direct naar inhoud van 5.1 Ruimtelijk structuur
Plan: Binnenstad 2013
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0402.11bp00binnenstad-va01

5.1 Ruimtelijk structuur

Algemeen

Het onderhavig bestemmingsplan heeft een grotendeels consoliderend karakter. Hierbij zijn de bestaande planologische mogelijkheden, zoals de vigerende planologische regelingen en verleende vrijstellingen of ontheffingen, als uitgangspunt gehanteerd. De ontwikkelmogelijkheden binnen dit bestemmingsplan beperken zich op hoofdlijnen tot vijf locaties. Deze locaties hebben een uitwerkingsplicht of een wijzigingsbevoegheid waarmee er ontwikkelingen mogelijk zijn die nog niet zijn benut. Deze locaties betreffen:

    • 1. Kerkbrink, deel achterterrein voormalig postkantoor
    • 2. Noordse Bosje
    • 3. Prins Bernhardstraat - Schapenkamp, Aloysiusterrein
    • 4. hoek Schapenkamp - Leeuwenstraat
    • 5. Kapelstraat - Langestraat

5.1.1 Stedenbouwkundige structuur

Onderstaand wordt de stedenbouwkundige structuur van de verschillende deellocaties nader beschreven. De locaties zijn in figuur 10 zijn aangeduid.

afbeelding "i_NL.IMRO.0402.11bp00binnenstad-va01_0015.png"

Figuur 10: Stedenbouwkundige karakteristieken

Het 'Stadshart' (gebied 1)

De typologie is over het algemeen die van winkel-woonpanden, die in bouwhoogten variƫren van twee tot drie bouwlagen, met verschillende kapvormen. Dit deelgebied vormt ondanks enkele dissonanten een harmonieus en samenhangend geheel, met panden in verschillende bouwstijlen. De hoekpanden en de panden ter plaatse van brinken zijn veelal verbijzonderd (in architectuur, schaal of hoogte). De begane grond van de winkelpanden vormt in veel gevallen geen eenheid meer met het pand, zodat in de winkelstraten eerder sprake is van een horizontaal doorlopende winkelplint met daarboven de afzonderlijke panden. Bijzondere gebouwen in het Stadshart zijn het Oude Raadhuis en de Oude Kerk en de nieuwe bebouwing van de Gooische Brink. Aan de Kerkbrink staat de kenmerkende Gooise combinatie van een brink met het oude raadhuis (museum) en de kerk.

Het 'Dorp' (gebied 2)

In de twee deelgebieden 'Het Dorp' is de oude dorpsbebouwing terug te vinden. Het zijn twee kleine gebieden, rond de Biersteeg en bij de Laanstraat - Kruissteeg - Langestraat, die als eilanden in de binnenstad liggen. In de omgeving van de Laanstraat bevindt zich nieuwbouw in de vorm van herbouwde dorpspanden, met kleine voortuintjes. Dit 'Historisch Buurtje' is autoluw en er zijn geen parkeerplaatsen op eigen terrein.

Het 'Veranderende Dorp' (gebied 3)

Met name in deze deelgebieden is het veranderingsproces van de binnenstad uit de aanwezige diversiteit aan bebouwing afleesbaar. Zo bevinden zich in dit gebied nog fragmenten van de oude dorpsbebouwing (Veerstraat-zuidzijde, Langestraat), kleine complexen uit het begin van de 20e eeuw (Bussumerstraat, Veerstraat-noord, Spoorstraat), 30-er jaren complexen (brink Veerstraat - Herenstraat), grootschalige nieuwbouw (Veerstraat - Fabrikeursstraat, Brinkweg-zuid) en recente nieuwbouwcomplexen met een beperkte schaalvergroting in de Bussumerstraat, Kampstraat - Spoorstraat en Naarderstraat - Diepeweg. In deze gebieden is hier en daar sprake van enige functiemenging. De dichtheid varieert. De panden zijn vrijstaand of vormen korte rijtjes of complexen. Ze zijn met de voorgevel gericht op de belangrijkste openbare ruimte.

De 'Stad' (gebied 4)

De zone Stad is het deel van de binnenstad dat wordt gekenmerkt door een hoge dynamiek met veel grootschalige ingrepen vanuit de jaren '70 en '80 uit de vorige eeuw (Schapenkamp, voormalig UWV pand, Silverpoint, wooncomplexen Anthonius Brouwerstraat en omgeving). Op de hoek Schapenkamp - Stationsstraat zijn ontwikkelingsmogelijkheden voor een Stationstoren (het hoogste gebouw in de binnenstad op de kerktorens na) ter accentuering van het totale stationsgebied. Vanaf de Schapenkamp blijven de langgerekte stationsgebouwen zichtbaar tussen de losse objecten door. Het beeld is dat van 'spelers' (de losse verticaal vormgegeven gebouwen) voor een 'decor' (de meer horizontaal gelede gebouwen langs het spoor).

Aanloopgebieden (gebied 5)

In het bestemmingsplangebied bevindt zich aan de rand van de binnenstad een aantal overgangsgebieden. Dit zijn de winkel-aanloopgebieden in de Koninginneweg, de Emmastraat en de Vaartweg - Havenstraat.

Ten aanzien van de drie winkel-aanloopgebieden wordt gestreefd naar het handhaven van de bestaande bebouwingskarakteristieken. In de Koninginneweg en in de Emmastraat-zuidzijde betekent dit het handhaven van de complexgewijze bebouwing en in de Emmastraat noordzijde het handhaven van de vrijstaande bebouwing met ruime voortuinen. In de Vaartweg - Havenstraat is het beleid gericht op het handhaven van de bestaande pandsgewijze bebouwing.

In het gebied Koninginneweg-noord, Naarderstraat-noord, Honingstraat, Schoolstraat wordt ernaar gestreefd om de karakteristiek van de bestaande afwisseling van vrijstaande gebouwen, vrijstaande en geschakelde woningen te handhaven. De O.L.V. Kerk aan de Koninginneweg wordt als monument en beeldbepalend pand met zijn omringende tuin gehandhaafd. Uitbreiding van bebouwing is hier niet gewenst.

Uitloper noordelijk villagebied (gebied 6)

Ten aanzien van het aan de noordzijde van de binnenstad gelegen uitloper van het noordelijk villagebied langs het Melkpad en de Minister Hartsenlaan wordt gestreefd naar het in stand houden van de karakteristiek van het villagebied met bebouwing die bestaat uit vrijstaande villabebouwing in het groen. In het plangebied is overigens alleen het perceel van Van Vuure onderdeel van dit aanduidingsgebied. Teneinde het groene en open karakter van het gebied te waarborgen zijn aan parkeren op het voorterrein regels gesteld.

Eisen van welstand

In een bestemmingsplan wordt de bestemming aan de grond gegeven met de daarbij behorende bebouwings- en gebruiksmogelijkheden. Welstandscriteria behoren daarom niet via het bestemmingsplan, maar via aanpassing van de welstandsnota gewijzigd te worden.

Randvoorwaarden

Het bestemmingsplan regelt de bestemmingen en het gebruik van de gronden voor het betreffende gebied. Bouwgrenzen, bouwhoogtes, goothoogtes en bebouwingspercentages zijn bebouwingsbepalingen die in het bestemmingsplan opgenomen kunnen worden.