Plan: | Bestemmingsplan Noord |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0402.06bp00noord-oh01 |
De gemeente Hilversum is in samenwerking met de woningcorporaties (Alliantie Gooi en Vechtstreek, Dudok Wonen en Het Gooi en Omstreken), welzijnsinstellingen (SIS/VERSA) en zorginstellingen (De Basis/HilverZorg en de Thuiszorg Gooi& Vechtstreek) het Project Noord gestart. In dit project gaat het om het aanbrengen van verbeteringen in de wijk Noord, met als doel de wijk ook in de komende jaren een prettige woonwijk te laten blijven. De gemeente en de andere samenwerkende partijen hebben plannen om in de wijk te investeren in gebouwen, de leefomgeving en de voorzieningen op sociaal-cultureel terrein. Dit geheel wordt stedelijke vernieuwing genoemd, of ook wel ISV (Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing).
Hilversum Noord is geen probleemwijk. De stedelijke vernieuwing is gericht op het voorkomen van eventuele problemen in de toekomst. De huidige voorzieningen in Noord en ook het soort woningen dat er nu staat, zijn niet goed afgestemd op de wensen van de bewoners en de eisen die men daar in de toekomst aan stelt. De samenwerkende ISV-partijen vinden dat het moment gekomen is om de noodzakelijke veranderingen in gang te zetten opdat de wijk Noord klaar is voor de toekomst.
De belangrijkste vernieuwing is de invoering van woondienstenzones in Noord. Daarvan zijn er twee (Vierkerkenhuis & Lieven de Key) gepland, die samen de hele wijk Noord bestrijken. Een woondienstenzone omvat een aantal ingrepen en maatregelen, die er samen voor zorgen dat iedereen die dat wil (dus ook mensen met een beperking), zo lang mogelijk (zelfstandig) in de wijk kan blijven wonen. Om dit mogelijk te maken moeten er allerlei aanpassingen gedaan worden aan de woningen en soms aan de openbare ruimte. In elke woondienstenzone moet een centrum komen, dat bestaat uit onder andere een ontmoetingspunt waar allerlei activiteiten plaatsvinden en een centrale informatie- en adviesbalie die toegang geeft tot de hulpverlening die mensen thuis nodig hebben. Het centrum is tevens de uitvalsbasis van het team van dienstverleners op het gebied van wonen, welzijn en zorg.
Een andere ingrijpende verandering is de vernieuwing van een deel van de woningvoorraad. De woningcorporaties willen een deel van de portiekflats geleidelijk vernieuwen omdat ze niet meer, of in beperkte mate voldoen aan de eisen van deze tijd. De nieuwe woningen moeten plaats bieden aan allerlei mensen: jong, oud, gezinnen, alleenstaanden, mensen met en zonder beperking.
Tenslotte hebben de ISV-partijen afgesproken om een integrale, gebiedsgerichte wijkaanpak te volgen. Dat betekent dat er een stedelijk vernieuwingsplan voor de hele wijk, is gemaakt en dat ook buurten waar minder aan de hand is toch volledig zijn betrokken bij het maken van de plannen.