direct naar inhoud van 2.1 Bestaande situatie
Plan: Assumburg - Oud Haerlem
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0396.BPassumburg2010-VA01

2.1 Bestaande situatie

Het plangebied Assumburg - Oud Haerlem wordt omzoomd door de woonwijken Zuidbroek, Harteheem, Assumburg, De Wadden en de bedrijventerreinen De Trompet en Tolhek. Het plangebied omvat park Assumburg, waar veel ruimte is voor sport, recreatie en cultuur. Binnen het plangebied liggen onder andere sportpark Assumburg, skicentrum, sportpark Odin, slot Assumburg en het archeologisch monument kasteel Oud-Haerlem. Verenigingen zoals het Biergilde, een jeu de boules vereniging, een modelbotenclub, volkstuinen Akkermaat, een schaatsclub en een hondentrainingclub hebben ieder een eigen plek in het plangebied.

afbeelding "i_NL.IMRO.0396.BPassumburg2010-VA01_0002.png"

Figuur 2.1 Ligging verschillende voorzieningen

De gemeente Heemskerk is sinds 2003 actief met het herinrichten van park Assumburg. Er is extra waterberging met natuurlijke waterzuivering gerealiseerd, een manifestatieveld aangelegd, de kasteeltuin van het slot Assumburg is gerestaureerd en er is extra groen, extra speelvoorzieningen en natuurontwikkeling gerealiseerd. Voor het archeologisch monument kasteel Oud-Haerlem en omgeving is in 2009 door H+N+S Landschaparchitecten een nieuw ontwerp gemaakt, dat in de komende jaren zal worden gerealiseerd. De ontwikkeling aangaande Oud Haerlem en andere ontwikkelingen in het plangebied worden verderop in dit hoofdstuk beschreven.

Het plangebied is aan de meeste zijdes door groen omzoomd. Ter hoogte van het bedrijventerrein de Trompet en de nieuwe woonwijk Broekpolder ontbreekt een groene omlijsting waardoor de nieuwe bedrijfs- en woonbebouwing een erg harde rand vormt. Tussen de bedrijventerreinen Tolhek en De Trompet bevindt zich een groene corridor, die het plangebied met het landelijk gebied van de gemeente Uitgeest verbindt.

afbeelding "i_NL.IMRO.0396.BPassumburg2010-VA01_0003.png"

Figuur 2.2 Ruimtelijke opzet (ontwerp omgeving kasteel Oud-Haerlem, H+N+S landschaparchitecten)

Het plangebied is in drie verschillende gebieden in te delen: de formele landgoederenzone rondom het slot Assumburg, het informele romantische oostelijk deelgebied rondom de ijsbaan en het op natuur- en cultuurgerichte zuidelijk deelgebied rondom het archeologisch monument kasteel Oud-Haerlem (zie figuur 2.3).

afbeelding "i_NL.IMRO.0396.BPassumburg2010-VA01_0004.png"

Figuur 2.3 Ligging verschillende gebieden (ontwerp omgeving kasteel Oud-Haerlem, H+N+S landschaparchitecten)

Noordwestelijk deel; omgeving slot Assumburg

Het noordwestelijk deel, in de omgeving van slot Assumburg, heeft een meer formeel karakter en is meer gericht op intensieve recreatie. Het slot Assumburg met de gerestaureerde tuin, de sportvelden en de in aanleg zijnde woonbuurt de Assumerhof liggen binnen vrij strakke maar groene kaders. Het stijlbos en het manifestatieveld met hun strakke bomenlanen passen perfect binnen dit strakke groene kader.

Het slot Assumburg is het meest markante gebouw in het plangebied. Het slot is gebouwd in 1546. Bij de bouw is gebruikgemaakt van oude bouwmaterialen van het kasteel Oud-Haerlem. Sinds 1911 is het in eigendom van het Rijk, waarna het werd gerestaureerd en in 1933 de bestemming als jeugdherberg kreeg. Tegenwoordig is er een hotel van Stayokay in het slot gevestigd. Daarnaast wordt het slot gebruikt voor diverse feestelijke gelegenheden. Op het voorterrein net voor de voorgevel ligt een kleine camperstandplaats zonder verdere voorzieningen.

Binnen het gebied zijn twee sportparken gelegen, sportpark Odin in het zuiden en sportpark Assumburg in het noorden. Het sportpark Odin is ingericht voor voetbal. Ten noorden van dit sportpark ligt het oefenterrein voor de ruitervereniging De commandeurs. Het sportpark Assumburg daarentegen bestaat uit meerdere sportvoorzieningen waaronder een tennispark, handbalvelden, een korfbalaccommodatie, een schietsportaccommodatie, een hondentrainingclub en een skicentrum met daarnaast een horecagelegenheid. Net buiten het sportpark Assumburg is aan het water de modelbotenclub gevestigd.

Assumerhof

Ingesloten in het strakke groene kader tussen het stijlbos en het sportpark Assumburg wordt de nieuwe woonbuurt Assumerhof ontwikkeld. Het is een symmetrisch opgezette woonbuurt die door een weg vanaf de Tolweg wordt ontsloten. De symmetrische klassieke opzet, het vele groen, water en de architectuur van de bebouwing met torentjes verwijzen naar het nabijgelegen park en slot Assumburg. Op de kruising van het water van het stijlbos met de interne wegenstructuur staat als een oud landhuis een appartementengebouw. Het appartementengebouw beëindigt de zichtlijn vanuit zowel het stijlbos als de woonbuurt zelf en verdeelt het woonbuurtje in twee kleinere hofjes. Het parkeren gebeurt voor een groot gedeelte op eigen terrein. Daarnaast zijn er in de brede middenberm in het groen enkele parkeerkoffers gelegen.

Oostelijk deel; omgeving ijsbaan

Het noordelijk deel, rondom de speelplek en de ijsbaan is ook ingericht voor intensieve recreatie maar heeft een meer 'romantisch' landschappelijk karakter. Dit gebied is meer gericht op natuur en landschapsbeleving (geromantiseerd wandelpark). Door het gebied slingeren de wandelpaden over de eilanden die door een raamwerk van water bijeen wordt gehouden. Het gebied is vrij open op enkele verspreide boomgroepen na. Het heeft daardoor visueel een relatie met het zuidelijk gedeelte rondom het kasteel Oud-Haerlem.

Ook in dit gebied zijn enkele recreatieve voorzieningen gevestigd. Iedere voorziening ligt op een apart eilandje. In het oosten ligt naast de spoorlijn het volkstuinencomplex. Daarnaast is de natuurijsbaan gevestigd die in de winter onder water wordt gezet. Naast de natuurijsbaan is het clubhuis van het Biergilde en de jeu de boulesvereniging (met de twee jeu de boulesbanen) gelegen.

Zuidelijk deel; omgeving kasteel Oud-Haerlem

Ten slotte onderscheidt het zuidelijke deel rond het kasteel Oud-Haerlem zich door de grote landschappelijke eenheden met naast natuur vooral cultuur als thema. Momenteel bestaat dit gedeelte uit een typisch Hollands weidegebied. In het midden van het weidegebied ligt het archeologisch rijksmonument kasteel Oud-Haerlem. Het archeologisch beschermde gebied van het monument beslaat een groot gedeelte van het weidegebied maar ook een deel van het voormalige crossterrein. In de loop der jaren heeft het crossterrein zich ontwikkeld tot een ruig natuurgebiedje. Zoals eerder is aangegeven, is in 2009 door H+N+S Landschaparchitecten een ontwerp gemaakt voor dit deelgebied. Dit ontwerp wordt in paragraaf 2.2 toegelicht.