direct naar inhoud van 3.3 Voorzieningen
Plan: Bestemmingsplan Noord
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0402.06bp00noord-oh01

3.3 Voorzieningen

Verspreid over de wijk liggen, midden in de woonbuurten, concentraties van scholen, kerken en andere openbare gebouwen. Het oudere, zuidoostelijke deel van de wijk is wat de voorzieningen betreft het minst bedeeld.

3.3.1 Onderwijsvoorzieningen

Voor de scholen in Noord is een integraal huisvestingsprogramma opgesteld. Op de locatie Lieven de Key komt nieuwe huisvesting voor de Da Costa basisschool en voor de VMBO-school Hilvertsheem/Beatrix (de dependance aan de Jan Blankenlaan wordt opgeheven).

Het voornemen is om op de locatie van het Wijkcentrum Noord een nieuwe basisschool te bouwen, die onderdak moet bieden aan de Petrus Dathenusschool, de Titus Brandsmaschool en de dr. Ir. C. Lelyschool. Verplaatsing van de Petrus Dathenus en de Titus Brandsma is noodzakelijk omdat hun huidige schoolgebouw aan de Stroeslaan een grote belemmering vormt voor de herontwikkeling van de locatie Ten Boomstraat. De drie basisscholen worden met behoud van hun identiteit gezamenlijk gehuisvest. Op de nieuwe locatie is bovendien een betere aansluiting mogelijk op de kinderopvangvoorzieningen in het Vierkerkenhuis.

Het vrijkomende gebouw van de dr. Ir. C. Lelyschool kan tijdelijk in gebruik blijven voor onderwijs en komt op termijn beschikbaar voor herontwikkeling met woningen. Dit wordt meegenomen in het onderzoek m.b.t. de herstructurering van de tuinenbuurt.

De locaties Buisweg en Wirixstraat/van Strijlandstraat worden betrokken in een onderzoek naar een totale herschikking van onderwijslocaties in de gemeente Hilversum. Onderzocht wordt of de locatie Buisweg de bestemming basisonderwijs terug kan krijgen, door het vinden van een nieuwe locatie voor de VMBO-praktijkschool De Wissel. Bekeken wordt ook of door herschikking op het terrein Wirixstraat/van Strijlandstraat ruimte geschapen kan worden voor een voor de gemeente Hilversum nieuw onderwijsaanbod.

3.3.2 Zorgvoorzieningen

Hilversum Noord is op dit moment een wijk waar weinig zorgvoorzieningen zijn. In het Vierkerkenhuis en in de wijk wordt aan veel mensen thuiszorg geleverd, maar een verzorgingshuisinstelling voor ouderen is niet aanwezig. De invoering van woondienstenzones moet een hedendaags antwoord geven op de groeiende behoefte aan zorg. Het doel is dat mensen met een beperking zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen.

Bij het bouwen van nieuwe woningen dient rekening gehouden te worden met de eisen die nodig zijn om zorg aan huis te leveren. Deze woningen dienen levensloopbestendig te zijn en een aantal moeten worden voorzien van zogenaamde technische snufjes die naar wens geactiveerd of aangepast kunnen worden.

3.3.3 Sociaal - culturele voorzieningen

In de wijk zijn twee sociaal-culturele voorzieningen aanwezig, te weten het wijkcentrum Noord (Lopes Diaslaan 85) en de Speeltuinvereniging Het Erfgooierskwartier (Erfgooiersstraat 92a). Het is de bedoeling dat het wijkcentrum Noord deel gaat uitmaken van het Vierkerkenhuis.

Het terrein van de speeltuinvereniging valt niet binnen dit bestemmingsplangebied, maar is opgenomen in het bestemmingsplan Buitengebied.

3.3.4 ISV-wijkaanpak; Woondienstenzones

In het Ontwikkelingsprogramma ISV is het opzetten van woondienstenzones als beleidsuitgangspunt genoemd. De hoofdgedachte van woondienstenzones is dat mensen zo lang mogelijk in hun eigen omgeving ´zelfstandig` moeten kunnen blijven wonen. Voor mensen met een tijdelijke of structurele- lichamelijke of geestelijke beperking moet aan huis een compleet pakket van zorg- en welzijnsdiensten beschikbaar komen, vanuit wijksteunpunten. Dit betekent een verschuiving van intramurale naar extramurale dienstverlening en daarnaast de afbouw van het traditionele sterk verkokerd intra- en extramurale zorg- en welzijnsaanbod. Het doel is om maatwerk te leveren waarin de vraag van de klant voorop staat en organisaties samenwerken om aan die vraag zo efficiënt mogelijk te voldoen. Tot slot moet vermeld dat het dienstenaanbod binnen de woondienstenzones nadrukkelijk voor iedereen beschikbaar is; ook voor de drukke tweeverdiener die gebruik wil maken van de boodschappenservice.

De woningen en de woonomgeving in de woondienstenzones, dienen qua veiligheid, toegankelijkheid en gebruiksgemak levensloopbestendig en aanpasbaar te zijn. Een deel van de woningvoorraad binnen de woondienstenzones zal integraal toegankelijk dienen te zijn. Het betreft hier woningen die (binnen kortere afstand van het wijksteunpunt) mogelijkheid bieden voor intramurale zorgverlening. De woondienstenzone is het gebied rondom een woondienstencentrum met een straal van ongeveer 300 meter.

Vierkerkenhuis

Het Vierkerkenhuis is een bestaand complex met 177 ouderenwoningen zonder specifieke voorzieningen. Het complex is aangekocht door de woningcorporatie De Alliantie Gooi en Vechtstreek, die het wil uitbreiden en transformeren tot een algemeen toegankelijk complex met een breed aanbod van zorg- en welzijnsvoorzieningen, ook voor mensen die in een straal van 300 meter rondom het Vierkerkenhuis wonen. De uitbreiding voorziet in groepswoningen en een vernieuwd wijkcentrum met een compleet wijksteunpunt erin. Uitgangspunt is het leveren van een integraal en klantgericht, vraaggestuurde pakket van zorg- en welzijnsdiensten. Ook hier wordt gedacht aan combinaties met algemene voorzieningen, zoals kinderopvang en een ruimte voor kerkdiensten.