direct naar inhoud van 3.4 Groen, blauw en natuur
Plan: De Meent
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0402.02bp00demeent-va01

3.4 Groen, blauw en natuur

3.4.1 Groen

Het plangebied bestaat uit een ruim opgezette woonwijk. Er is veel groen in de wijk aanwezig. Woningen worden omringd door tuinen met bomen en bosschages en de verschillende woonerven worden verbonden door middel van een netwerk van autovrij wijkgroen. De Zuider- en Noordermeent vormen een groen lint in de woonwijk. Deze hoofdontsluitingswegen hebben brede bermen met een parkachtige inrichting. Gazons, boomgroepen en plantvlakken wisselen elkaar af en vormen zo een groen lint langs de weg. Verder zorgt de aanwezigheid van de groengordel in het westen van het plangebied voor een groen karakter. Vanwege de rust en de grote hoeveelheid groen vormt dit gebied een leefgebied voor flora en fauna. De groengordel vormt de grens tussen het Gooi en het gebied van de Ankeveense Plassen en het Naardermeer. Aan de oostzijde grenst een smalle groengordel aan een weidegebied die de bufferzone vormt tussen de Hilversumse Meent en de Bussumse woonwijk Het Spiegel. Vanuit de Hilversumse Meent zijn dan ook geen visuele relaties aanwezig met het omringende weidelandschap en Bussum.

3.4.2 Blauw

De westelijke groengordel kent brede waterpartijen die overlopen in smalle watergangen in het noorden en oosten van het plangebied. De Meentsingel, met hoge ecologische en recreatieve waarden, vormt een belangrijke blauwe structuur in het plangebied. De brede waterpartijen vormen samen met de groengordel een extra buffer tussen het bebouwd gebied en het landelijk gebied.

3.4.3 Natuur

De Hilversumse Meent bestaat uit een relatief compact bebouwde woonwijk te midden van het groen. De westzijde van de woonwijk bestaat uit een groene gordel welke bestaat uit een parkachtige groenstrook met een brede singel. De groengordel maakt deel uit van de overgang van de Utrechtse heuvelrug naar het Naardermeer, als “steppingstone”voor flora en fauna, net als de zanderij Cruysbergen aan de oostkant, het Laegieskamp, landgoed Bantam aan de zuidkant en de Bussumse villawijk het Spieghel dat doen. De oostzijde van het bestemmingsplangebied bestaat uit een aantal graslanden, de voormalige koedijk gronden. De woonwijk is opgebouwd in de late jaren zeventig, de bouwblokken bestaan uit woonerf-achtige straten. De particulieren tuinen zijn beperkt in omvang, het groen in de woonwijk bevindt zich voornamelijk in het openbaar groen langs straten en in de brede groengordel aan de westzijde van de woonwijk. De groengordel bestaat uit boomgroepen, bosschages en lanen afgewisseld met gazons en meer natuurlijke graslanden. De singel en de oeverzones zijn natuurlijk begroeid met oevervegetatie, in de singel zijn een aantal eilandjes aanwezig.

De Hilversumse Meent grenst aan de noordzijde aan het Laegieskamp, dit unieke natuurgebied maakt onderdeel uit van het Natura 2000-gebied Naardermeer. Het Natura 2000-Oostelijke vechtplassen ligt westelijk van de woonwijk op minder dan een kilometer afstand. De graslanden tussen de Bussumse villawijk het Spieghel en de Hilversumse Meent maken deel uit van de Ecologische hoofdstructuur (EHS). De woonwijk zelf maakt geen onderdeel uit van de EHS of Natura 2000-gebieden.

afbeelding "i_NL.IMRO.0402.02bp00demeent-va01_0007.jpg"

Figuur 6: Situering van de ecologische hoofdstructuur en Natura 2000-gebieden rondom de Hilversumse Meent (bron: Structuurvisie Noord-Holland 2040, vastgesteld juni 2010).