direct naar inhoud van 6.2 Archeologie
Plan: Houtwegen, Waterwegen en Westertuinen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0396.BPhoutwegen2012-VA01

6.2 Archeologie

Regelgeving

In de Monumentenwet 1988 is opgenomen dat de gemeenteraad bij vaststelling van een bestemmingsplan en bij de bestemming van de in het plan begrepen grond rekening moet houden met de in de grond aanwezig dan wel te verwachten monumenten. In het bestemmingsplan dient dus de archeologische waarden te worden beschreven.

Onderzoek

Door de gemeente Heemskerk is de beleidsnota Archeologie Heemskerk opgesteld. De nota en bijbehorende kaart geven aan waar zich archeologische verwachtingswaarden bevinden en in welke omstandigheden onderzoek nodig is. In het plangebied dient bij ruimtelijke ontwikkelingen waarbij de ondergrond wordt geroerd, te worden aangetoond dat de eventueel aanwezige archeologische waarden niet worden aangetast. Afhankelijk van de verwachtingswaarde in een gebied dient bij ontwikkelingen inventariserend veldonderzoek te worden verricht.

De verwachtingswaarden binnen het plangebied bestaan uit:

  • Gemeentelijk archeologisch monument dan wel archeologisch waardevol gebied van de eerste categorie (rood).
  • Archeologisch waardevol gebied van de vierde categorie - plan groter dan 2500 m2 en dieper dan 40 cm (grijs).

De "rode" gebieden behoeven geen bescherming in het bestemmingsplan, omdat bij werkzaamheden een monumentenvergunning nodig is. Bescherming vanuit het bestemmingsplan is niet noodzakelijk.

Het grijze gebied heeft een bescherming gekregen middels de dubbelbestemmingen Waarde - Archeologie - 4 (art. 19).

afbeelding "i_NL.IMRO.0396.BPhoutwegen2012-VA01_0012.jpg"

Figuur 6.1: Beleidskaart archeologie, gemeente Heemskerk

Conclusie

Het voorliggende bestemmingsplan is grotendeels consoliderend van aard. Archeologisch onderzoek is in dit stadium niet nodig. Ter bescherming van de aanwezige waarden is een dubbelbestemming opgenomen.