Plan: | Hoofddorp De Hoek en omgeving |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0394.BPGhfddehoekomgvng-C001 |
Duurzaamheidsambities
Business Garden wordt, waar mogelijk, ontwikkeld met voorzieningen ten behoeve van warmte/koude-opslag en wordt in het ontwerp van Business Garden rekening gehouden met duurzaam en meervoudig ruimte gebruik. Door onder opgetild maaiveld te parkeren gaat de ruimte die benodigd is voor parkeren niet ten kosten van de openbare ruimte.
Het ontwikkelconcept van Undercoverpark is gebaseerd op de historische polderverkaveling. Het landschap wordt 'opgetild', daaronder worden de gebouwen en werkplekken 'undercover' gerealiseerd. De duurzaamheid in deze ontwikkeling kenmerkt zich door efficiënt ruimtegebruik, groene mossedumdaken, kavelsloten en wadi's. De groene daken zorgen er samen met een afwateringssysteem voor dat het regenwater niet massaal naar de riolen verdwijnt, maar voorgezuiverd richting sloten gaat. Daarnaast wordt ingezet op de realisatie van ondergrondse warmte-koudeopslag als duurzame energiebron. De Hoek is een afstemmingsproject in het masterplan Amsterdam Connecting Trade (ACT). De ambities in ACT zullen als basis dienen voor de ontwikkeling van De Hoek Bestaand.
Duurzaamheid en veiligheid staan hoog in het vaandel bij deze ontwikkeling. Dit blijkt onder meer ook uit de ontwikkeling van zone 001 (warehouses met mossedumdak), als opmaat voor De Hoek Noord. Duurzaamheid uit zich bij ontwikkelende partij SEGRO onder meer in de langdurige betrokkenheid bij de ontwikkelingen en in de duurzame relaties met de huurders. De aankopen en ontwikkelingen worden door SEGRO in portefeuille gehouden. Op deze wijze is er een eenduidig belang en blijft de kwaliteit van het bedrijventerrein en het vastgoed op niveau. Als belegger/ontwikkelaar heeft SEGRO oog voor de lange termijn. SEGRO heeft er belang bij dat het eigen vastgoed maximaal wordt verhuurd en is blijvend betrokken om de kwaliteit van dat vastgoed in stand te houden. SEGRO zoekt nog naar mogelijkheden om zelf dan wel in gezamenlijkheid met ACT en SHARE haar duurzaamheidsprincipes verder vorm te geven.
BREEAM keurmerk duurzaamheid
Het Undercoverpark gaat bovendien voor BREEAM keurmerk duurzaamheid. Via de BREEAM-methodiek kan in de ontwerpfase uitspraak worden gedaan over hoe duurzaam het ontwerp is. De onderwerpen waarop BREEAM beoordeelt zijn management, gezondheid, energie, transport, water, materialen, afval, grondgebruik, ecologie en vervuiling. Na beoordeling kan geadviseerd worden over eventuele aanpassingen om duurzaamheid te verbeteren. De maatregelen die zijn benoemd zijn binnen dit bestemmingsplan mogelijk.