direct naar inhoud van 2.3 Gemeentelijk beleid
Plan: Buitenwijken
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0406.BPBUITENWK2012-VG01

2.3 Gemeentelijk beleid

Structuurvisie Huizen 'Haven van 't Gooi' (2011)

Voor het gehele grondgebied van de gemeente heeft de gemeenteraad een structuurvisie vastgesteld: structuurvisie Huizen ‘Haven van ’t Gooi’ van november 2011. De structuurvisie geeft geen geheel nieuwe thema's, visies of ontwikkelingen aan. Temeer niet omdat Huizen geen mogelijkheden meer heeft om uit te breiden en er ook binnen het gebouwde gebied geen grote inbreidingmogelijkheden zijn, anders dan die al in voorbereiding of ontwikkeling zijn. Voor de ruimtelijke structuur van Huizen zijn het Oude Dorp als levendig en historisch hart, de kustzone met de havens als recreatieve trekker en de nog te ontwikkelen verbinding daartussen essentieel. Deze gebieden met hun onderlinge samenhang vormen de dragende structuur voor de ambitie van Huizen om 'een levendig dorp aan het water' te zijn (zie ook de toekomstvisie)

Toekomstvisie Huizen (2007)

In de toekomstvisie, 'een levendig dorp aan het water', ambieert de gemeente Huizen een levendig woon- en leefklimaat met een sfeervol en gezellig dorpscentrum. Er wordt gestreefd naar een veelkleurig dorp, waarin ouderen maar ook jonge mensen en gezinnen zich thuis voelen. Geconstateerd wordt dat de fysieke grenzen van de groei voor Huizen zijn bereikt, ingeklemd tussen bestaande stedelijke gebieden, natuurgebieden en het water. Dit betekent dat de gerichtheid op groei moet plaatsmaken voor consolidatie, een pas op de plaats. Daarnaast zullen vergrijzing en wegtrekken van jongeren effect hebben op de vraag en het aanbod van onderwijs-, sport-, zorg- en welzijnsvoorzieningen. In het onderwijs is de trend al jaren zichtbaar en heeft een groot aantal schoollocaties al een andere bestemming gekregen inclusief kinderopvang.

Binnen het bestemmingsplan wordt de mogelijkheid opengehouden voor het toevoegen van een aantal maatschappelijke voorzieningen om in te kunnen spelen op de mogelijke vraag naar deze voorzieningen.

Groenstructuurplan

Binnen de gemeente Huizen is een groenstructuurplan opgesteld waarbij de volgende hoofddoelstelling is gehanteerd: 'vastlegging groene hoofdstructuur voor behoud, herstel, ontwikkeling en verbetering van de stedelijke groenvoorziening'.


Hierop zijn de volgende afgeleide doelstellingen geformuleerd:

  • visie op inrichting en beheer;
  • basisplan voor uitwerking beheerplannen;
  • uitwerking boomstructuurplan per buurt;
  • uitgifte/verkoop niet structureel groen en/of herbestemming;
  • basisplan voor (groen)renovaties openbare ruimte.


Op basis van deze uitgangspunten/doelstellingen is het groen in de gemeente Huizen in kaart gebracht. Er is een onderverdeling gemaakt in groen op stedelijk-, wijk-, buurt- en blok/woningniveau. Per categorie is het groen onderverdeeld in structureel groen en 'overig' groen.


In het bestemmingsplan is het structurele groen, zoals weergegeven in het Groenstructuurplan, als Groen bestemd.

Welstandsnota (2012)

De woningwet schrijft voor dat een bouwplan moet voldoen aan redelijke eisen van welstand. Plannen worden daarom voorgelegd aan een commissie van onafhankelijke deskundigen, die beziet of het bouwwerk voldoet aan de criteria die de gemeenteraad thans heeft vastgelegd in een Welstandsnota Huizen 2010. Deze welstandsnota is vastgesteld op 17 februari 2011 en in werking getreden op 4 maart 2011.

De gemeente heeft onlangs besloten het welstandstoezicht in Huizen te beperken. Grote delen van Huizen worden nagenoeg welstandsvrij. Alleen daar waar dit voor het aanzien van de gemeente van belang is, zou moeten worden voldaan aan vooraf gestelde welstandscriteria. Daarom is er een nieuwe welstandsnota opgesteld waarin dit wordt uitgewerkt. De inspraakprocedure over de nieuwe welstandnota Huizen 2012 is achter de rug.

afbeelding "i_NL.IMRO.0406.BPBUITENWK2012-VG01_0002.png"

Figuur 2.1: Welstandsniveau's Huizen 2012

Bij de aanvraag voor een omgevingsvergunning wordt onder andere getoetst aan het welstandsbeleid. Plannen worden voorgelegd aan een commissie van onafhankelijke deskundigen, die beziet of het bouwwerk voldoet aan de criteria die de gemeenteraad heeft opgesteld in de Welstandsnota 2012 Huizen. Voor het plangebied geldt een nagenoeg welstandsvrij en bijzonder (2a en 2b) welstandsbeleid (zie ook figuur 2.1).

Vanwege het consoliderende karakter van dit bestemmingsplan wordt er niet expliciet rekening gehouden met de welstandsnota. Toetsing vindt plaats via de welstandstoets.

Klimaatbeleid

De gemeente Huizen voert een actief klimaatbeleid. Om die reden worden ruimtelijke ontwikkelingen beoordeeld op energieaspecten. Hierbij hanteert de gemeente Huizen een voorkeursvolgorde bij het beoordelen van bouwplannen, die met privaatrechtelijke medewerking van de gemeente worden ontwikkeld. Wat betreft het niveau van de ruimtelijke ordening luidt de volgorde als volgt:

  • 1. het verminderen van de vraag naar energie; hierbij moet worden gedacht aan compact bouwen, zon-gerichte verkaveling en zon-gericht bouwen;
  • 2. gebruik van duurzame energiebronnen; ruimtelijke consequenties zijn hier bijvoorbeeld de benodigde oriëntatie en hellingshoeken van daken in verband met plaatsing van PV-panelen en zonneboilers;
  • 3. het inzetten van energie-efficiënte technieken; ruimtelijke consequenties zijn hier bijvoorbeeld benodigde bodemopslagcapaciteit bij warmte-koudeopslag.


Vanwege het consoliderende karakter van dit bestemmingsplan wordt er niet expliciet rekening gehouden met het klimaatbeleid. Toetsing vindt plaats aan de hand van concrete bouwplannen.

Natuurwaardenkaart

De gemeente Huizen voert ter bescherming van haar natuurgebied actief beleid. Hiervoor heeft de gemeente een natuurwaardenkaart opgesteld met als doel inzicht te geven in de verspreiding van aanwezige beschermde soorten en waardevolle gebieden binnen de gemeente Huizen. Deze rapportage is gericht op soorten die mogelijk effecten ondervinden van het beheer van groenvoorzieningen en ruimtelijke ontwikkelingen. De natuurwaardenkaart geeft gebieden weer die bij wet beschermd zijn of een bijzondere status hebben, waardevolle gebieden en verspreidingsgegevens van soorten die vanuit de Flora- en faunawet beschermd zijn.