Plan: | Bestemmingsplan Noord |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0402.06bp00noord-oh01 |
In het plangebied zijn verschillende nieuwbouw en herstructureringslocaties, toekomstige herontwikkelingslocaties en onderzoeksgebieden aangewezen (zie figuur 15). In deze pragraaf worden de nieuwbouw en herstructureringslocaties beschreven. De toekomstige herontwikkelingslocaties en de onderzoeksgebieden fase 2 en 3 zijn buiten dit bestemmingsplan gehouden. Of en in welke mate deze locaties zullen worden herontwikkeld is nog onvoldoende duidelijk, zodat er geen rekening mee kan worden gehouden. Deze locaties worden niet binnen de loopduur van dit bestemmingsplan ontwikkeld.
Figuur 15: Bouwprojecten plangebied bestemmingsplan ´Noord´
Het projectgebied W.C. Bradelaan is gelegen tussen de W.C. Bradelaan en de Van den Wall Bakelaan. Op de plek van een voormalige schoolgebouw worden 18 grondgebonden woningen gerealiseerd. De woningen beslaan 3 verdiepingen waarvan de bovenste twee verdiepingen zich in de kap bevinden. Elke woning heeft 1 parkeerplaats. Alle vier de hoekwoningen hebben 1 extra parkeerplaats (dus totaal 4 extra). Daarnaast worden op de kopse kant, zijde W.C. Bradelaan, 10 openbare parkeerplaatsen gerealiseerd.
Ten behoeve van deze ontwikkeling hebben burgemeester en wethouders van Hilversum op 27 mei 2009 vrijstelling verleend op grond van artikel 19, lid 2 WRO van het bestemmingsplan 'Noord' voor het realiseren van 18 woningen W.C. Bradelaan te Hilversum. Deze vrijstelling is vertaald in dit bestemmingsplan.
De besluitvorming voor het projectgebied Lieven de Key vindt plaats op basis van de vrijstellingsprocedure artikel 19 WRO. De vrijstellingsprocedure en bijbehorend bouwplan zijn nog in ontwikkeling en daarmee niet afgerond. Het projectgebied Lieven de Key is niet opgenomen in dit bestemmingsplan.
Locatie Vierkerkenhuis
Onder het motto `zelfstandig wonen zolang het kan, zorg wanneer het nodig is` wordt het wonen in het Vierkerkenhuis geschikt gemaakt voor iedereen. Voor de bestaande woningen wordt een renovatieplan gemaakt waarbij bijvoorbeeld gekeken wordt naar de mogelijkheden om het bestaande comfort van de bestaande woningen te verbeteren, of de woningen geschikt te maken voor zorgdiensten. Waarschijnlijk zullen de woningen worden omgebouwd tot groepswoningen voor dementerende ouderen.
Op de locatie zal verder een centrum woondienstenzone komen, met daarin:
Locatie Wijkcentrum
Op de plek waar het wijkcentrum Noord stond, wordt een combinatieschool gebouwd. Hierin krijgen de Titus Brandsmaschool, dr. ir. C. Lelyschool én de Petrus Dathenusschool elk hun eigen plek.
De locatie is gelegen tussen de Stroeslaan, de De Kupstraat, de Verschurestraat en de Ten Boomstraat. De Petrus Dathenusschool en de Titus Brandsmaschool worden verplaatst naar een nieuw schoolgebouw naast het Vierkerkenhuis. Hierdoor komt de locatie Ten Boomstraat/Verrijzeniskerk vrij voor nieuwbouw.
Het programma bestaat globaal uit grondgebondenwoningen in de huur- en koopsector en gestapelde woningen in de huursector. De grondgebonden koopwoningen zijn gesitueerd langs de Verschurestraat, Ten Boomstraat en de verlengde Wirixstraat (nieuw aan te leggen) en bedragen twee bouwlagen met kap. Ter beëindiging van de Laan 1940-1945, op de plek waar de Verrijziniskerk staat, komt een markant gebouw met een maximale bouwhoogte van 24 meter. De openbare ruimte zal heringericht worden. Het speelveld Ten Boomstraat wordt verplaatst naar de Verschurestraat / De Kupstraat. Het parkeren wordt volledig binnen het projectgebied opgelost.
Het programma voor de voormalige winkelconcentratie Leemkuilen bestaat uit grondgebonden woningen bestaande uit 3 bouwlagen. Tussen de twee rijen woningen wordt een plein / plantsoen aangelegd met een speelgelegenheid als een nieuw hart van de buurt. De huidige parkeerplaatsen zullen worden verplaatst naar de locatie van het huidige speelterreintje op de hoek Hertog Albrechtstraat / Van Nijenrodestraat. De rooilijnen van de voorgevels blijven hetzelfde georiënteerd als in de huidige situatie, waarbij de minimale afstand tussen de gevels 20 meter blijft, symmetrisch t.o.v. het hart van het plein. Het parkeren t.b.v. de nieuwbouw dient op eigen terrein te worden opgelost (na aftrek beschikbare capaciteit uit huidige situatie). De meest geschikte plek hiervoor bevind zich achter de woningen.
Het plan voor deze locatie bestaat uit vervangende nieuwbouw van appartementen. De appartementengebouwen zullen vrijwel dezelfde contouren krijgen als de bestaande bebouwing. Inmiddels loopt de fasering van dit bouwplan gelijk op met het middendeel Jacob van Campenlaan (zie §5.2.8). In de plannen wordt uitgegaan van gebouwen van 3 bouwlagen met verdiept parkeren en een kap.
Het programma voor deze locatie bestaat uit vervangende nieuwbouw van appartementen. Het bouwplan voorziet in het oprichten van 99 appartementen, 20 eengezinswoningen en een praktijkruimte. De bestaande bebouwing zal gesloopt worden om plaats te maken voor de nieuwbouw. Onder het toekomstige bouwwerk aan de Erfgooiersstraat komt een parkeergarage. De entrees van de parkeergarage liggen aan de Jacob van Campenlaan en Stalpaertstraat. Het parkeren wordt op eigen terrein opgelost (na aftrek van de beschikbare capaciteit in het openbaar gebied uit de huidige situatie).
Ten behoeve van deze ontwikkeling hebben burgemeester en wethouders van Hilversum op 21 april 2009 vrijstelling verleend op grond van artikel 19, lid 2 WRO. Deze vrijstelling is vertaald in dit bestemmingsplan.
Het programma voor deze locatie bestaat uit vervangende nieuwbouw van appartementen. Het uitgangspunt hierbij is dat er maximaal 4 bouwlagen hoog wordt gebouwd met eventueel verdiept parkeren en een kap. Hierbij wordt de bestaande voetgangers en fietsers doorgang naar Leemkuilen gehandhaafd. De maximale gevellengte per nieuwbouwblok mag maximaal 50 meter bedragen.
Ook hier aandacht voor symmetrie ten opzichte van de bestaande bebouwing aan de overzijde Jacob van Campenlaan. In de voorgevel dient een verticale geleding te worden aangebracht. De galerijontsluiting dient inpandig aan de achterzijde te geschieden. Het parkeren dient op eigen terrein te worden opgelost (na aftrek van de beschikbare capaciteit in het openbaar gebied uit de huidige situatie).
Het projectgebied Salmstraat / Abdij van Eltenplantsoen is buiten het bestemmingsplan Noord gelaten omdat het projectgebied niet binnen de loopduur van dit bestemmingsplan zal worden uitgevoerd.
Het projectgebied De Kupstraat is buiten het bestemmingsplan Noord gelaten omdat het projectgebied niet binnen de loopduur van dit bestemmingsplan zal worden uitgevoerd.