direct naar inhoud van 6.4 Maatschappelijke uitvoerbaarheid
Plan: Bestemmingsplan Media Park
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0402.05bp00mediapark-oh01

6.4 Maatschappelijke uitvoerbaarheid

6.4.1 Inspraak

Bij de voorbereiding van een bestemmingsplan kan het gemeentebestuur de bevolking en andere belanghebbenden betrekken, bijvoorbeeld door het presenteren van een voorontwerp-bestemmingsplan. Deze inspraak is geregeld in de gemeentelijke inspraakverordening.

Met betrekking tot dit bestemmingsplan is in december 2001/januari 2002 inspraak gehouden. Het voorontwerp van het plan is op 9 december 2001 op een inspraakavond toegelicht.

De resultaten van de inspraak zijn opgenomen in een 'Nota van aanpassingen'. Gemakshalve wordt daar naar verwezen. Zie ook onder 6.4.2

6.4.2 Overleg

Het gemeentebestuur overlegt bij de voorbereiding van een bestemmingsplan met betrokken gemeenten en waterschappen en met die diensten van provincie en Rijk die betrokken zijn bij de zorg voor de ruimtelijke ordening of belast zijn met de behartiging van belangen die in het plan in het geding zijn. Ook andere instanties kunnen bij het vooroverleg worden betrokken.

Het gemeentebestuur is verplicht om bij de voorbereiding van een bestemmingsplan overleg te plegen met belanghebbende gemeenten en waterschappen en met de diensten van provincie en Rijk die betrokken zijn bij de zorg voor de ruimtelijke ordening of belast zijn met de behartiging van belangen die in het plan in het geding zijn. Bij dit vooroverleg kunnen ook andere instanties worden betrokken.

In het kader van dit bestemmingsplan is overleg gevoerd met:

  • 1. N.V. Nederlandse Gasunie
  • 2. N.V. PWN Waterleidingbedrijf Noord Holland
  • 3. Ministerie van Defensie, DGW&T, directie West ROM
  • 4. Dienst Waterbeheer en Riolering
  • 5. Gemeente Bussum
  • 6. NS Railinfrabeheer
  • 7. Kamer van Koophandel Gooi- en Eemland
  • 8. KPN OVN OAS Rayon Midden
  • 9. Rijksdienst voor de Monumentenzorg
  • 10. Ministerie van LNV, directie Noord West
  • 11. Hydron Midden Nederland
  • 12. NS Vastgoed
  • 13. Ministerie van Economische Zaken, regio Noord West
  • 14. Hilversumse Ondernemersvereniging STRO
  • 15. Goois Natuurreservaat
  • 16. Gewest Gooi- en Vechtstreek
  • 17. Ministerie van Verkeer en Waterstaat, directie Noord-Holland
  • 18. Provincie Noord-Holland
  • 19. VROM Inspectie, regio Noord West

  • In haar reactie heeft de provincie laten weten, alleen te kunnen instemmen met het ambitieniveau voor het Media Park, als duidelijk wordt welke oplossingen worden opgevoerd om de bereikbaarheid van het Media Park in de toekomst te garanderen. Een lange periode van overleg, onderzoek, etc. heeft in december 2005 geleid tot de vaststelling van het Integraal Bereikbaarheidsplan Hilversum e.o. (IBP), waarin infrastructurele maatregelen zijn opgenomen met een totale waarde van € 50 miljoen. De in het IBP aangegeven maatregelen zijn bijna allemaal tot uitvoering gekomen. Ten tijde van de inspraakperiode over het voorontwerp-plan is de eigendom van een groot deel van het Media Park overgegaan van de NOB naar TCN Property Projects BV. De door TCN gegeven reactie op het voorontwerpplan is, met de gemeentelijke beantwoording daarvan, reactie opgenomen in hoofdstuk 3 van de Nota van aanpassingen. Tevens heeft TCN zelf een masterplan opgesteld waarin een functionele toekomstvisie voor het Media Park is ontvouwd. Omdat de visie van TCN niet op alle punten strookte met het gemeentelijke Masterplan Media Park, heeft veel overleg plaatsgevonden over de toekomstige functies op het Media Park. Overigens geldt dat ook voor de NOS, de tweede grote eigenaar op het Media Park.
  • Gewijzigde regelgeving, met name op het gebied van natuurbeschermingswetgeving (Flora- en faunawet), heeft geleid tot het uitvoeren van actuele onderzoeken naar de ecologische waarden. In samenhang hiermee hebben TCN en NOS gezamenlijk het Rotterdamse stedenbouwkundig adviesbureau KCAP gevraagd om een stedenbouwkundige visie voor hun eigendom op te stellen, onder regie van de gemeente Hilversum. Belangrijk uitgangspunt van deze visie is het gegeven dat optimaal rekening dient te worden gehouden met de ecologische en landschappelijke waarden. In het plan is concreet aangegeven hoe de gewenste uitbreidingen over het Media Park verdeeld kunnen worden.

De Nota van aanpassingen bevat een samenvatting van de inspraak- en overlegreacties, als ook de gemeentelijke beantwoording daarvan. Voor zover ten aanzien van bepaalde onderwerpen meerdere reacties zijn binnengekomen, zijn deze apart beantwoord.

Ten opzichte van het voorontwerp is het ontwerpbestemmingsplan gewijzigd, niet in de laatste plaats vanwege de diverse reacties. Aanvullend op Nota van aanpassingen (die al in 2007 is vastgesteld) moet hier worden gezegd dat de raad, naar aanleiding van het collegeprogramma 2010-2014, in april 2010 heeft besloten de algemene maximale bouwhoogte in het gebied te beperken tot maximaal 25 meter. Daarop zijn in lijn met het SPvE en in de geest van het collegeprogramma 3 uitzonderingen gemaakt. Voor de Mediatoren, de Spil en het gebouw bij de traverse over de Mies Bouwmanboulevard is de maximale bouwhoogte beperkt tot 30 meter.

6.4.3 Zienswijzen

Het ontwerpbestemmingsplan heeft met ingang van 16 juli 2010 tot en met 30 augustus 2010 ter inzage gelegen. Naar aanleiding daarvan zijn 9 zienswijzen ingediend. Op één na zijn de zienswijzen binnen de termijn van ter inzage legging ingediend. Één zienswijze is op 31 augustus 2010 aangevuld en één is ontvangen op 8 september 2010 (maar ingediend op 30 augustus 2010). Mede gelet op de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, dat zienswijzegeschiften in een redelijke termijn van 2 weken na de zes wekentermijn kunnen worden aangevuld met nadere gronden, kan de zienswijze die op 31 augustus 2010 is aangevuld in behandeling worden genomen. Eén zienswijze is niet op tijd ingediend en kan dus niet worden ontvangen en in behandeling genomen.

De zienswijzen zijn gebundeld in een Zienswijzennota. Zienswijzen hebben geleid tot enkele aanpassingen van het ontwerpbestemmingsplan. Die zijn opgenomen in de Wijzigingennota. Die nota's zijn als bijlage bij deze toelichting bijgevoegd. Daar naar wordt verwezen.