direct naar inhoud van 3.4 Groen, blauw en natuur
Plan: Bestemmingsplan Laapersboog
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0402.15bp01laapersboog-oh01

3.4 Groen, blauw en natuur

3.4.1 Groen

Het plangebied is gelegen in een stedelijke gebied en bestaat grotendeels uit verhard en bebouwd terrein.

Ten noorden van het plangebied ligt het Laaperspark. Het park heeft hoofdzakelijk een recreatieve functie, waaronder een grote vijverpartij (bergingsvijver).

De particuliere tuinen langs de Utrechtseweg grenzen direct aan de achterliggende natuurterreinen van het Goois Natuurreservaat. Aangenomen kan worden dat er veel uitwisseling plaats vindt van flora en fauna tussen de natuurterreinen en de particuliere tuinen. De tuinen vormen een natuurlijke overgangszone tussen de bebouwing van Hilversum en de omliggende natuurgebieden.

Tussen de spoorlijn en de bebouwing bevindt zich een groenstrook (voorheen lagen hier volkstuintjes), waar een wandel- en fietspad is gelegen dat een verbinding vormt tussen de Soestdijkerstraatweg en de Laapersheide. Dit natuurgebied is klein maar een verrassend mooi en rustig heideveld met pijpenstrootje en vliegdennen. Het ligt tamelijk geïsoleerd en ingeklemd tussen de A27, de spoorlijn en het kantorenpark Arena aan de Diependaalselaan. Door de aanleg van faunatunnels vormt het een steeds belangrijker rol als ‘groene stapsteen’ voor fauna en flora ten zuiden van Hilversum.

Plangebied Laapersboog

Het plangebied grenst aan het extensief bebouwde villagebied. Het oorspronkelijke villakarakter is geheel verdwenen. De maten van de gebouwen zijn sterk vergroot ten koste van de verhouding tot de onbebouwde ruimte. De onbebouwde ruimte is voor een groot deel ingevuld met parkeerplaatsen. Dit ten koste van het groene karakter. Er is weinig eenheid in de inrichting van de onbebouwde ruimte.

3.4.2 Blauw

Ten noorden van het plangebied ligt, in het Laaperspark, een vijverpartij .Deze vijverpartij is ontworpen door W.M. Dudok in een onregelmatige, doch bijna symmetrische vorm met twee smallere uiteinden aan de noordzijde en een grote uitwaartse buiging aan de zuidoostzijde. De aangelegde vijverpartij is voorzien van twee kunstmatige eilandjes met beplanting en van zacht glooiende, met gras begroeide oevers en palissade-beschoeiing. Bij het noordoostelijk uiteinde en onderaan de heuvel aan de oostzijde en aan het noordwestelijk uiteinde aansluitend aan het pompgemaalgebouw is een grondduiker gesitueerd.

Plangebied Laapersboog

In het plangebied zelf komt geen oppervlaktewater voor.

3.4.3 Natuur

Ecologische structuur

Het plangebied bevindt zich buiten de begrenzing van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). De EHS kent geen externe werking. In dit kader treden dan ook geen negatieve effecten op en hoeven geen verdere procedures in gang te worden gezet.

Gebiedsbescherming

Binnen de beïnvloedsfeer van het plangebied bevinden zich geen Natura 2000-gebieden. Het plangebied bevindt zich niet binnen de begrenzing van één van de Beschermde Natuurmonumenten. Het plangebied bevindt zich op een minimale afstand van 0,5 á 1 km van een Beschermd Natuurmonument.

De voorgenomen ontwikkeling heeft geen effecten van verdroging/vernatting tot gevolg en levert door behoud van functie ook geen extra verstoring op het Beschermde Natuurmonument op. De voorgenomen ontwikkeling heeft geen negatieve effecten op de instandhouding van de Beschermde Natuurmonumenten.

Soortbescherming

In het plangebied komen vijf soorten vleermuizen voor, namelijk de rosse vleermuis, de laatvlieger, de gewone dwergvleermuis, de ruige dwergvleermuis en de watervleermuis. Met vrij grote zekerheid hebben geen van de vleermuizen een vaste verblijfplaats binnen het plangebied Laapersboog.