direct naar inhoud van 5.1 Ruimtelijke structuur
Plan: Bosdrift 2013
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0402.14bp00bosdrift-va01

5.1 Ruimtelijke structuur

5.1.1 Stedenbouwkundige structuur

Algemeen

Het voorliggende bestemmingsplan is consoliderend van aard. Gelet hierop zal de huidig aanwezige ruimtelijke structuur niet wijzigen. In de komende planperiode blijven de in het plangebied gelegen woongebieden in hun huidige vorm in stand. De structuur van het plangebied is beschreven in paragraaf 3.1.

In de vigerende bestemmingsplannen (met uizondering van De Egelantier) is sprake van een Beschrijving in Hoofdlijnen. Deze is conform de Wro in de huidige vorm niet meer mogelijk. De volgende zaken uit de Beschrijving in Hoofdlijnen zijn overgenomen in de regels van onderhavig bestemmingsplan:

  • 1. vastleggen van de bebouwde en onbebouwde ruimte door middel van gebruikmaking van bouwvlakken en de bestemmingen Tuin, Verkeer en Groen;
  • 2. de afstand tussen hoofdgebouwen vastleggen door middel van gebruikmaking van bouwvlakken: bij de zuidelijk gelegen woonpercelen is hiervoor een afstandsmaat van 10 meter tot de zijdelingse perceelsgrens opgenomen;

Deze twee onderdelen komen terug in de wijze van bestemmen in alle onderstaande bestemmingen.

Randvoorwaarden

Het voorliggende bestemmingsplan is consoliderend van aard, ook qua gebruiks- en bouwmogelijkheden. De bouw- en gebruiksmogelijkheden zijn gelijk gehouden als in de vigerende bestemmingsplannen.

Gezien de verschillende regelingen uit de vigerende regimes is het van belang, dat in dit plan een eenduidige richting is gekozen voor de diverse regelingen. Belangrijk is, dat de bestaande planologische rechten blijven behouden.

Voor de woongebieden is in afwijking op de vigerende bestemmingsplannen gewerkt met bouwvlakken. De hoofdbebouwing is vastgelegd in bouwvlakken, waarbij voor aaneengebouwde woningen de bouwdiepte 10 meter is, voor twee-aaneengebouwde woningen 12 meter en voor vrijstaande woningen 15 meter. Dit is volgens de standaard die in geheel Hilversum wordt gehanteerd, waarbij bestaande bouwmogelijkheden niet worden aangetast, i.c. daar waar bestaande rechten afwijken van de standaardsystematiek zijn de bestaande rechten overgenomen. Verder is op het gehele woongebied de systematiek van het vergunningvrije bouwen rechtstreeks doorvertaald naar zowel de bestemmingslegging als de bestemmingsregels.

Het bestemmingsplan regelt met de bestemmingen het gebruik van de gronden voor het betreffende gebied. Bouwgrenzen, bouwhoogtes, goothoogtes, nokrichtingen en bebouwingspercentages zijn bebouwingsbepalingen die in het bestemmingsplan opgenomen kunnen worden.