saldo sprake zijn van een afname van de verkeersintensiteit. In het kader van een worstcasebenadering wordt dezelfde intensiteit als die zonder de ontwikkeling aangehouden.