direct naar inhoud van 5.3 Provinciaal en regionaal beleid
Plan: Woongebied II
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0396.BPwoongebiedII2010-VA01

5.3 Provinciaal en regionaal beleid

Structuurvisie Noord-Holland 2040. Kwaliteit door veelzijdigheid (juni, 2010)

Sinds de in werking treding van de Wet ruimtelijke ordening op 1 juli 2008 zijn de twee streekplannen van Noord-Holland Noord en Noord-Holland Zuid niet langer geldig. De structuurvisie is de wettelijke opvolger van het streekplan. Op 21 juni 2010 is de structuurvisie aangenomen door Provinciale Staten van Noord-Holland.

Visie

Noord-Holland is een mooie provincie om in te wonen, te werken en om te bezoeken. De provincie is veelzijdig met een aantal belangrijke economische motoren van Nederland, bruisende steden, natuurparken, het strand en open grasland vol weidevogels. Dit bijzondere karakter wil de provincie bewaken. Tegelijkertijd zijn er ontwikkelingen als globalisering, klimaatverandering en trends zoals vergrijzing en krimp die een grote ruimtelijke impact hebben. In de structuurvisie beschrijft de provincie hoe en op welke manier ze met deze ontwikkelingen en keuzes omgaat en schetst ze hoe de provincie er in 2040 moet komen uit te zien.

De provincie kiest ervoor vooral de bestaande kwaliteiten verder te ontwikkelen. Noord-Holland moet aantrekkelijk blijven in wat het is: een diverse, internationaal concurrerende regio, in contact met het water en uitgaande van de kracht van het landschap.

Voor het plangebied is het volgende van belang:

  • de provincie gaat voorzichtig om met uitleg buiten bestaande kernen, vanwege de bevolkingskrimp op langere termijn;
  • realiseren duurzame energie op eigen grondgebied ten behoeve van de CO2-reductie;
  • versterken waterkeringen en aanleggen van calamiteitenbergingen tegen wateroverlast.

Bestaand bebouwd gebied

Het plangebied is door de provincie aangeduid als 'bestaand bebouwd gebied'. Dit betekent dat de provincie mogelijkheden ziet voor:

  • innovatief ruimtegebruik;
  • intensiveren en herstructureren;
  • mengen wonen en werken;
  • kwaliteitsverbetering;
  • kennisintensieve en creatieve milieus.

Provinciale Ruimtelijke Verordening (juni 2010)

Voor de doorwerking van het in de structuurvisie vastgelegde beleid staan de provincie, naast de bekende bestuurlijke middelen als subsidies, overleg, convenanten en dergelijke, diverse juridische instrumenten ter beschikking, zoals de provinciale ruimtelijke verordening.

De provinciale verordening is het aangewezen instrument als het gaat om algemene regels omtrent de inhoud van gemeentelijke bestemmingsplannen of projectbesluiten. Hierbij gaat het in het algemeen om onderwerpen in zowel het landelijke als het bestaand bebouwd gebied van Noord-Holland waar een provinciaal belang mee gemoeid is. Uiteraard moet altijd het provinciale belang de inzet van de verordening rechtvaardigen.

Het plangebied ligt binnen Bestaand Bebouwd Gebied (BBG, zie afbeelding 5.1). Binnen BBG vallen feitelijk bestaande bebouwing en geprojecteerde bebouwing waarvoor een procedure met succes is doorlopen. Het beoogde bestemmingsplan voldoet aan de provinciale verordening.

 afbeelding "i_NL.IMRO.0396.BPwoongebiedII2010-VA01_0020.jpg"

Figuur 5.1 - Uitsnede kaart Provinciale Ruimtelijke Verordening (in blauw globale begrenzing plangebied)

Conclusie

Voorliggend plan is een conserverend bestemmingsplan voor bestaand stedelijk gebied en voor geprojecteerde bebouwing waarvoor een procedure is doorlopen. Het plan is van dien aard dat provinciale belangen niet worden geschaad.