Plan: | Bestemmingsplan Laapersboog |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0402.15bp01laapersboog-oh01 |
Met inwerkingtreding van de Wet ruimtelijk ordening beschikt de gemeente over meer mogelijkheden voor kostenverhaal op particuliere ontwikkelaars in een plangebied. Zijn de kosten van de ontwikkeling niet op een andere manier verzekerd (bijvoorbeeld door het sluiten van overeenkomsten met grondeigenaren over de kosten van de ontwikkeling) dan kan de gemeente een exploitatieplan vaststellen, waarin die kosten worden benoemd. Het exploitatieplan loopt mee met de procedure van het bestemmingsplan.
Daarmee wordt een exploitatieplan mede een toetsingsgrond bij omgevingsvergunningen. De gemeenteraad kan evenwel bij vaststelling van het bestemmingsplan besluiten om géén exploitatieplan vast te stellen. Dat kan de raad alleen doen, indien de kosten dus op een andere wijze is verzekerd en er verder geen extra eisen aan locaties hoeven te worden gesteld.
Kostenverhaal Laapersboog
De Wet ruimtelijke ordening (Wro) schrijft voor dat de raad bij ontwikkelingen een exploitatieplan dient vast te stellen. Een exploitatieplan zorgt er voor dat gemeentelijke kosten van een ontwikkeling worden verhaald op de eigenaren van de te ontwikkelen gronden. Het vaststellen van een dergelijk plan is niet nodig en ook niet verplicht als die kosten op een andere manier kunnen worden verrekend, bijvoorbeeld via het sluiten van een (anterieure) overeenkomst (met de ontwikkelende partij). Het vaststellen van een exploitatieplan is ook niet verplicht, als de kosten beperkt zijn en minder dan of gelijke zijn aan de kosten van het maken van een exploitatieplan of als deze kunnen worden gedekt via de leges (als de gemeente alleen de procedures die nodig zijn op grond van de Wro uitvoert).
Ten aanzien van dit bestemmingsplan
In dit geval is in de Investeringsplanning (programma 16.1) voor de inrichting van de openbare ruimte Laapersveld, een bedrag gereserveerd. De brief I / 1101541 is ter inzage gelegd. Het ingenieursbureau heeft een kostenraming gemaakt op basis van het Definitief Ontwerp. Deze raming blijft binnen het beschikbare krediet. De raming is vertrouwelijk ter inzage gelegd.
Op basis van het Stedebouwkundig Programma van Eisen (SPvE) is een grondexploitatie opgesteld. In de raadsvergadering d.d. 25 februari 2009 zijn het SPvE en de grondexploitatie Laapersveld vastgesteld. De grondexploitatie heeft een positief resultaat. In de grondexploitatie zijn plankosten opgenomen. Dit betreft zowel externe als interne kosten. Voor interne kosten zijn de standaard percentages van 12% beheerskosten en 10% VAT kosten opgenomen als percentage van de totale kosten bouw- en woonrijpmaken. In de grondexploitatie zijn deze kosten nader gedetailleerd.
De gemeente is grondeigenaar van de gronden binnen het plangebied. Dit betekent dat de gemeente, door zelf de grond uit te geven, er zeker van is dat de kosten die gemaakt worden ook worden terugverdiend. Hiermee is het kostenverhaal anderszins verzekerd is en om die reden hoeft geen exploitatieplan vastgesteld te worden. De economische uitvoerbaarheid is niet in het geding.