Plan: | Van Riebeeck/Bonairelaan |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0402.17bp00riebbon-oh01 |
Het plan moet voorzien in het realiseren én behouden van een duurzame bodemkwaliteit. Bodem die schoon is, moet schoon blijven en er moet op een juiste manier worden omgegaan met de aanwezige verontreinigingen. In geval van gebieden met verontreiniging dient de chemische bodemkwaliteit en het gebruik op elkaar afgestemd te worden. De bodem hoeft daarvoor niet in alle gevallen te worden schoongemaakt, maar wordt dan alleen geschikt gemaakt voor de huidige of toekomstige functie.
Wanneer er op een willekeurige locatie binnen het plangebied (her)ontwikkeling gaat plaatsvinden, dient er onderzoek gedaan te worden naar de kwaliteit van de bodem van de betreffende locatie. Hierbij dienen de op dat moment geldende landelijke normen te worden gehanteerd. Deze normen waarborgen onder andere dat bij (her)ontwikkeling op een locatie altijd de provincie en de gemeente worden geraadpleegd voor bodeminformatie. Omdat de gemeente heeft besloten geen nieuwe bodemkwaliteitskaart op te stellen zal de actuele bodemkwaliteit in de meeste gevallen bepaald moeten worden door het uitvoeren van een (verkennend) bodemonderzoek.
Daarnaast geldt dat vrijwel alle riolen in Hilversum (met uitzondering van de riolen in de wijk Kerkelanden en de Hilversumse Meent) boven het grondwater liggen. Dit heeft tot gevolg dat uit eventuele lekke riolen rioolwater uittreedt en verontreiniging van de bodem en grondwater kan veroorzaken. Deze lekke riolen worden met voorrang vervangen.
Het bestemmingsplan heeft een consoliderend karakter. Binnen het bestemmingsplan zullen enkel kleine ontwikkelingen/reconstructies plaatsvinden. Denk hierbij aan het (her)bouwen van een bebouwing binnen de bestaande bouwvlakken of het bouwen van een erker. Het verhard oppervlak neemt dan ook niet structureel toe en het watersysteem zal ook niet veranderen. Wel dient bij lokale ontwikkelingen/reconstructies rekening gehouden te worden met de beleidslijnen ten aanzien van omgang met (hemel)water. Gezien de relatief lage grondwaterstanden is dit gebied kansrijk voor het infiltreren van regenwater, maar ook voor ondergronds bouwen.
Het plangebied is gelegen binnen het werkgebied van het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vechtstreek (AGV). De taak van het hoogheemraadschap is om te zorgen voor een veilig en gezond watersysteem. Conform de Waterwet gaat het daarbij om drie hoofddoelstellingen:
Om deze doelen te kunnen realiseren beschikken de hoogheemraadschappen over een eigen verordening, de Keur. De Keur kent 'verboden' en 'geboden' voor de manier van inrichten, gebruik en onderhoud van waterkeringen, oevers en wateren. Voor een deel van de verboden activiteiten uit de Keur kan onder voorwaarden vergunning worden verleend. Het bestuur van AGV beoordeelt de vergunningsaanvraag en bepaalt de voorwaarden met behulp van de beleidsregels Keurvergunningen.
De Riebeeckvijver maakt onderdeel uit van het watersysteem Hilversum-Oost. Op dit moment werken de gemeente Hilversum en AGV aan een inrichtingsplan voor het watersysteem Hilversum-Oost voor verbetering van het peilbeheer door extra afvoermogelijkheden vijverwater en verbetering van de waterkwaliteit.
Met het weer in gebruik nemen van het gemaal bij de Riebeeckvijver wordt het mogelijk om ook op het moment dat het waterpeil in de vijvers Anna's Hoeve hoger is dan het streefpeil van de Riebeeckvijver water vanuit de Riebeeckvijver en de Laapersvijver af te voeren naar de Anna's Hoeve. Bij zeer extreme aanvoer van hemelwater wordt., op het moment dat de bergingscapaciteit van de vijvers Anna's Hoeve bereikt is, een extra afvoerroute gebruikt vanaf de Laapersvijvers naar de nieuw aan te leggen infiltratievelden ten zuiden van Hilversum (plan Huydecoper). Deze infiltratievelden moeten ten tijde van het opstellen van dit bestemmingsplan nog worden aangelegd als onderdeel van het nog af te ronden waterinrichtingsplan Hilversum-oost. Aanleiding voordit waterinrichtingsplan is het afkoppelen van de Laarder Wasmeren van het watersysteem. De geplande infiltratievelden dienen in het zuidoosten van Hilversum dienen ter vervanging van de bergings- en infiltratiefunctie van de Laarder Wasmeren.
Onderdeel van het inrichtingsplan watersysteem Hilversum-Oost is het op peil houden van de Riebeeckvijver (en daarmee ook de Laapersvijver) met het vrijkomende spoelwater uit de drinkwaterwinning Laren. Door de aanvoer van dit relatief zeer schone water wordt de waterkwaliteit in de vijvers verbeterd. Daarnaast is de Van Riebeeckvijver aangemerkt als blusvijver.
Voor het gescheiden gerioleerd gebied is het voornemen dat verkeerde aansluitingen worden aangepakt. Voor het gescheiden gerioleerd gebied is eveneens het voornemen om regenwater, bij herontwikkelingen zo veel mogelijk te infiltreren. Het te infiltreren water mag uiteraard niet verontreinigd zijn (moet voldoen aan de streefwaarden van de wet Bodembescherming).
Onderzoek wijst uit dat afkoppelen en op eigen perceel infiltreren van regenwater kan leiden tot bodem-en grondwaterverontreinigingen, omdat afstromend regenwater niet altijd schoon is. Daarom wil de gemeente hier in de toekomst genuanceerder mee omgaan.
Voorwaarden bij infiltratie zijn het aanleggen van lokale zuiveringsvoorzieningen (wadi's, helofyten, bezinkvoorzieningen, e.d.), het tegengaan van uitlogende (bouw)materialen en het vermijden van chemische onkruidbestrijdingsmiddelen.
Specifiek voor het zuidoostelijke deel van het plangebied, het West-Indiekwartier, geldt dat relatief ondiepe grondwaterstanden aanwezig zijn. De verwachting is dat door reductie van grondwaterwinningen en toename van neerslag het grondwaterniveau een stijgende lijn kan gaan vertonen. Hiermee dient rekening gehouden te worden bij ontwikkelingen in het gebied.
Als gevolg van deze relatief hoge grondwaterstanden hebben meerdere woningen drainagesystemen om grondwateroverlast te voorkomen. De afvoermogelijkheid van drainagewater naar het hemelwaterriool moet voor deze wijk gewaarborgd worden. Bij aanpassingen in het watersysteem dient hiermee rekening gehouden te worden.
Daarnaast moet hier vanwege deze ondiepe grondwaterstanden extra aandacht besteed worden bij het lokaal infiltreren. Extra infiltratie van hemelwater kan hier namelijk leiden tot toenemende wateroverlast.
Het afkoppelbeleid wordt in samenwerking met Provincie en Hoogheemraadschap in het kader van het Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP periode 2009-2014) aangepast aan deze nieuwe inzichten. Voor de toekomstige invulling van het afkoppelbeleid wordt verwezen naar het GRP.
Voor het opstellen van dit bestemmingsplan heeft afstemming plaatsgevonden met het Waternet, als vertegenwoordiging van het Hoogheemraadschap Amstel Gooi en Vecht. Tijdens een startoverleg d.d. 10 februari 2010 zijn een aantal afspraken gemaakt ten aanzien van de toelichting en de bestemmingsmethodiek van wateraspecten. Ten behoeve van specifieke informatie voor dit bestemmingsplangebied heeft aanvullend mailcontact plaats gevonden.
Daarnaast is het voorontwerpbestemmingsplan Van Riebeeck/Bonairelaan aangeboden aan Waternet in het kader van het vooroverleg. Op 15 november 2011 is een reactie ontvangen van Waternet. Deze reactie is opgenomen in de inspraaknota en het bestemmingsplan is naar aanleiding van de opmerkingen aangepast.